Tisdag- blä…nytt anfall

Jaha, klockan 2 i morse var det dags igen efter 75 dagars lugn och ro- Soya fick en nytt epilepsianfall.

Ett för henne relativt milt sådant där hon kom till ro i vår säng direkt efteråt (någon gång har hon velat vanka av och an en stund efteråt) men det känns jättetråkigt ändå så klart.

Eftersom Soya ändå verkar helt fri från biverkningar av sin medicin av vilket hon får den lägsta dosen ringde jag idag till hennes veterinär och frågade om vi inte kunde öka densamma något för att försöka få ännu längre intervall mellan anfallen.

Veterinären tyckte att detta lät som en god idé så nu ökar vi dosen från 150 till 200 gram (maxdosen är 400 gram tror jag) så får vi se vad som händer.

Tack och lov är Soya som alltid helt sig själv mer eller mindre direkt efter ett anfall och så länge hon är det och anfallen inte kommer flera gånger i månaden så gör vi inget mer.

Av gårdagens storm märktes inget i stallet eller på Vicke och det blev träning för Christina som vanligt efter jobbet.

Idag fortsatte tragglandet med skänkelvikningarna där jag måste tänka på att ha Vicke rakt under mig och inte gående som en ål.

När detta fungerade gick vi över till galoppen som jag provade att samla med bättre och bättre resultat ju längre jag höll på. Än så länge saknas ju styrkan men det är bara att träna på.

Vi gjorde också en del enkla byten över medellinjen och här fick jag tänka på att inte fastna i handen i avbrotten och att fatta en ny mjuk galopp rakt mot långsidan.

Som ofta efter mycket galopp kändes traven jättefin därefter och då är det minsann lätt att åka runt utan att skumpa- härlig känsla som jag strävar efter att uppnå fortare och fortare under ridpassen och inte bara när vi precis ska avsluta.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Vad är det för styrka du menar som saknas vid den samlade galoppen? Menar du samlad som till en piruett eller ”vanlig” samlad galopp? Hade Vicke inte tävlat msv b nyligen och där ingår ju samlad galopp? Du får jättegärna beskriva hur du tränar för att få upp styrkan på honom!

    Svara
    • Birgitta

      Det är när jag försöker samla galoppen ännu mer än vad man behöver göra i MSV B OCH ffa på volt som jag tycker att styrkan saknas- rakt fram eller runt, runt på fyrkantsspåret går det bra att galoppera samlat.

      Jag tror dessutom att föregående ryttare dels genom sin skicklighet men gissningsvis också en annan styrka i sätet än vad jag har lotsade honom runt några MSV B-klasser i våras.

      Jag vill att Vicke ska bli ännu mer självgående och inte behöva så mycket säte och skänkel för att bibehålla samlingen och det är mycket det jag tränar på också- inte bara samlingen som sådan utan hur den utförs (för vilka hjälper och styrkan i dessa).

      Just nu har jag tex börjat rida med spö ibland och när jag då rider med lätta skänkelhjälper i den samlade (piruett)galoppen där mina ben nästan bara hänger kan jag välja att använda spöt som en liten förstärkare om jag känner att Vicke börjar tappa fart. Då får han EN mycket lätt ”reminder” med spöt (han är så känslig så det räcker absolut) i stället för att jag ska börja driva mer.

      Man skulle så klart även kunna ge honom en påminnelse med sporren men just nu vill jag träna på så liten inverkan som möjligt av skänklarna och dessutom tycker jag att det är bra att han accepterar spöt som en hjälp.

      Jag har själv en historik av att sitta och nöta med skänklarna (omedvetet ibland och för att det har varit nödvändigt ibland) och vill INTE hamna där igen och få en skänkeldöd häst till.

      Så på detta viset tränar jag den samlade galoppen just nu- går in på en stor volt (15 meter) och försöker få så mycket samling jag kan med bibehållen energi. Det gäller att inte hålla på för länge givetvis utan nöja sig med få steg i början som man sedan kan utöka.

      Jag tränar också lite samling i den förvända galoppen fast då på raka spår och kräver kanske inte fullt ut lika mycket samling men ändå så att det blir en skillnad mot arbetsgalopp.

      Svara
  2. Görel

    Men lilla hjärtat! 🙁 Hoppas att den höjda dosen hjälper. Håller tummarna för den lilla ”sockersmulan” 😉 Min något större sockersmula hälsar till systern med en nospuss. 😀

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>