Veckan som gått

Idag är det 4 veckor sedan Vicke blev halt och jag vet fortfarande inte säkert vad det är med honom så att säga.

Hältan är bättre än då vi var hos veterinären för 2 veckor sedan och syns bara i höger varv och på hårt underlag. På utebanan eller i ridhuset svävar hästen fram men att det ÄR något vittnar om inte annat den förhöjda pulsen i benet om.

Både jag och andra spekulerar- på gott och ont.

Jag tror inte att det är en tillfällighet att jag nu har fått mig serverad ganska många historier både IRL och via nätet om hästar som under våren och på grund av leriga/ blöta hagar har varit både sulömma, haft hovbölder och blödningar.

”Straffet” för den korta vintern utan snö och kyla?

Vad jag är mest rädd för är att det trots allt ligger en hovböld gömd någonstans och andra har vittnat om att det mycket väl kan vara så, fast det har gått så pass lång tid.

Ligamentskada är ju annars det mest troliga och jag har gjort en del förfrågningar hos olika veterinärer kring HUR man kan se en eventuell sådan.

En magnetröntgen lockar inte som första alternativ eftersom man som djurägare (i alla fall om man har hästen försäkrad hos Folksam) får betala en stor del av kalaset själv men finns det inga andra alternativ så får det givetvis bli så.

Återbesöket är inte förrän den första april och jag har hela tiden och med min svarta humor tänkt ”hoppas det inte blir ett april-skämt”.

Medan vi inväntar veterinärbesöket skrittar vi på, 35-45 minuter per dag och det går i alla fall utmärkt.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Men en magnetröntgen kanske ändå kan snabba på insatserna, man kan ju hitta orsak och ev utesluta andra saker. Får du del av kostnaden täckt av försäkringsbolaget kanske det kan vara att noga överväga? Nu har du som skrivet väntat i en månad och ytterligare utredning/behandling tar väl också tid. Varje dag är väl också en tråkig extrakostnad om du inte kan rida?

    Svara
    • Birgitta

      Även om det är HELT emot min natur att vänta får jag nog ändå göra så i detta fallet och då inte enbart pga att en MRI kan komma att kosta mig kanske 6000 (vilket för mig är mycket pengar) eller mer beroende på om Folksam godkänner kostnaden.
      Det är ”bara” 2 veckor sedan hästen var hos veterinär och den är sedan dess märkbart bättre/ mindre halt.
      Veterinären ville att vi skulle avvakta till återbesöket 1 april för att ge hoven en chans att läka (det fanns ju en synlig tidigare blödning i hoven) och jag har fått samma svar då jag ringde honom i förra veckan.
      MRI måste som sagt godkännas av försäkringsbolaget och jag har svårt att tro att de skulle göra detta NU, under ovan redovisade förutsättningar.
      Däremot kanske de gör det den 1 april- beroende på hur hästens status är då.

      Svara
  2. Lindha

    Jag var iväg med en annans häst på klinik och han hade ligamentskador på båda fram och de syntes med ultraljud.. Sen kanske de är olika beroende vart hältan sitter?

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, en ultraljudsundersökning skulle jag absolut ha velat göra – på min klinik (som jag dessvärre flyttat från) görs det på de flesta hältor. Men de har å andra sidan den veterinär som anses bäst på UL i Sverige anställd… Just UL är ju rätt svårt att läsa, jag vet faktiskt inte hur den generella kompetensen bland veterinärer ser ut där? Fördelen med MR är ju att där kan man se i princip allt – så även om man inte har någon aning om vad det handlar om är ju chansen stor att man hittar något.

      Svara
      • Birgitta

        Ultraljud är nog ingen mening att göra på en hov- i alla fall utifrån de svar jag fått från kliniker jag kontaktat. Och det är ju i hoven hältan sitter. Det är Helsingborg eller Ugglarp (som har MRI) som kan bli aktuellt men det får jag som sagt ta ställning till 1 april och i samråd med min veterinär.

        Svara
          • Birgitta

            Jag mailade klinik xx och frågade om de hade apparatur nog att gå vidare med undersökning av V som redan har fått hoven röntgad. Fick svaret att nästa steg i så fall var CT i Helsingborg eller MRI i Ugglarp.
            Kliniken som gav detta svar HAR ultraljud vilket för övrigt min egen veterinär också har.

  3. Dressyrtant

    Jag har också Folksam. Ska bli spännande att se om de tar kostnaden för MR för mig. Vi får ge varandra råd hur vi ska prata med dem, Birgitta.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker att det är för bedrövligt att de inte tar hela kostnaden OM de godkänner undersökningen. Förstår öht inte den logiken….

      Jag skulle för övrigt aldrig tagit Folksam om inte Vicke redan hade varit försäkrad i detta bolag när jag köpte honom. Det var krångel redan när jag skulle ta över försäkringen då de ville ge honom reservationer på gallor på alla 4 benen (?!?!?!?!!?), hästen har EN något större galla på ett bakben som aldrig har besvärat honom. Jag och dåvarande ägaren fick bråka som djur för att stoppa reservationen.

      Vet inte om du ska lyssna på mina råd hur JAG pratade med Folksam i den vevan för dom samtalen pratades det nog om i deras fikarum….jag kan mörda verbalt…gud så arg jag var…

      Fick jag välja hade jag tagit DINA som har bra villkor, hade dom till Kreon.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>