Birgitta minns och jämför

Denna korta artikel fick mig att minnas tillbaka på hur det var när jag köpte min första häst för över 20 år sedan och stallade upp den på ridskolan.

I princip alla privathästar fick mellan 3-4 kilo havre/dag och då ska man betänka att de flesta var helt vanliga hobbyhästar- inga elitpresterande djur.

När jag flyttade från ridskolan för snart 5 år sedan hade ransonerna minskat ganska mycket även om det enligt hemsidan fortfarande ingår 5 kilo havre/ dag i stallhyran. Gissningsvis är det ingen som nyttjar denna mängd eller i vart fall  endast ett  fåtal.

På nuvarande anläggning finns det inte heller hästar som äter några 5 kilo kraftfoder utan snarare långt mindre.

Sedan vågar jag inte svara på om vi är representativa för häst-Sverige i allmänhet men man kan ju hoppas.

Hur ser det förresten ut hos er? Många kilo havre eller nästan ingen kraftfoder alls?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Nästan inget kraftfoder (<1 kg havre) och inget kraftfoder alls. I princip fri tillgång på hö med bra värden.

    Svara
  2. G

    Vi har riktigt bra grovfoder och behöver bara lägga till några dl protein plus-kraft till tjejerna. Har dålig koll på hur ridskolan vi tillhör gör men det borde ju ligga i ekonomi-intresset att inte ge dyrt foder i onödan?

    Svara
    • Prick

      Fast det behöver inte bli billigare att ge hö istället för kraftfoder. Jag betalar mer för höet än havren och så är det mycket svårare att förvara hö än havre.

      Svara
      • G

        Ska väl erkänna att jag är för dåligt insatt i foderkostnader men vi ger alltså så pass med grovfoder att vi inte vill ge mindre (och mer äter de inte upp) så om värdena på det skulle vara sämre så skulle vi behöva köpa tillskott = dyrare för oss. Inbillade mig att det var så det funkade för alla om du förstår hur jag menar 😀

        Svara
        • Prick

          Jo jag förstår tror jag. Men ibland är det smidigare att byta ett par kg hö mot havre just för att havren är billigare och enklare att förvara. Behöver ju inte vara fel att göra så.

          Svara
          • G

            Nej det är klart, jag tänkte inte på att man kan byta ut det ena mot det andra förstås 😀

  3. rackemarie

    Lusernmix och müsli. Har inte vägt det men kanske något kilo drygt? 12 kilo hö och lite betfor och linfrökaka. Ingen havre alls 🙂 Han slutade fnorka och snorkla när jag tog bort havren.

    Svara
  4. silverbjälke

    de som får havre får 1/2 – 1kg . ett par av dem får ingen havre alls eftersom de blir knäppa – mår inte ok på det. Varje häst utan 1-2-3 åringarna har helt individuell fodergiva = skitfina friska välmusklade balanserade hästar och enorma mängder sorter, säckar, burkar, hinkar av alla de slag 🙁

    även höet är olika beroende på ung, i hårdträning/tävling eller vilande, växande, läkande. 2 sorter med olika värden.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Vi har hö med en kvot som ligger strax under 7. Det dräktiga stoet får dessutom ett proteinkoncentrat. Hon är dessutom mycket duktig på att äta stora mängder hö. De båda valackarna behöver mer än de får i sig av hösilaget, trots höga värden. De får därför 1 resp 1,5 kg havre, betfor och en av dem får dessutom 2 dl olja. Alla får dessutom mineraler.

    Svara
  6. Linda

    5 kilo havre! Herrejösses.
    Mina får ingen havre alls, försöker undvika spannmål överlag.
    Mina får nu hö och lucern.

    Svara
  7. Isabelle Johansson

    Alltså åhh din blogg älskar den! Ska säga dig att jag inte bara kollar in den 1 gång om dagen utan fler! Skulle vara snällt om du kolla in min blogg och lämna en fin kommentar! ♥

    Svara
  8. Madeleine

    Jag ger min häst ca 2,5- 3kg kraft foder och ca 10-12 kg hö.
    Han är en ganska liten och ibland dramatisk häst som har väldigt lätt att falla ur i hull.
    Jag ger ett muskeluppbyggande foder och risprotein.
    Höet har 8,5 i proteinet.

    Svara
  9. silverbjälke

    Var det inte så att man hade ett täcke och två schabrak, ett fint som man alltid hade och ett som var för fint för att användas och mest gav en känsla av lyx. Men man såg nån i en tidning ha skydd bak, skitskumt onödigt och bortskämt.

    fattar inte att häststackarn inte dog, de måste ju faktiskt ha minst 7 täcken utöver tävlingstäcken, innetäcken, backontracktäcken och ett par ländtäcken. annars vanvårdas de väl. Har man mindre än två korgar (röda varukorgar stulna från ica) med skydd i alla tänkbara utföranden så är man ju oaktsam hästen.

    Hur fan gjorde vi förr för att inte hästen skulle vara konstant skadad och genomfrusen egentligen? nån som minns….

    Svara
    • Birgitta

      På din sista fråga finns det nog många svar; här är några förslag:

      Hästarna förr var kanske generellt mer ”tåliga”/ robusta?

      Kraven på prestation har ökat?

      Vi uppmärksammade inte lika ofta/ mycket faktiska skador/ svagheter hos hästarna förr = vår medvetenhet är större idag?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>