Välkommen undersökning!

Läser att man ska göra en ny undersökning om det här med hur vi täcker hästar och man kan också medverka genom att fylla i en enkät:

http://www.hippson.se/blogs/Hippsonredaktionen/enkat-om-klipp-och-tackesrutiner.htm

Själv välkomnar jag denna typ av forskning MYCKET då ämnet, som ni som läst bloggen länge vet, engagerat mig i många blogginlägg och kommentarer.

Och jag är ganska bestämd i mina åsikter samtidigt som jag också ofta kan känna mig ganska ensam där jag rider omkring på min helklippta, otäckade tävlingshäst medan andra skrittar runt med dubbla täcken i ridhuset vid + 5 grader.

Men kanske har jag trots allt fel, helt eller delvis och det kanske inte alls är bra att göra som jag gör och kanske är det inte alls tokigt att göra som de som jag jag får bita mig mycket hårt i tungan för att inte fråga vad de sysslar med gör?

Många gånger görs ju också jämförelser på lite tokiga vis både i tidigare undersökningar och när vi hästägare diskuterar för i alla fall jag anser att det ÄR skillnad på den helklippta,  högpresterande tävlingshästen som står i en liten rut-hage och den oklippta hobbyhästen som vandrar över stora ytor hela dagarna och som har både vindskydd och mat att äta- för att nu ta till en ytterlighet.

Så lite FAKTA vad gäller olika hästgrupper vore välkommet och förhoppningsvis får vi läsa detta snart!

 

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Enkäten ifylld! Jag har ju fascinerats lite av de här diskussionerna på din blogg – jag har ofta tyckt att du slagit in öppna dörrar, för att sedan på kommentarerna inse att dörrarna inte alls var särskilt öppna. När jag fyller i enkäten känner jag mig som en person som täckar mycket – men jag täckar nog i alla fall ett snäpp mindre än vad du gör (gissar jag?). Jag inser ju när jag läser på nätet att det finns många som täckar mycket mer. Vi använder ofodrade regntäcken (eller möjligtvis fleecefodrade) ner till ca 0 grader, sen vintertäcken, oftast med ca 200 g fyllning. Jag rider i princip bara med ländtäcke under uppvärmningen och nedvarvningen om det är kallare än typ -7 grader eller om jag rider ut i regn eller snö. Hästarna klipps efter behov.

    Svara
    • Birgitta

      Nyligen släppte jag ut en häst i hagen som hade ett lika tjockt innetäcke som jag har UTE när det är som KALLAST (vet ej hur många gram det var). UTANPÅ detta innetäcke skulle jag lägga ett lika tjockt utetäcke!!!! Hästen stod således i hagen med 2 tjocka vintertäcken och det var typ 5-6 plusgrader och ingen storm eller regn.

      Jag har som tidigare nämnts också sett folk skritta ut i +15 och sol med ländtäcke, rida med dubbla ländtäcken i ridhuset, ha täcke på oklippt fullt frisk häst vid framskrittning i ridhuset vid + 8 grader och så vidare.

      Jag antar att dessa hästars ägare skulle tycka mycket synd om Vicke som haft ländtäcke på sig en handfull gånger utomhus i år trots att han är helklippt 2 gånger sedan september.

      Ute har han fn ett Back on Track-nättäcke med ett bomullsfodrat regntäcke utanpå.

      Och även om det skulle bli minus 15 grader så kommer han bara att ha ett tjockt vintertäcke på sig ute.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Och jag har ännu inte haft ländtäcke på i år – det har bara varit under nollan en enda gång när jag ridit, och då var det vindstilla. Det är synd om våra hästar eller nåt!

        Svara
  2. Agata

    Jag är också typen som många rynkar näsan åt för att mitt oklippta halvblod gladeligen går täckeslös när det är -10 och soligt.
    Senast igår genomled jag en diskussion med min stallägare som tyckte att jag minsann måste ha ett täcke på hästen för att den inte ska bli stel, trots att det var +5 och vindstilla.
    Det är märkligt det där, hur vi som förespråkar ”så lite täcken som möjligt” alltid måste stå till försvar medan alla ”övertäckare” ses som vardagsmat och god hästhållning.

    Svara
  3. AnnH

    Vid fem plus har jag ländtäcke till och från ridhuset (skritt 10 minuter) så jag gärna vill att hästen ska vara så varm i ryggen som möjligt. Jag gör också gärna i ordning hästen under infravärmarna.

    Ett ländtäcke hindrar ju inte rörelsen hos hästen. Att skritta med något vid bogen skulle jag dra mig mycket för.

    I hagen har de vid temperaturer runt 0 halvtjocka (man kan också läsa halvtunna) täcken och halstäcke om det är regnigt. Under noll halstäcke och tjockare täcke. Jag vill inte se hästar som står och darrar lite och äter mer än vad de behöver äta om de är varma. Det är ju en rent ekonomiskt krass fråga.

    Svara
    • Birgitta

      Det är i ärlighetens namn mest täcken vid ridning INOMHUS jag förundras över- framför allt om det är flera plusgrader. Det är ju liksom både vindstilla och nederbördsfritt där.

      Svara
  4. Sandra

    Har ridit med ländtäcke sen i början av november, då jag helklippte min häst. Enda gångerna jag rider hela passet med ländtäcke är vid uteritterna av praktiska skäl, annars har jag det bara under fram/avskrittning.

    Ser också många ryttare som rider med dubbla, och om det är riktigt kallt, tredubbla länd/skrittäcken. Likaså nu när det för ett par dagar sedan slog om till +10 stod många av hästarna i mitt stall med både halstäcken och tjocka vintertäcken.. Man undrar ju vad de ska klä på hästen om det blir riktigt kallt?!

    Svara
    • Birgitta

      Det är just det jag brukar tänka; ”vad ska dessa hästägare sätta på hästarna vid minus 10 om de redan vid plus 10 börjar med sin täckes-narkomani”?

      Sedan klarar ju hästar stora temperaturskillnader så de behöver inte 3 täcken ovanpå varandra oavsett och jag läste tvärtom att en del täcke mister sin ursprungliga funktion om man lägger dom lager på lager med andra.

      Svara
  5. AnnH

    Som tränare och alltså runt i många ridhus i många år har jag i princip ALDRIG sett folk genomföra hela ripass med ländtäcken. Jo, när det är 20 minus, men bara då.
    Är det en Skånsk trend undrar jag?

    Svara
    • Birgitta

      Huruvida folk genomför hela ridpass med ländtäcke vågar jag inte svara på- sådan koll har jag inte på de som rider i vårt ridhus.

      Men då vi har 50 meter mellan stall och ridhus kan jag tycka att det är fjantigt att ibland ha ETT för att inte tala om TVÅ täcken ens vid framskrittning om det är plusgrader ute.

      Du tex måste ju skritta till ridhus och kan då överraskas av all möjlig väderlek och då har jag full förståelse för att man har ländtäcke vid tveksamheter men som sagt; har man 50 meter till stallet så är det verkligen overkill enligt mig.

      Det är ju BEVISAT att hästar tål helt andra, lägre temperaturer än en (naken) människa och när inte ens JAG som inte bara av mig själv utan av andra betraktas som väldigt frusen fryser utan kan rida/skritta utan jacka i ridhuset hävdar jag med en dåres envishet att hästar inte fryser BARA för att de är klippta och om de skrittar utan täcke. Herregud…de RÖR ju på sig!

      Sedan tror jag att skåningar generellt ÄR mer täckesnarkomaner än tex norrlänningar och detta tror jag beror på flera olika saker.

      Visst; den skånska kölden är mer rå och vi har kanske andra vindar som förstärker kylan men jag tror inte att det är hela sanningen eftersom man, som jag redan nämnt, rider med ländtäcken även i ridhus där det av förklarliga skäl inte blåser.

      Jag tror att kylan är ett mer naturligt inslag i en norrlännings liv faktiskt- om inte annat för att vinter/snö-perioden för det mesta är så mycket längre än i Skåne. I ytterlighetsfallet kan vi i Skåne helt vara utan snö ett år medan man i Norrland har den i nästan ett halvår och då tror jag också att man agerar annorlunda.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>