Dagens (strö)fråga

I ett stall jag besökte nyligen är det ett krav att alla hästar ska stå på halmbädd, något jag själv hade haft extremt svårt för att acceptera.

Spontant undrar jag om jag ens hade kunnat stå på en sådan anläggning faktiskt då JAG inte tycker om bädd.

Och nej, ni behöver inte försöka övertyga mig om en rätt skött bädds förträfflighet, det må vara hur det vill med den saken men jag vill inte ha en massa kiss och bajs i boxen, punkt slut.

Och så har jag alltid tyckt, redan innan jag köpte Sveriges mesta bajsproducent till häst (hej Vicke…din jäkla skitgris….).

Så dagens frågor lyder som följer:

Vad strör ni med och varför använder ni just det strömedlet till er häst? Kan ni välja andra alternativ?

Finns det strömedel som ni absolut inte hade kunnat tänka er att använda?

Själv är jag förutom permanentbäddar tveksam till både spån i allmänhet och torv i synnerhet, särskilt om jag inte hade haft möjlighet att ge hästen lite halm att tugga på.

Ni som har beskådat min box genom åren vet att jag inte tillhör dom som snålar, tvärtom, och på den tiden jag använde spån (till Décima, i ett fruktlöst försök att minska hennes kolikanfall) gick det åt fler balar i veckan än jag vill tänka på.

Idag hade spån och/ eller torv ruinerat mig och bortsett från det så tycker jag att det är trevligare för hästen att stå på något den kan äta av hela tiden.

Men hur är det hos er och är ni nöjda med sakernas tillstånd?

38 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Ohlsson-Leonardsson

    För oss och våra hästar är det självklart med halm. De har de något att pyssla med och för mig har det alltid varit ett självklart material till hästar. Spån är inte aktuellt då dotterns häst äter spån! Torv ser både murrigt och mörkt ut och de få gånger vi tvingats stå på det( under korta perioder vi har haft ena hästen iväg på simning) har alltid avslutats med mugg:(

    Svara
  2. Minstral

    För mig är det självklart med halm, jag kan inte ge mina hästar så mycket grovfoder att de skulle ha något att tugga på hela natten. Därför är det halm som gäller. Jag har bädd till shettisen och veckobädd till Diva och Misty. Jag tycker absolut att det är ett rimligt krav att begära att man har bädd. Dessutom tar man ju ofta ut bajset ur bädden och ofta tycker jag att en väl skött bädd är renare och fräschare än att man rotar runt bland kisset varje dag då man oftast med den typen av mockning kanske inte sopar golvet rent från kiss och man får ju inte ut varenda kissigt halmstrå. När jag tar ut kiss en gång i veckan så sopar golvet och kalk el dylikt strös på. Men det är ju såklart en smaksak:)

    Svara
  3. Bea

    Vi har spån i stallet, och det är det enda alternativet men jag trivs utmärkt med det. Ljust och fräscht 🙂 Stod på torv i förra stallet, hatar det. Det är mörkt, tungmockat, och bara vidrigt 😉 Halm skulle inte fungera för min del pga av min allergi och astma. Har mockat en halmbox en gång och det var inget roligt helt enkelt. Dessutom tycker jag det luktar illa i stallet av halm. Så jag är väldigt nöjd med spån 🙂

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Vi kör med allt som du inte gillar! Vi har en bädd med kalk i botten, sedan torv och så toppar vi med spånpellets. För hästen som kissar på exakt samma ställe hela tiden tar vi ut kissfläcken dagligen också. Vi ser många fördelar med det här systemet:
    Det är extremt lättmockat, 3 boxar tar 10-15 min
    Det ger en bra stallmiljö
    Det är prisvärt (kostar ca 6000/år för tre hästar)
    Det ger en behändig gödselstack (man får ju betala för att bli av med den, inte kul då att det ligger massor med i princip ren halm i den)
    Vi kan använda gödsel från vår egen stack i trädgården
    Det ligger still – vi har en häst som rör runt en del när hon ligger ner, och risken med att inte ha bädd är att hon hamnar på golvet

    Alla våra hästar äter dessutom mycket grovfoder, så de har att plocka med hela natten.

    Svara
  5. G

    Vi kör värmepellets och är otroligt nöjda. Så himla lättmockat och drygt (och därmed billigare). De två som står inne på natten gör det bara mellan ca 21-06 så de klarar sig fint på kvällsmaten.
    I lösdriften där de andra går har vi halm.

    Svara
    • G

      De gånger vi inte hunnit köpa hem ny pellets och lagt in vanligt spån så länge så märker man verkligen vilket otroligt svinn det blir ut till gödselstacken.

      Svara
  6. Prick

    Jag använder halm och har nästan bädd. Dvs jag tar ut detblöta men intevsrje dag. Tillräckligt med halm och ev lite pellets i botten så det alltid är torrt och rent att stå och ligga på. Tycker det är fräschare än att rota runt i kisset varje dag. Dessutom luktar det inte lika mycket när man mockar.

    Svara
  7. Hedwiginnan

    Jag har torvbädd till Hedwig.
    På anläggningen där hon står kan man välja mellan torv eller spån och en bal i veckan ingår. Skulle hon stå på spån skulle jag vara tvungen att köpa 1-2 balar extra i veckan eftersom hon är en skitgris.
    Om möjligheten fanns skulle jag helst ha henne på halm med en torvbädd i botten. Nu har jag det näst bästa alternativet. En torvbädd med en rejäl hög halm i ena hörnet så hon har något att pilla med under natten.
    Bädden är ca en dm tjock med ett ordentligt lager torr torv ovanpå. Allt bajs mockar jag så klart bort och om det skulle vara väldigt blött på något ställe så tar jag bort det också.
    Sen försöker jag ha henne ute så länge som möjligt bla för att undvika att det blir för skitigt inne. Plus att jag tror hon mår bättre av att vara ute än inne. 🙂 Oftast går hon in vid åtta på kvällen. Från halv åtta på morgonen till tre-halv fyra på em, stora gräs o skoghagen, från halvfyra till åtta, grushage bakom stallet där hon också äter em-hö. Jag mockar även grushagen.

    Svara
  8. Dressyrtant

    Jag skulle gärna ha halm men det får vi inte ha där jag står. I Göteborgsområdet är det ovanligt att man står på halm, konstigt.
    Min står på torv med spånpellets och det kostar multum. Jag lägger in en torvbal och två spånpellets i veckan= 150kr/vecka.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Men hur kan det gå åt så mycket? Vi lägger in rejält från början, minst fem torvbalar, gärna fler. Sen behöver vi bara toppa med sådär en halv spånpellets per häst och vecka. Spånpelletsen (och för den delen torven) är ju så lättmockad och rinner så fint genom spångrepen så man kör ju i princip bara ut strö när man tar en våt fläck. Att det är ovanligt med halm i göteborgsområdet beror säkert på att det blir så stora volymer gödsel med halm.

      Svara
  9. MandaS

    Jag klarar inte av bädd, blir jätte dålig i luftrören så de är uteslutet i vårt stall. Vi kör med spån eller spånpellets lite olika. Aldrig torv, tycker de dammar så och sen blir de så mörkt i vårt lilla stall. 🙂

    Svara
  10. Cristel

    Jag är kärringen mot strömmen här 🙂
    Vi har torv i stallet, och jag älskar det! Bädd har jag också och det funkar kalas. Det ser varmt och inbjudande ut i boxen och det luktar ingenting nästan. Jag ger fri tillgång på grovfoder så de har att göra hela tiden.

    Svara
  11. Chris

    Jag har stått på det mesta med mina egna och har nog testat att mocka allt via jobb. Jag har mina på spånpellets idag och tycker helt klart att det är det bästa. Bra uppsugningsförmåga, ljust och lättmockat. Fodrar gärna med lite halm så hästarna får något att pilla i.
    Pappersströ är dammfritt, men blir helt platt och färgar av sig om man har en vit häst…

    Svara
  12. Annelie Magnuson

    Har ju inte häst längre men tyckte att torv var överlägset bäst – binder ammoniak bäst, trycks inte undan när hästarna ställer sig upp (om de har lätt att få sår på t ex haserna) och det är drygt och lätt mockat. Jag brukade ha en IKEA-kasse med havre eller vetehalm som hängde i boxen – så kunde hästen äta så mycket halm den ville utan att halmen blandades med torven (svårmockat).

    Svara
  13. Anna

    Har tolv boxar i stallet. När det inte är fölsäsong står alla på torv. Har inte bädd utan tar ut bajs och kiss varje dag. Det blir ca 1/2 kärra per häst. Hästarna har fri tillgång på hösilage ute och inne. Det går snabbt att mocka och jag förvarar torvbalarna i ett tempererat utrymme så de inte fryser och blir ”isglass”. Fyller på med ca en bal torv per vecka och box. Under fölsäsongen står ston och föl på halm då blir det istället ca 3 kärror per box då jag mockar efter samma princip ”ut med allt blött och lortigt” jag har åtta sto med föl boxar så då går det nästan åt en rundbal halm per dag.

    Svara
  14. Maria Ohlsson

    Utan tvekan halm, då har hästarna något att pyssla med. Torv är mörkt och trist, fryser dessutom på vintern. Att ha bädd eller inte är väl lite upp till vad man har för häst. Alla hästar kan inte stå på bädd, utan river upp och rör runt och då funkar det ju inte. Annars tycker jag att det blir mjukare för hästen att ligga på. Men det är viktigt att bädden sköts ordentligt, att kalka golvet innan man börjar ”bygga” en bädd gör att det inte möglar och luktar illa.

    Svara
  15. Madeleine

    Jag står på en anläggning som tillhandahåller spån till självkostnads pris.
    Jag tycker inte det finns några fördelar med spån.
    Det är dyrt, tråkigt för hästen, tar en evighet att bryta ner och är dessutom dyrt att få hämtat.
    Torv är helt ok men ser tråkigt ut och är oxå dyrt.
    Hade jag kunnat välja så hade jag valt halm.
    Jag tittar avundsjukt in i halmade boxar. Det ser ut som guld i mina ögon.
    På tal om bädd så står min häst på en tjock bädd av spån.
    Mockar ut pinket en gång i veckan annars gräver jag aldrig.

    Svara
  16. CeciliaL

    När jag stod inhyrd har jag prövat olika – halm (tar lång tid att mocka, säger upp kisset dåligt, annars inga nackdelar tycker jag), spån, och Aubiose (det bästa tycker jag, absorberar bra, lättmockat, men dyrt).
    Nu har jag gummimattor och varje höst har box med dörren öppen, liten grusplan utanför plus en minigräshage så de har ingen bädd eftersom de kissar ute, och gummimattorna är lika mjuka att ligga på som i hagen. Om jag hade strö skulle de dra ut det när de går in och ut, och jag vill helst inte ha en stor gödselstack då det är svårt att bli av med den. Om de skulle stå inne nu så skulle jag ha en tunn bädd av wood pellets – är det samma som varje pellets? – för att säga upp vätan så mattorna ej blir hala.

    Svara
    • CeciliaL

      Äsch, ursäkta min dumma telefon – givetvis menar jag suger, häst, VÄRMEpellets, suga upp…

      Svara
  17. LenaB

    Jag har spånbädd, tycker det funkar bra. Snabbmockat och hästen har en ”madrass” som är mjuk och lite tjockare. Lägger in ca 1/2 spånbal var 5:e dag, så det blir 3 balar i månaden. Lägger in lite halm varje dag så hon har att pilla runt i och äta av, ifall hon vill. Hade gärna haft fri tillgång på hö men då hade jag nog inte fått ut henne genom boxdörren till slut;-) hon hade aldrig slutat äta…

    Svara
  18. Marie Nordström

    Nu har vi halm men har tidigare stått på halmpellets som fungerade utmärkt till vår häst:

    Svara
  19. Nina

    Jag avskyr också bädd men gillar däremot både spån och torv. Jag har både och här hemma. Men de får även halm att pilla med.

    Svara
  20. CeciliaL

    Mina har förresten alltid fri tillgång på hö (eller silage) på vintern. Har aldrig märkt att någon ätit nån halm att tala om.

    Svara
  21. Birgitta

    Intressant med alla svar tycker jag och de visar också att man inte bara resonerar olika utan också har olika förutsättningar vilket är nog så viktigt i sammanhanget.

    Jag ska kanske förtydliga att det just är till stor del pga MINA förutsättningar som jag resonerar som jag gör kring tex spån.

    Som ni vet går våra hästar bara ute ca 6 och max 7 timmar om dagen och inte alltid i gräshagar utan ibland i små grushagar = INGENTING att äta. De lunchfodras inte heller i hagarna.

    Detta tycker JAG ställer andra krav på ”mat-sysselsättning” i boxen där min häst tillbringar så mycket tid.

    Inte för att jag ser honom äta halm ALLS och gör han det är det säkert inga mängder men han KAN göra det om han vill.

    Hade jag haft möjlighet att ge fri tillgång på stråfoder utan extra kostnad hade jag inte heller varit så avog mot spån.

    Avslutningsvis är jag hysteriskt allergisk mot hur en del strör med spån där detta knappt täcker golvet.

    Antingen görs detta av ren snålhet eller för att det ska vara lättare att mocka eller en kombination av båda men oavsett är det inte OK enligt mig.

    Och tillhör man då den andra ytterligheten som vill ha en tjock bädd av vitt spån OCH har en skitgris utan dess like- ja då hade det blivit väldigt dyrt att strö med spån.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      ”Fri tillgång på stråfoder utan extra kostnad” – men det går ju inte? Även om man har eget stall så kostar ju grovfodret, och tar man eget grovfoder så är det inte gratis att ta in det. Så självklart kommer valet att ge hästarna mycket stråfoder med en kostnad, men för vår del som har hästar som klarar att äta mycket (och behöver göra det) så är det ändå det man får göra. Vi kommer få dyrare grovfoder efter vår flytt, men vi minskar inte givorna för det.

      Svara
      • CeciliaL

        Håller med – det är väl inte kostnaden som bestämmer mängden grovfoder?!

        Svara
      • Birgitta

        Ska försöka förtydliga mig:

        I en del inackorderinsstall betalar man för exakt vad hästen äter och i andra stall är det fri tillgång, dvs kostnaden är densamma oavsett om hästen äter 5 eller 15 kilo stråfoder.
        Ibland blir det av utrymmesskäl enklare att fodra med annat än bara stråfoder och då kanske man som stall/hästägare väljer att göra så.
        Så alla väljer inte per automatik att ge fri tillgång på stråfoder även om de helst skulle vilja det.

        Svara
  22. Serafim

    Jag kör torvbädd som toppas med spån. Skulle tippa att jag har drygt 2-3 dm tjocklek i boxen. Skälet är enkelt. Hon är en gris som gärna rör runt i boxen. Har jag halm så lägger hon oavsett hur mycket jag lägger in allt runt kanterna på boxen och ligger på betongen med skavsår som följd. Jag har provat halmbädd vilket stundtals fungerar ända till hon börjat gräva och då ligger ALLT längs kanterna igen. Däremot lägger jag dagligen in halm som hon har att tugga på .

    Hästarna är vintertid ute cirka 10 timmar om dagen om vädret tillåter och får alltid lunchhö i hagen. De fodras 4 ggr per dag. sedan bör väl tilläggas att hon får mycket stråfoder och sannolikt kommer jag behöva komplettera med lucern i vinter så då blir det 5 fodringar per dag.

    Svara
  23. Marie

    Jag föredrar halmbädd eftersom det blir en rejäl madrass för hästen att ligga på samt att den får fäste när den ska resa sig och är bädden bara välskött så är bädd klart att föredra före en box som mockas som vanligt varje dag. (Och att en box mockas vanligt behöver ju inte betyda = rent. Jag har mockat åt stallkamrater ibland och då hittar man mögliga bajshögar o annat mindre najs så hästen kan visst bo i kiss o bajs även om man inte har bädd. )

    Kan förstå att man är tveksam till bädd om hästen står på box 17-18 timmar per dygn men då är ju snarare utevistelsen problemet och inte att ha bädd.

    I sammanhanget måste man även tänka på avfallsprodukten -gödseln- bädd/torv/spån ger mindre stack o därmed mindre kostnader att göra sig av med gödseln. Vårt stall har haft problem att bli av med gödseln för det är långt till fältet det ska till o ju mer i stacken dessto dyrare blir det att köra bort eftersom det blir fler vändor. Vår bonde tar inte heller emot spån mer än om det använts som topplager ovanpå torv så att den är väl ”spädd”.

    Svara
    • Birgitta

      Absolut måste man beakta alla aspekter.

      Nu är det så just på vår anläggning av den drivs av en bonde som producerar eget spannmål (= egen halm) och han kör också ut gödseln på sina egna, närliggande åkrar = andra kostnader än om man stod i ett stall utan dessa möjligheter.

      Svara
  24. Jenny

    Det är så lustigt hur man kan ändra åsikt om strö efter att ha varit ”tvungen” att prova något nytt:
    Min häst är hopplös på spån, han är stor o behöver MYCKET spån för att inte ligga på betong, och så grisar han. När vi inte hade något annat val använde vi vintertid när hästarna var inne som mest 7-8(!!) spånbalar i månaden.
    Så halm har alltid varit en favorit hos mig, men eftersom han gärna ”kasar” ut all halm i kanterna = inget kvar att ligga på, så har jag alltid behövt använda MYCKET halm, men det är ju billigare än spån.
    Där vi står idag anlägger dom torvbädd till hästarna vintertid med halm som övre lager. Jag var VÄLDIGT skeptisk då jag aldrig haft torv, tycker det ser för j*vligt ut och luktar… Dock är jag inte den som är den utan gick med på att prova.
    Nu har han bädd med torv i bottnen, sen ett lager spånpellets och så halm ovanpå.
    Tror helt ärligt inte min häst sovit bättre förut 😀 Och det blev mycket bättre!
    Torrare mockning(allt kiss rinner ju igenom till det undre lagret torv) alltså håller halmen sig som ny – inte en massa kissfläckar på hästen, ingen ammoniakdoft etc etc. OCH det är lättmockat!
    Fortfarande förvånad och mycket nöjd!! 🙂

    Svara
  25. Cia

    Vi tar själva in torv från torvmssen och tar det när det är riktigt torrt, så vår torv fryser inte till kubiker så som de gör som man köper.
    Givetvis strör vi alltså med TORV. och jag har bädd till Winston.
    herr Winston är precis som Birgittas häst en riktig skitluns. Så nu när hösten kopmmmer och luftfuktigheten blir högre så brukar jag lägga in eldningspellets i torven som får självsvälla där så att det blir torrare klimat i hela bädden.
    Fördelarna med torven är att den binder ammoniaken och är bra för hästar med luftvägsproblem. Givetvis är det också mycket positivt att vi kan använda gödseln direkt i trädgårdar och på fälten. Vår gödsel blir eftertraktad…
    Ibland får vi problem med att torven dammar under torrare perioder, det avhjälps lätt med en vattenkanna.
    Hos min pissenisse brukar jag inte ha detta problemet med för torr torv.

    Jag har haft hästar på Halm – luktar mycket, Binder inte ammoniaken så bra , kan damma, jobbigt att mocka. trevligt för hästarna att äta.
    Kutterspån – luktar rätt gott och är snyggt när det är nytt, kan damma, Dyrt halvtråkigt att mocka. Binder inte ammoniaken så bra.
    Sågspån – luktar gott och är snyggt när det är nytt, kan damma, lättmockat. Binder inte ammoniaken så bra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>