Konståkning och hjälm?

Härom dagen slötittade jag på en amerikansk långfilm vars handling var förlagd till konståkningsvärlden.

För att göra en lång historia kort ramlade den konståkande huvudrollsinnehavarinnan på isen, slog huvudet, blev blind men kunde efter lite träning à la ”det kan bara hända i en Hollywood-film” genomföra ett tävlingsprogram i världsklass utan att publiken märkte att hon var blind förrän hon snubblade över blommor och nallar som de slängde ner på isen av hänförelse efter avslutat åk.

Nåväl…filmen fick mig att fundera över hur det kan komma sig att konståkare tävlar utan hjälm.

Borde inte risken vara ganska stor att de ska ramla och slå huvudet på den hårda isen?

Tränar man också utan hjälm? Någon som vet?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Forskade lite (eftersom jag arbetar på en anläggning med ALL sport inkl konståkning) de har inte hjälm ens när de tränar… Från en ganska låg ålder alltså. Mycket markligt kan jag tycka.. fick svaret att det är ingen kontaktsport så som hockey eller skrinnare (de har hjälm). vad jag tycker? Hmm, såklart att jag förespråkar hjälm, iallafall när de tränar?

    Svara
    • zoe

      Hon I filmen ramlade på en isklump ute på en sjö och vi tränar inte med hjälm för att hjälmen gör att balansen blir anirlunda och man lär sig hur man ska ta imot sig när man ramlar ch det blir som en reflex så fort man ramlar. Men sen så bestämmer föräldern själv om de ska ha hjälm:)

      Svara
  2. Linda Ferne

    Det jag sett på tex Kockums träningar använder nästan inga hjälm.. Oavsett ålder. Men det var 1 år sen så nya regler har kanske kommit?

    Svara
  3. S

    Fick lov att kolla detta med en kollega vars dotter tävlar i konståkning. Det stämmer att de tränar utan hjälm, men innan man får ta av sig hjälmen måste man ha uppnått vissa kunskapskrav (inkl att lära sig att ramla på ”rätt” sätt). Det har alltså inte med ålder att göra utan hur duktiga de är. De med lägre skills, oavsett ålder, har alltså hjälm på sig.

    Svara
  4. Bea

    Det är väl som dressyr, det ska vara vackert och då slopar man hjälm, kanske?

    Svara
    • Birgitta

      För egen del ska jag erkänna att jag absolut hade tyckt att en hjälm hade ”förstört” en del av estetiken inom konståkning men man får ju ändå beakta säkerhetsaspekten enligt mig. Fast troligen är det (väl?) så otroligt ovanligt med olyckor att inga röster höjts för tävlande med hjälm?

      Svara
    • Ann

      Fast då ligger dressyren en bra bit före då i princip alla tränar med hjälm och väldigt många tävlar – även GP – med hjälm. 🙂

      Svara
      • Bea

        Ja tack och lov, tycker jag, så har dressyren de senaste åren genomgått en drastisk förändring inom hjälmfrågan.

        Svara
  5. Anonym

    Jag själv tävlar i Konståkning och vi har ingen hjälm på träning och det är för att om man skulle ha hjälm så skulle den rubba balansen och tänk i en piruett hjälmen skulle ju nästan strypa en med banden när man fått upp mycket fart. Jag själv upplevde det som en lättnad när den togs av

    Den tas självklart av efter hur duktig man är och inte efter ålder

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>