Dagens (hö)fråga

Nyligen läste jag på Matilda Holmströms blogg att hennes stora (runt 180 cm) sto äter 24 kilo hö/hösilage per dag.

Detta, och att en av mina egna läsare igår kommenterade att hennes häst äter 18 kilo hösilage får mig att ställa dagens fråga:

Hur mycket hö/ hösilage äter era hästar?

Jag har alltid varit en av dom som fodrat min häst med mest stråfoder, både när jag stod på ridskolan och på nuvarande anläggning och min erfarenhet är att ”folk” sällan ger sina hästar mer än runt 10 kilo hö/hösilage.

Vicke, som är runt 173 cm äter 13 kilo mycket torrt hösilage och skulle säkert kunna stoppa i sig några kilo till om han fick.

Men dels ingår det inte mer foder i stallhyran och dels är han i mycket gott hull så jag ser ingen anledning att köpa till mer mat för att han ska bli fet 🙂 .

Men hur fodrar ni med stråfoder och hur resonerar ni kring detta?

Hellre mindre mängd med bra värden än mycket foder med kassa värden?

Analyserar ni stråfodret?

Tar ni i beaktande kostnad, lagringsutrymme osv när ni fodrar?

39 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag ger i princip fritt. Balanserar med mkt motion. Har analys men ingen tabellhäst verkar det som. Beroende på temperatur kan det gå 15-20 kg per dygn (torrhö). Hästen väger inte så mycket kanske dryga 500kg (vägde för ett år sedan knappt 500). Ger å andra sidan knappt ngt kraftfoder. Vi har dåligt lagerutrymme men en bra leverantör som kan komma ofta.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Mängd efter behov – och givetvis spelar ekonomin roll. Förra året hade vi ett hösilage av bra kalitet med lite lägre protein än idag, och betydligt billigare. Då hade vi fri tillgång i hagen+ generösa givor i stallet. Hästarna åt då ca 15-17 kg var om dygnet. Nu har vi ett dyrare hösilage med höga värden. Då får de 10 kg var, allt inne i stallet för att undvika spill och för att ha koll på vem som äter vad. I hagen får de ca 5 kg halm var (som de äter med god aptit). Deras behov är på papperet täckta av 8 kg av hösilaget, utan kraftfoder. Men utan analys är det ju svårt att veta – en kompis som tog eget hö analyserade och hade så dåliga värden att hennes ettåring skulle behöva äta 35 kg/dygn för att täcka proteinbehovet med bara hö. Då går det liksom inte att ge 15 kg och säga ”hästar klarar sig på bara grovfoder”.

  Svara
 3. MandaS

  I pricip fri tillgång, de mår bäst så och är lagom runda plus att ena travhästen tränar hårt och behöver mkt grovfoder för att hålla sig lagom. De får knappt nått kraftoder heller för den delen 🙂 så skulle tippa på att varmbloden sätter i sig ca 20 kg om dagen ponnyn runt 10-15 kg beroende på hur mkt hon får inne 🙂

  Svara
 4. Mia

  Fri tillgång på grovfoder, under de kallaste vintermånaderna. Övrig tid ca 18-20kg silage/dag.

  Inget kraftfoder alls 🙂

  Svara
 5. Trasselkvast

  Förr fick hon fri tillgång och reglerade fint själv. Nu när hon rids mindre går det inte, men hon får ca tolv kilo/dygn, varav minst hälften i nät. Skulle helst se att det fanns hö med lägre värden så hon kunde få fri tillgång igen då hon gillar att äta, men bestämmer ju inte själv.

  Svara
 6. Linda

  Ur hästens perspektiv är det ju bättre med fler kilo utav ett kasst foder än få utav ett bra.
  Min 162cm får 14kg/Dag just nu. När det blir varmare drar jag ner till 12 då hon inte behöver lika mycket för att hålla värmen i hagen. Står på halm och äter iallafall 5kg/dag

  Fodret är analyserat. Kompletterar med 1/2kg proteinmusli per dag.

  Svara
 7. Emma

  Står på din gamla ridskola. Där jag kan säga att jag är den som ger mest hösilage till min häst, den som kommer efter ger knappt hälften. Min häst får 3 hönät perdag och de är fyllda med 6-7kg var. Vissa kvällar får hon 8-9kg. Allstå kan hon få upp till 20kg hösilage per dygn. Dessvärre är hon ingen matglad häst, därför får hon hönät då hon inte äter det när det ligger på marken. Men iprincip fri tillgång på hösilage vilket jag tycker alla ska kunna ge. Min häst har aldrig ett tomt nät i boxen det fylls på hela tiden. Våra djur är skapade för att tugga och hålla igång magen hela dygnet därför ska man också kunna ge dom den möjligheten. Sen har jag hört att det är bra för stiriga och nervösa hästar att tugga hela dagarna vilket hon är.

  Sen måste jag tillägga något mer som säkert får vissa att gå i taket. Utöver dessa 20kghösilage så får min häst ytterligare 4kg kraft grov 90. Det är vad som krävs för att hålla min häst vid bra hull.

  Svara
  • Birgitta

   Heder åt dig som anpassat fodergivan efter INDIVIDEN och inte efter vad ”alla andra” ger och/ eller plånboken.

   För jag gissar att det även idag, liksom under alla de år (20) jag stod på ridskolan finns de som bara ger maxgivan (då 7 kilo ensilage) oavsett vad hästen skulle behöva eller ej.

   Men en nyfiken fråga: vad betalar du i stallhyra? Det måste bli ganska många tusenlappar med allt detta ensilage (som jag tror kostade runt 2 kronor kilot för 5 år sedan)?

   Svara
   • Emma

    Ledsen för ett sent svar. Ja det blir en hel del pengar som flyger iväg på min häst varje månad då hon även står på spån (boxen blir för blöt med halm vilket tog på hovarna 🙁 ) jag vet inte exakt vad ensilaget kostar per kg. Men stallhyran kommer upp i ungefär 5000kr så det är ingen billig häst i drift, men det är vad som krävs och mitt ansvar som hästägare att ge mitt djur det hon förtjänar för det är ju inte hennes val att stå på box 20h varje dag.

    Och ja, det finns de som ger max givan då de inte har råd eller tror att hästen inte behöver mer. Vi har ju inte det bästa grov fodret, men många hade kunnat dra ner på kraften och gett lite mer grov foder. Hade min klarat sig på bara grovfoder hade hon fått det, men så är det inte i detta fall.

    Svara
 8. Titti

  Det varierar mellan 8-12 kg hösilage som är ganska torrt. Just nu får han lite då han bantar eftersom han blivit ganska rund efter en konvalecent. Men den vanligaste givan är nog 12 kg då han är i full gång. Står på halm så han har alltid tillgång till någon form av munsysselsättning.

  Svara
 9. Anna-Kajsa

  Mycket grovfoder är självklart bra, men ibland tycker jag faktiskt att det känns som om det blivit en tävling, den som ger mest grovfoder är den bästa hästägaren.

  Svara
  • Birgitta

   Intressant att de flesta som svarat här ger väldigt stora mängder stråfoder, dvs tvärtemot mina mångåriga erfarenheter från dels 2 stora anläggningar där jag själv stått/står och andra stall jag besökt.

   Jag GISSAR att detta är lite av en ”samvetsfråga” och att de som ger mycket mindre stråfoder än ovan angivna mängder inte vill svara.

   Ungefär som när jag har läst trådar på andra forum som handlat om tex hur mycket motion man ger sin hund. Där svarar väldigt många att de i princip inte gör något annat än är ute och vandrar med sina hundar i många timmar (otroligt att de både hinner, orkar och vill tänker jag…) medan INGEN svarar typ ”jag är ute och går med min hund max 20 minuter om dagen” trots att detta enligt min erfarenhet inte är något världsunikt (tyvärr).

   Svara
   • CeciliaL

    Samma som att ALLA som svarar pa dina fragor har ar av den typen som t.ex. ar stencoola i kris-situationer eller vad fragan nu var! ingen som skrev dar att de var panikslagna och fladdrade runt som vettlosa honor…

    Jag ger for ovrigt obegransat med hosilage till de tva stora hastarna och begransat till ponnyn. Vager inte. Analyserar inte. Ger nastan inget kraftfoder. Har ingen halm.

    Svara
  • Ann

   Haha, EXAKT vad jag tänkte skriva Anna-Kajsa. mest hö vinner. 😉
   Dock inte jag då, mina ca 600 kilos-hästar får 12–13 kg per dag av hälften hö, hälften torrt hösilage. En av dem skulle inte äta mer, den andra skulle det men BEHÖVER ej mer då han är fin i kroppen och energisk som sjutton. Rent ekonomisk och praktiskt väljer jag att ge denna mängd och toppa med havre på den ena. Havren är både billigare och enklare att få hem.

   Svara
  • Anngelica

   Klockrent Anna-Kajsa! Tycker också trenden ”fri tillgång” går överstyr i många fall. Hästar är skapta för att pilla runt och leta efter mat 24 timmar, inte glufsa i sig i 24 timmar….
   Många glömmer att det kan bli jobbigt för organen som få jobba på högvarv för att bearbeta all denna mat. Visst finns det några få som verkligen behöver mängder men jag tror de är lätträknade!

   Svara
   • Birgitta

    Jag tycker att det är intressant att det är de som rider ”hårdast”/ de högsta klasserna som sällan är de som vräker på hästarna dessa jättemängder stråfoder fast det rimligtvis är dessa hästar som BÄTTRE behöver all näring än en promenadhäst som knappt rids.

    Undantag finns så klart åt alla håll och jag förespråkar verkligen inga minimi-givor men tycker också att ”fri tillgång” ändå tål att ifrågasättas som det alltid bästa.

    Och jag har full förståelse för de som också tar de ekonomiska aspekterna i beaktande. Givetvis ska man inte ha häst om man inte har råd att utfodra den men att ge mängder av mat ”i onödan” kanske inte alltid är det bästa heller.

    Svara
 10. rackemarie

  För oss är det nästan omöjligt att gå efter vikt på hösilaget då det kommer från olika fält och kan skilja väldigt mycket i Ts. Inte heller är det analyserat. Inget idealläge med andra ord så det gäller att vara uppmärksam på hur hästen ser ut och hur den mår. Min röde som är 167 cm får omräknat till hövikt 12 kg/ dygn. Sommar/ höst köper vi in hö och då vet jag sedan ungefär vilken MÄNGD silage som behövs i förhållande till hö. Betalar också efter uppskattat hövikt. Normalblött silage kanske kan väga runt 14-15 kg och är det blötare uppemot 20, men jag betalar ändå bara för 12. Han får lite mindre portioner i hagen och mycket inne i boxen. Utöver silaget kraftfoder ca 1 kg och ca 1 kg lusern, plus lite linfrökaka, betfor och mineraler. Självklart vill jag att huvuddelen i foderstaten ska vara grovfoder, men toppar gärna på lite ditten och datten för att kompensera ev. brister i grovfodret. För min del är det mycket en praktisk och ekonomisk fråga. Smidigt att inte behöva åka och hämta. Kanske skulle jag kunna få ett liknande pris, men ska man räkna in transport så skulle det nog ändå bli dyrare.

  Svara
 11. jannike

  Min får 16 kg, är 175cm väger 650kg, medel-svårfödd. Fördelat 2-7-7, natthösilaget får han i hönät då han måste ha det under hela natten. Hos oss beställer man i förväg hur många kg man ska ha och det levereras med jämna mellanrum under hela månaden.

  Svara
 12. Marika Stoppert

  Hellre lite sämre värden för att ge en större mängd som tillfredsställer tuggbehov och minskar risk för både kolik, magsår och andra magrelaterade problem.
  Där jag står fodras det 3 ggr (07.00-13.30-20.00) per dygn men jag ger ofta även intagshö vid 17-tiden så att det inte går för många timmar mellan målen.
  Jag tror inte man ska stirra sig blind på antal kg grovfoder utan lägga mer krut på tätare fodringar i så fall men som givetvis kan vara praktiskt svårare i många fall i privatstall där det inte finns personal.

  Svara
 13. JohannaB

  Jag har fri tillgång till halvblodet, fri tillgång dagtid och 3 kg till natten till det mer lättfödda kallblodet.
  Men nog kostar väl grovfoder 2 kr/kg även hos er?
  Lät som du tyckte det hade varit dyrt? Brukar ni betala mindre än så?
  Normalt är 2 kr/kg plus moms, dyrast 3 kr/kg plus moms här omkring.

  Svara
  • JohannaB

   Men ska tillägga att några 20 kg äter ingen av mina på fri tillgång! 🙂
   Kring 12 kg hö ellr 15-17 kg hösilage beroende på TS och då är mitt halvblod nästan i storlek med den omtalade blogg-hästen, tränar dock på lite lägre nivå.
   Äter 2,5 kg kraftfoder också, behöver främst extra proteiner men klarar inte riktigt sitt hull heller på ”bara” fri tillgång.

   Svara
  • Birgitta

   Nej, jag tyckte inte det var dyrt men kostaterar bara att stallhyran (som redan då jag stod på ridskolan uppgick till 3000 utan diverse tillägg) måste bli ganska hög med allt extra stråfoder.

   Och jag har ingen aning om vad stråfodret kostar NU, DÅ kostade det runt 2 kronor och det ingick 7 kilo/ dag. Så ger man 13 kilo extra per dag borde detta minst bli 13x2x30 = ca 800 extra i månaden.

   Men som sagt; förhållandena kan vara annorlunda nu med både högre stallhyra och andra mängder foder som ingår.

   Svara
 14. Birgitta

  Jag vill helst att min häst ska äta mycket grovfoder för sysselsättningen och för att rön visat att detta är det häst-kroppen mår bäst av (i förhållande till mycket små stråfodergivor).

  Min häst går ju inte ute mer än max 7 timmar/ dag och skulle således stå sysslolös i boxen ganska länge med lite stråfoder.

  MEN; jag måste poängtera att jag genom åren sett många, många hästar som ätit säg 6-8 kilo ensilage/ dag och som varken varit magra och/ eller haft olika magproblem (kolik) eller för den delen lidit av beteendestörningar som vävning osv.

  Så i alla fall för blotta ögat har dessa hästar inte farit illa av en så liten stråfodermängd- om dom sedan haft oupptäckta magsår och dylikt kan jag dock inte uttala mig om.

  Att ekonomin spelar en mycket stor roll för vissa utfodrare menar jag är odiskutabelt- när man ska betala ur egen ficka är man ofta mycket mer intresserad av att hålla kostnaden nere än om det ingår fri tillgång på foder eller i varje fall en max-mängd- på gott och ont.

  Jag har genom åren sett mängder av ”okynnes-utfodring” av kraftfoder (utfodring av flera kilo 9-kronor müsli till smällfet promenadhäst tex), just för att det ingått i stallhyran och framför allt då det handlat om dyrare fodersorter som jag är övertygad om att vissa hästar inte hade fått känna lukten av och än mindre smaka om hästägaren skulle betala ur egen ficka.

  Konstigt nog har jag ALDRIG NÅGONSIN sett detta vad gäller stråfoder (helt sant) och DET kan man ju undra vad det beror på?

  EN anledning är att många fortfarande är okunniga nog att tro att hästar
  a) MÅSTE ha kraftfoder för att orka ridas
  b) Blir feta av stråfoder och således ska bantas genom att det är detta som ska minskas

  Svara
  • CeciliaL

   Har aldrig nagonsin statt pa nagot stall (och jag har val statt pa 10 olika privatstall under arens lopp, gissar jag) dar kraftfoder ingick (alla vill ju ha olika kraftfoder, sa det funkar inte, tycker jag – stallagaren kan ju inte halla pa och tillhandahalla alla dessa olika grovfodertyper och marken som folk vill ha), och inte heller pa nagot dar en viss mangd grovfoder ingick. Antingen kopte man det antal ho- och halmbalar man ville ha (och hyran var lagre) eller sa var det ett dyrare stall och ingick ho och halm och ingen kollade hur mycket man anvande – det finns ju granser pa hur mycket man behover anda, hasten KAN ju inte ata hur mycket ho som helst och inte heller kan man lagga in huuur mycket halm som helst i boxen (kanske tog stallagaren sig ett ord med folk som slosade, inte vet jag). Ho och halm har ju varit sa himla billigt att man knappast kunde spara nagot pa att skara ner pa dem, da sparade man bra mycket mer pa att skara ner pa kraftfodret (som man alltsa kopte in sjalv). Annat stro an halm daremot har inte varit inkluderat i nagon hyra, det blir ju for dyrt.

   Svara
   • Birgitta

    På ridskolan ingick 5 kilo havre eller 4 kilo Krafft på den tiden jag stod där och även på nuvarande anläggning ingår flera kilo av olika dyra fodersorter (vet ej exakt kilo-mängd men minst 4 kilo).

    Svara
 15. Madeleine

  Min häst får ca 12 kg ganska blött hö., och ca 2-3 kg kraftfoder.
  Han tappar lätt i vikt, är 160 och väldigt nätt typ, men får inte i honom mera hö.
  Min förra häst var mkt lättfödd. 167 cm och typiskt sv-halvblod Hon fick 6-8 kg hö och knappt ett kilo kraft per dag.

  Svara
 16. Lena B

  Jag ger min lilla (158 cm) och mkt lättfödda häst 7-8 kg per dag fördelat på 50/50 hösilage/hö. Hon får 5 givor ( ca. 07:00 -12:00 – 15:00 – 18:00 – 20:30) per dag istället för 3 givor som övriga hästar i stallet får. Vi betalar 2,65 kg för hösilaget och 4,50 för höet. Det är dock inte för att jag är snål som hästen inte får mer grovfoder utan för att hon helt enkelt blir för fet, för mig hade hon gärna fått äta mer och stå på halm…

  Svara
 17. Malin

  Min 5-åring på 168cm får 12kg torrt hösilage. Ibland äter hon inte upp allt.

  Min 12-åring på 162cm får 9kg torrt hösilage. Lättfödd. Går msvb-a dressyr.

  Svara
 18. Sandra

  Mitt sto äter som mest ca 17 kg hösilage med hög TS-halt fördelat på 5 fodringa/dag. Hon är den som äter mest grovfoder i stallet, troligen beror det mestadels på att de inackorderade har en max-giva på 12 kg som ingår i boxhyran , om man inte väljer att köpa till mer grovfoder.

  Svara
 19. Linnéa

  Mitt hlb-sto, 19 år 166 mkh 600 kg, är av den grövre typen men klarar sig på 12 kg hösilage (ej analyserat), 1,5 l helhavre plus KRAFFT miner. Jag köper till extra hösilage, annars ingår grov- o kraftfoder till viss del i hyran. Hon äter med god aptit både av hö o halm.

  Svara
 20. silverbjälke

  Vi har bara individuella foderstater för varje häst men ingen av dem får mer än 14 kilo hö om dagen (dräktigt sto) 90% av dem får ganska exakt 10 kilo om dagen. självklart alltid analys, till och med när det är från samma gård men annat fält. de blir smällfeta om de får mer och havre är borttaget på flera av dem, de blir knäppa av energinivån.

  Problemet jag kom på efter jag kommenterat den som fick 18 kilo är ju att värden och torrsubstans varierar enormt. Vi sår ju in skräddarsytt för unghästar i träning och för hingstar på tillväxt (samma som dräktigt sto) och tar inget under TS73%

  en storhäst brukar väl få sådär morgon 3kg, lunch 3kg, mellis 3 kg och kväll 4-5kg när det fodras med sk hösilage, jag kallar det ensilage för jag tycker det är orätt att kalla allt under TS 66 för något som innehåller ordet ”HÖ” , Bönderna gör det gärna för då får de 150kr mer per storbal.

  men med TS mellan 51 – 60 som de allra flesta ”hösilage” balar har så är det ju självklart att kilot per dag blir högt. jag var trött, förhastade mig och tänkte inte så långt när jag reagerade på de 18 kilona. sorry.

  Svara
  • Johanna

   Har svarat på tidigare inlägg 🙂 Minns inte nu var det är för ts men det är ganska torrt för att vara hösilage, och det varierar säkert lite från bal till bal. Förstår också att de som driver business kanske inte så gärna ger mer än vad som krävs 🙂

   Svara
 21. Linda Ferne

  Hej! Har märkt rejäl skillnad på min ponny iom vår flytt tillbaka till det gamla stallet.. Nio h utevistelse i STORA gräshagar samt hö av mycket bra kvalitet gav resultatet att hans svullna o väldigt varma ben o hovar försvann på en dag. Just nu står han på 6 kg hö om dagen, men kommer att minskas i takt med att gräset växer. Inget kraftfoder utom 1 dl typ havrefri musli att blanda ut hans ”åldermans”vitaminer med samt en liten klick betfor vid kvällsfodringen som krubbskrammel. Han rids målmedvetet samt är högpresterande men behöver inte mer mat än det som ges.( då räknar jag inte in det gräs som finns i våra hagar) Lägger du in 50 kg hö äter han det nonstop, och det är inte för att han är hungrig..Mycket intressant att läsa om foder då jag inte är nån expert på sånt..Mvh Linda

  Svara
  • silverbjälke

   Flytta betforen till morgonen Linda, Det är snabb energi och återhämtning med ”uppiggande” effekt. helt onödigt på kvällen. Vissa kan t.o.m bli lite rastlösa under tidig natt av det. (det märks ofta på stöet) Möjligtvis lite betforvatten för att återstabilisera efter sen prestation den dagen men annars är det faktiskt bättre att ge det dagtid.

   Svara
 22. Susanna

  Min pålla får 1kg 6.30, 2kg 9.00, 2,5kg 12.00, 2,5kg 16.00, 2kg 20.00 + 5-6kg i ett hönät som hänger i boxen när hon kommer in. Hon får alltså 15-16kg om dagen. Är det minusgradet får hon lite extra lunch och middag.
  Hon är 16 år och aktiveras varje dag, väger nog runt 650kg. Hösilaget har ett TS på 73% men tyvärr lite lågt i protein så utöver detta får hon också lucern. Hon får ingen kraft, trots att både havre, korn och något mer (dålig koll eftersom jag inte använder det) i hyran.

  Svara
 23. Pia

  Ger min val 18 kg, 3kg morgon, 3 kg lunch, 6 kg em, 6 kg kväll. Em och kväll i nät. Inget kraftfoder, lite betfor och mineraler. Rids 1 timme och är ute ca 7 tim, halvblod 184 cm och väger 720kg.
  Har valt ett hösilage med lägre värden så de kan äta större mängd då de står på halmpellets.

  Svara
 24. sofia

  Men hellre sämre värden och mer grovfoder så att dom får tuggtiden så man inte ökar risken för magsår!

  Svara
 25. Hedwiginnan

  Heddan får 13 kg hö med bra värden, 1 kg lusern och 2kg müsli.
  Hon tappade väldigt mycket under hösten men har kommit tillbaka riktigt fint nu tycker jag. Väldigt skönt att ha henne inackorderad där jag betalar för det hon äter och därmed också på ett helt annat sätt kan påverka hur mycket foder hon ska ha.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>