Fråga från en läsare om automatisk utfodring

Hur ställer ni läsare er till det här med automatisk utfodring av hästar? Häromsistens hade tydligen Lussan uttalat sig väldigt nedlåtande om det och att det minsann skulle vara personlig kontakt med hästarna mm. Har en kompis som har det och de gör så att hästarna får högiva ca en timme innan de kommer till stallet, hästarna får sen kraftfoder och täckas och så ut i hagen där det väntar lite mer hö, sedan har de en extra fodergiva sent på kvällen efter att alla gått hem, de har också lyset på timer. Många blir upprörda och menar att det är slött, medan jag tycker det är smart… intressant att läsa vad andra tycker.

Ja, utan att ha tänkt igenom frågeställningen i minsta detalj så måste jag spontant svara att jag tycker att det låter hur smart som helst med automatisk utfodring och jag hade varit MYCKET TACKSAM om vi hade detta på vår anläggning.

Som jag ser det så är detta bara något väldigt tidsbesparande och vadå ”kontakt med hästarna”…hur mycket kontakt har man egentligen med en häst som man slänger in ensilage till eller fodrar kraftfoder genom en lucka i väggen (som hos oss)?

Det ENDA jag kan se som en risk i det sammanhanget är att man i just FODRINGSÖGONBLICKET missar om en häst verkar sjuk, något stallbandage har gått upp eller vad det nu kan handla om men nej…den risken hade jag tagit.

Det är ju inte så att man tex hos oss inte hade haft någon kontakt med hästarna bara för att man inte fodrar dom manuellt- de ska ju ändå både släppas ut och tas in av en mänsklig hand.

Så jag tycker HISS- vad tycker ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Ser mest fördelar. Hästarna kan ju dessutom utfodras med tätare intervaller, även nattetid. Numera vet ju de flesta att det inte är bra för hästarnas matsmältningsapparat med för långa uppehåll mellan fodergiverna.
  Sen kollar man väl hästarna vid utsläpp, täckesbyten etc.

  Svara
  • Mandas

   Har sätt såna där kraftfoders automater med två fack, typ en för morgonfodringen och en för nattfodringen. Smidigt och speciellt i för som du kan ställa in den tid du känner för. Vet att min styvbror kör med de i sitt proffstall. Automaten fodrar frukost medans han äter frukost! Smidigt och går fortare självklart när man har många hästar =) Ser bara fördelar med de!

   Svara
 2. Emma

  Stod förut i ett stall med automater, både för krafft och hö inne som de fick morgon och kväll. Em-maten lades in för hand innan intag. Lunchhö fodrades manuellt då de gick i gräshagar (torrt väder) och via automat om de gick i grushagar (då två gg/ dag). Väldigt smidigt men lite meck såklart med att fylla automaterna plus att flera hästar pillade på sina höautomater så de blev lite demolerade. Minus är precis som du säger, ingen tillsyn vid dessa tillfällen men å andra sidan sker ju in/utsläpp manuellt och man har tillfälle att titta till hästarna då. Finns ju dem som inte lunchfodrar öht och då sker ju ingen nära tillsyn av hästarna på dagtid ändå.

  Jag tycker det hade varit bättre om automaterna hade kunnat placeras utanför boxen, så att hästen inte kom åt den, alt. att den var lite hållbarare. Dessa var ju hårdplast, som kunde tryckas till av en stark hästmule. Men i övrigt mkt smart idé., framförallt lunchautomaterna!

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag kan förstå resonemanget i ett stort stall med personal – om personalen går hem vid 17 och hästarna sedan fodrat med automat fram till morgonen får de en tillsyn mindre än om man har personal som nattfodrar en gång. Men samtidigt vet jag ju många proffsstall där man inte har kvällsfodring eftersom man inte vill köra ut betald personal på kvällen – och då är ju en foderautomat bara ett plus, precis som det är om man använder den för att ge andra måltider som man annars inte ger. Även att ge frukosthöt en timme innan man kommer till stallet är ju jättesmart, då är hästarna mätta och nöjda och kan komma ut tidigare – och de får ju ändå sin morgontillsyn. Även om man som hobbystallägare är bortrest skulle jag se det som ett stort plus – då kan jag ge hästvakterna mycket mer frihet i vilka tider de kommer och tar hand om hästarna. Problemet som jag ser det är att hitta bra, prisvärda och säkra lösningar för grovfoder (kraftfoder finns ju jättebra automater, men det ger vi knappt något alls). Där kommer ju slowfeeding-lösningarna in istället.

  Svara
 4. Frida

  Med det upplägget som beskrivs här ser jag bara fördelar. Är lätt att uttala sig negativt om sånt här när man jobbar heltid med hästar men har man hästar som fritidsintresse och jobbar heltid med annat (verklighet för 99% av alla som har häst, det är ju jobbet som betalar kalaset) så är ju allt som sparar tid kanon! Det innebär ju inte att kontakten försvinner bara att man kan lägga tiden som läggs på fodring kan omfördelas på bättre sätt samt att fodringsrutinerna kan bli bättre då det inte behöver anpassas till arbetstider. Tänk vad smidigt om hästen redan var fodrad när man kom från jobbet så slapp man vänta på att hästen har ätit upp, då blir det mer tid till skötsel, ridning osv. Men visst kan det finnas en risk att det går lång tid mellan stallbesöken om fodringen sköter sig själv och att man missar ev varningsignaler som t ex att hästen inte äter men tänker man till lite så tror jag att det går att lösa ändå…

  Svara
 5. My

  Jag hissar! För min del skulle det inte innebära mer än ett missat tillfälle att se till hästen (nattfodringen) men annars skulle det bara ge vinst (morgonfodringen är ju den bästa tidsbesparingen, och då ser man ju ändå hästen när man tar ut den).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>