Fråga från en läsare om lindor

En fråga som jag faktiskt har dryftat med mina kompisar är följande … jag brukar ALDRIG linda benen på min häst när jag rider … har alltid skydd runt om. Har alltid tyckt att det verkar så himla jobbigt att hålla på att linda,  Nu är det så att mina dressyrskydd behöver bytas ut och jag funderar faktiskt på att ge det en chans :-D. Kan ju testa att linda en tid iallafall :-D.  MEN vad skall jag ha för lindor? Vissa säger stretch … andra inte stretch. Varför? Fleece ? Men jag har sett att det finns fleece med strech :-/ (förvirrande .. för de som brukar vara emot stretch säger att man skall använda fleece). Det finns ju även sådana där half and half??? Vilka underlägg är bäst? Ja lite tips helt enkelt om vad man skall investera i om man inte har någonting alls hemma :-D.

Själv har jag i massor av år enbart lindat med helt vanliga fleecelindor utan något under. Det tycker jag fungerar perfekt.

Det är endast om jag skulle linda benen à la stallbandage som jag skulle ha något under men jag har valt att i dessa fall ha back-on-tracks snabb-bandage i stället.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Nu för tiden får man ju på skallen om man lindar utan något under, men jag tror det är en överdriven risk. Lindar ju själv både handleder och vrister hårt (dvs över senor) när jag slåss mma, och det ger enbart stadga och inget annat. Lindar aldrig med något under, använder bara fleece. Om jag öht lindar ska sägas, är för lat för det nu när det finns snabb-dito.

    Jobbade ett år med polohästar i Australien, de lindades med textillindor inför varje match, hårt för stöd, var aldrig tal om att använda padd och inte en enda av mina eller andras hästar skadades av det.

    Svara
  2. Stina

    Jag å andra sidan är lärd att ALLTID ha padd under. Jag förstår inte riktigt varför man ska tumma på det? Är ju extra ”säkerhet” om man råkar linda lite hårt eller om man råkar linda lite löst ( så det inte blir brännskador efter fleecen).

    Att jag är lärd att linda med padd kan nog bero på att jag har växt upp med att flece använder man till stallbandage och elastiska lindor vid ridning. Under elastiska linor har man alltid padd!

    När jag kom till Flyinge insåg jag att typ ingen lindade med elastiska lindor numer så nu, några år efter, lindar jag både med flece och elastiska men alltid med padda. Jaghar fått upplevelsen av att man struntar i padden för att man tycker det är svårt och bökigt och inte får det snyggt. Detta är inte ett argument som håller enligt mig. Träna på att linda i så fall 🙂

    Men alla gör väl olika skulle jag tro 🙂

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag använder gärna elastiska lindor, eller de lycralindor som används mycket på travet. Till dessa har jag alltid underlägg. Om jag använder fleece eller hälften/hälften-lindor har jag paddar bak men inte fram. Detta lärde jag mig för 100 år sedan av en av våra elitryttare – hon menade att bakbenen är känsligare. Sen dess sitter det i. Sen gäller det ju att kunna linda rätt också – med fleece är det inte så svårt att linda lagom hårt, men med stretchiga lindor måste man ha lite känsla. För att komma ihåg i vilken riktning man ska linda brukar jag tänka att det är som att simma bröstsim! Lindorna ska alltså gå bakåt på utsidan av benen och framåt på insidan. Jag tycker det blir snyggast om man börjar högst upp, lindar ner och sen upp igen. På uppvägen ”saxar” jag varven så det bildas ett zigzagmönster på utsidan – har lärt mig att lindorna sitter bäst så – och så ser det snyggt och prydligt ut. Jag vet att många börjar på mitten, går ner, upp, och sen ner till mitten igen, men det tycker jag är svårt att få jämnt.

    Svara
    • Lena Westre

      Tack för minnestipset. Som att simma, jättebra. Får alltid fundera 2 ggr innan jag börjar. 🙂

      Svara
  4. Birgitta

    Jag hävdar med en dåres envishet att man inte kan skada en hästs ben om man linda med fleecelindor utan padd, om man lindar ”normalt” och lindan sitter på under max 1 timme.

    Jag har således svårt att förstå denna hysteri med paddar under alla omständigheter och kommer väl inte att bli överbevisad förrän jag själv skadar någon häst.

    Paddar under fleecelindor är för övrigt väldigt klumpigt tycker jag men det är ju en rent estetisk fråga.

    Något annat jag har roligt åt är de som hävdar att fleecelindor ger STADGA :).

    Där kommer ni heller aldrig att kunna överbevisa mig om hur ett litet oelastiskt tygstycke skulle kunna stadga 600 kilo kött.

    SKYDD (från att stryka sig/ slå emot)- JA, STADGA- nix pix enligt mig således.

    Det går ju inte att jämföra dessa fleecelindor med elastiska dito- där hade jag däremot haft en padd och kan KANSKE köpa en otroligt liten stödjande effekt.

    Minns ni förresten forna tiders bomullslindor med snöre- då var största rädslan att snöret skulle gå upp :).

    Svara
    • Stina

      Dessa bommulsindor använder jag faktiskt 😉 Fast till att linda svansen vid transport!
      Kanske inte så att flecelindorna skadar hästen utan padd men det bör ju med slgaskydd med än utan? Känns lite tunnt med bara lindan om man nu lindar för att hästen stryker sig, eller?

      Svara
  5. Sofie

    Jag lindar alltid med fleecelindor + paddar under! Rider dock oftast med ”fluffskydd” då det går fortare. 🙂

    Svara
  6. Lena Westre

    Jag lindar ibland för att det är snyggt. Och använder omväxlande fleece, stretch och en kombo. Tror inte heller att det gör någon direkt nytta vad gäller stadga. Lindar aldrig vid ridturer i skogen eller vid hoppning.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan mycket väl också linda bara för att det är snyggt och inte för att det behövs egentligen :). Och jag lindar heller aldrig vid uteritter eller när jag hoppar.

      Svara
  7. My

    Lindar i princip aldrig längre. När jag lindade hade jag fleece plus pad som stallbandage och elastiska med pad som ridbandage. Senaste åren har jag haft hälften fleece och hälften elastiska som jag använt utan pad, trivs bra med dem, börjar längst upp, lindar neråt så att fleecen slutar exakt och lindar sen elastiska delen nerifrån och upp, helst vill jag kunna linda ett varv ner när jag varit längst upp, då upplever jag att lindorna sitter bäst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>