Vad ska vi tro om detta?

Läser nedanståender rader som jag hittade på Facebook och som ska komma från ”Hörbergs häst” (ingen aning om vad detta är för något).

Lite intressant för av någon anledning som jag inte har kunnat förklara för mig själv så har jag hela tiden känt en viss skepsis mot dessa, plötsligt enormt populära nät.

Sägas ska att jag bara har GODA erfarenheter av traditionella hönät som jag använde i flera år på ridskolan (hade en häst som annars rörde runt höt och sedan inte ville äta det) så jag vet inte VAD som gör mig så skeptisk.

Med vad tror ni? Är nedan högst sannolikt eller ej?

nät
Efter ca 6 månaders samarbete med flertal equiterapeuter, hästfysioterapeuter, massörer och veterinärer runt om så har vi nu gjort en sammanslagning av våra jou…rnaler och konstaterat att allt fler hästar är stela runt atlaskotan, låsta i halskotorna lika så låsta i manken. Varför detta? Jo, allt fler hästägare hänger upp slowfeeding nät både i boxarna och i hagarna till sina hästar, vilket är en väldigt god tanke, men med den onaturliga rörelsen när dom rycker i höet för att få tag i de blir de att hästens kropp låser sig till slut! Jag har bett mina kunder sluta använda nätet och hästarna har nu blivit mjuka och fina i sina kroppar igen. Detta är något fler bör ha i sin tanke… Vid frågor så hör gärna av er!

29 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Det som jag vänder mig emot att det inte finns med någon länk med utförlig beskrivning om hur studien gått till. Vissa köper detta med hull och hår bara för att de är emot näten gissar jag på. Jag använder inte såna nät men det är bara för att jag inte köpt nåt än.

    Svara
  2. Johanna - Team Åsen

    Jag tror att det handlar om att variera sig precis som man gör med allt annat i livet. Man använder inte samma bett varje dag, vecka ut och vecka in, man byter sadelgjord för att variera trycket, man byter schabrak för att inte hästen ska få skav. På samma sätt varierar vi i stallet utfodringen. Ibland i nät, ibland på marken och ibland strör vi ut det på en stor yta. Att stå i samma position är för hästen inte bättre än om vi sitter på samma sätt i en kontorsstol hela dagarna. Klart man blir stel om man belastar kropppen på samma sätt under en lång tid. Så jag tror inte att näten förstör hästen men att variera sig är A och O i allt vi gör 🙂 Så, självklart ska man inte ge alla grovfodergivor i hönätet utan variera det. Kanske lite i hönät och lite på marken/golvet. Det är vad jag tror i alla fall 😀

    Svara
  3. Lena B

    Jag använder nätet till min häst, dock inte till alla mål men hon får några kg /dag att pilla med i nätet. Hon är en snabbätare av stora mått och slukar annars sitt hö på nolltid. Om de finns några negativa aspekter med nätet kan jag inte säga, jag har sett många hästar som lugnt och stilla står och pillar ut höet ur nätet, vilket väl knappast kan ge några skador. Jag blir alltid lite skeptisk till källan när man läser sådant här ”så här är det” påstående…

    Svara
  4. Nina B

    I stallet jag står i finns 24 hästar som alla äter så gott som alla sina högivor ur nät sedan 1½ år tillbaka.
    75% av dem blir behandlade/kollade av equiterapeut/massör med jämna mellanrum och INGEN har fått anmärkningar liknande de i ”studien” ovan…
    Inte heller tandläkaren (veterinär med specialistkompetens) har märkt några som helst skadliga bettförändringar (eller förändringar överhuvudtaget!) på de hästar som hon undersökt/behandlat som nu äter ur småmaskiga nät och hon har ju bra många fler patienter som gör det än hästarna i vårt stall.

    Jag tror att invänjningen på nät är ganska viktig – har man en ”matgam” som inhalerar höet i vanliga fall är det ju inte så konstigt om de får spänningar och ont om de attackerar nätet konstant för att få i sig så mycket hö som möjligt vid varje tugga, alltså som de är vana att äta.

    Svara
  5. Johanna

    Har tänkt tanken och sett inlägg från andra håll kring detta. Kanske får man välja utifrån häst och variera utfodringen. Finns inget rätt eller fel. Min äter 4 kg i nät i hagen, resterande 14 kg per dag utan nät. Har inte märkt någon skillnad, ej heller har kiropraktor kommenterat något.

    Svara
    • silverbjälke

      18 kilo!? förbrukar något enormt, dåliga värden, hög fukthalt eller gigantisk häst?
      Det är min spontana tanke, Därmed inte sagt att det är något fel på det men det låter extremt mycket.

      mina börjar bli riktigt feta trots träning 3dgr i veckan och tävling minst 2 helger i månaden. då talar vi ca 660 kilo snittvikt och 177cm mankhöjd i snitt på dem. de får hö 2 morgon, 2,5 lunch, 3 mellis + 3 kväll.

      går det 18 kilo kanske du ska kolla upp fodret? låter som massa arbete och pengar och bärande och lagringsfrågor skulle lösas då. eller så är det bara jag som inte har koll på andras foder och fodervanor. hoppas du inte tog det som kritik, jag blev genuint paff bara.

      jag blev jättenyfiken, kan du inte berätta om ditt hö? jag får inte ihop varför det krävs 18 kilo för att den ska få det den behöver och förbrukar.

      Svara
      • Paula

        Hon kanske menar hösilage och inte torrhö… Eller så går hästarna på lösdrift och har fri tillgång. Mina hästar äter ca 18 kg torrhö var per dag i lösdriften. Uppstallade 12 kg per dag, när matte själv får välja ;). Inget kraftfoder.

        Svara
      • Johanna

        Tja. Han äter hösilage som är ganska torrt. Vi har analys som säger att han inte behöver mer än dessa 18 kg. Men han är definitivt inte tjock så han får havre, lusern och mineraler. 175 cm danskt varmblod, ute 10 tim/dags. Rids ca 1 tim/dag. Glad hobbyryttare utan ekonomiska problem så förutsatt att han äter upp så får han denna mängd 🙂

        Svara
  6. jannike

    Min fick hönät när han konstaterades med magsår i december. Han hetsåt tidigare.
    Har sakta men säkert avvecklat från att fått intag och kvälls hö i nät till nu bara kvällshö pga att han inte ska gå för långa stunder med tom mage.

    Han har fått nya spänningar i nacken och ena ganaschen. Om det är pga nätet eller den 1,5 timme långa kampen att få ner en sond i december det vet varken jag eller massören men inte helt otroligt. Detta återstår att de efter dagens massage.

    Svara
  7. Birgitta

    Själv skulle jag väl kunna tänka mig att det är de hästar som så att säga mest/ bäst behöver dessa nät som också kan ”slita ut sig” mest genom att rycka och dra hysteriskt i nätet.
    Att en häst som lugnt och stilla pillar ut hö ur nätet ska dra sig trött och i sinom tid få ont i kroppen finner jag inte så sannolikt men en sådan häst kanske egentligen inte ens BEHÖVER ett nät- just eftersom den äter så långsamt ändå?

    Svara
    • AnnH

      Men Birgitta, det har väl troligen inte med huruvida de sliter ut höet ur nätet eller tar lugnt, det är väl ät-positionen som påverkar. Betande djur = normal ätposition huvudet mestadels ner.

      Svara
      • Birgitta

        Fast jag tror i allra högsta grad att inte bara ätpositionen som sådan utan även ”våldsamheten” i ätandet påverkar- varför skulle den inte göra det?

        Jag tror att alla former av rörelser som inte görs naturligt och/ eller mjukt/ försiktigt kan skada/ slita och att ständigt rycka hårt i ett nät kontra att stå och ”pilla med det” lugnt torde absolut göra en skillnad.

        Svara
  8. Ann

    Att hästars mest naturliga ät-ställning är med huvudet NEDÅT är väl ingen som betvivlar. Även fast hästar i frihet så klart ibland äter även från ett träd.

    Min inackordering hade (allvarliga) problem med tandfickor. Han fick enligt O Wattle inte äta från hönät då det belstade käkarna i felaktig position.

    En egen häst jag hade som var mkt känslig i sina luftrör skulle enl veterinär helst äta lågt pga slem/snor som lättare passerade ut med huvudet lågt.

    Men det är väl som med allt annat; man får välja det minst skadliga. En häst som kastar i sig höet och står utan mat länge mår kanske i det stora hela bättre av att äta från ett nät. Trots den mer onaturliga positionen. Därtill behöver man ju inte hänga nätet jättehögt. Visst kan de trassla in sig med benen, men jag antar att man kan köpa nät i sådana material att de slits sönder hyfsat lätt.

    Min egna slutsats är att oavsett just denna studie så väljer jag att låta mina hästar äta från marken/golvet. Om jag inte har en bra anledning till annat val.

    Svara
  9. silverbjälke

    Jag tror det ligger något i det, jag hörde om detta redan i somras (2013) av min hovslagare och sedan av equiterapeuten. hon hade gjort en egen ”undersökning” av egetintresse på två stora ridanläggningar i stockholm och faktiskt noterat visst slitage och onaturlig nästan som träningsvärk i olika nackmuskelaturer hos dem som använt detta nät konstant vid fodring och längre tid. mer än ca 6 V.

    Jag har ett som jag använder om häst står på box pga skada så den ska ha nåt och syssla med och för att kompensera faktumet att jag tar bort allt tillskottsfoder om hästen står, ökar därför höet lite för att inte tappa all vikt 🙁 har faktiskt visat sig funka skitbra just för tillfällig boxvila men absolut inget jag skulle använda som standard vid fodring.

    Svara
  10. Paula

    Det är väl klart det blir nackproblem om man hänger nätet så där högt, tänk er själva om ni stod i en onaturlig position flera timmar per dag… När jag fodrat med nät har näten hängt så lågt att dom tagit i marken.

    Svara
    • CeciliaL

      Sa lagt att de tagit i marken – det skulle jag aldrig vaga gora. Daremot hanger jag mina nat i hojd med bringan, inte uppe i tacknocken precis, sa de star med huvudet i ’normalt ’lage, behover inte stracka sig uppat atminstone.

      Svara
  11. Madeleine

    Jag ger lunchhö i nät. Har en häst som är finsmakare, minsta lilla höet har dragits runt i boxen äter han det inte. På em är det mer rörelse i stallet och då drar han runt höet.
    Kväll och morgon är det lungt och stilla och då kommer han till ro och äter från marken.
    Men visst har jag funderat över att ätställningen blir fel och om det ev kan ge spänningar.
    Och hänga nätet långt ner vågar jag inte pga att risken att fastna med en skodd hov aldrig kan sluta bra.
    Men Johanna jag blev oxå väldigt paff över de 18 kg per dag till din häst. Skulle vara intressant att höra hur du tänker där.

    Svara
  12. CeciliaL

    Skulle foredra att ge pa golvet, men den ena hasten bajsar pa hoet (och overallt) och har sen inget att ata, den andra drar runt det i spanet och sen gar det icke att ata over huvudtaget, enligt honom. Ponnyn dammsuger upp allting sa honom fodrar jag i honat bara for att han inte ska kunna dammsuga alltfor snabbt. Han star aven utanfor P’s boxdorr och dammsuger upp allt hosilage som P tappar dar. Tror absolut att det ar battre for hasten att ha huvudet nedat och dra hoet ner eller at sidorna, inte uppat. Daremot ar jag inte superorolig for just rorelsen att dra ut ho – de drar ju med huvudet at sidan nar de betar anda? Jag menar, de haller i graset och knycker till med huvudet nar de betar, det ar ju inte sa att de star helt stilla och BITER av hoet. Men definitivt tror jag det ar battre att ha maten lagre, av just de anledningarna Ann namner.

    Svara
  13. Anonym

    Det är en onaturlig ätställning, det är ju inte så svårt att förstå. Dom är gräsätare, gräset växer på backen 😉

    I MÅTTLIG MÄNGD kan väl ett hönät vara bra. Men i långa loppet – nä!

    Svara
  14. Lotta

    Använder näten och tycker att de är toppenbra. Min häst har alltid fått beröm för att hon är så fin muskulärt i frampartiet. Kanske är det individuellt och passar vissa hästar sämre?

    Svara
  15. Karin

    Min veterinär med inriktning tänder (på en evidensiaklinik) påpekade att hon sett en del skador på framtänderna som dom härlett (oklart hur) till användning av småmaskiga hönät i stor utsträckning. Jag är lite skeptiskt just på grund av ätställningen och påverkan på nackmuskler, bra att det kommer fler studier på detta! Vore intressant även med en studie som kan utröna om det där med tänderna stämmer.

    Svara
  16. John.Doe

    Som kanske många numera vet, eller efter detta lilla korta meddelande kommer veta, är att författaren ovan är en bluff och numera ligger under polisanmälan om så polisutredning.
    Nätens vara eller inte vara har kanske inte med detta att göra, men man kanske skall ha det i åtanke innan man väger in denna studie som nämns ovan och som antagligen inte alls har någon grund i huvud taget med tanke på hur avsändaren verkar ha levt sitt liv i sin egen dröm.
    Detta är också en varning för alla er i hästbranschen för denna skojare. Namnet nämns i början.

    Svara
  17. silverbjälke

    Med tanke på att företaget Hörbergs häst i skåne idag inte längre verkar vara i drift, F-skatten indragen, hemsidan nedstängd och kommentaren ”John Doe” inte har någon länk får vi nog finna oss i att det kan vara så att:

    Polisen knappast har någonting med åsikter om hönät att göra och att det är en gåta hur man anmäler någon för en sådan sak och att detta handlar om något annat mellan ”John” och Hörbergs.

    Svara
  18. Varning

    Jag har varit i kontakt med denna människa (M.H.) o vill även jag varna för henne.

    Hon påstår sig ha en rad utbildningar hon inte har och i stallet står ”problemhästar” hon tagit emot som aldrig arbetas varesig på marken eller rids.

    Hon är anmäld till länsstyrelsen för vanvård för en häst hon hade ”i träning ” och jag vill varna alla för att ha något som helst med henne att göra.

    Hon jobbar dessutom i sitt företags namn utan f-skatt eller liknande och anmälan till skatteverket kommer göras.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>