Tisdag- med lite bilder

Idag har Vicke och jag alltså varit på Ugglarps hästklinik, ca 75 minuters körväg från vårt stall.

Vi kom dit strax innan 8 och körde hem vid halv ett så det blev ju några timmar innan allt var klart.

bild

Jag fick börja med att ställa in Vicke i en box i dagstallet…..

bild(57)

Så här tjusigt var det! Behaglig värme för oss människor i alla fall och dämpande gummimattor  i boxarna.
bild(54)

Det första som hände därefter var att framskorna drogs av och det var otroligt noga med att inte minsta lilla metallbit (från sömmarna) fanns kvar någonstans på hoven då detta påverkade magnetröntgen. Så hovarna borstades av minutiöst och sömhålen rensades lika petigt.
bild(56)

En kanyl sattes- det var genom denna man sedan sprutade in lugnande medel under hela röntgen-processen (det blev säkert 10-15 ”sprut”). Det är viktigt att hästen står blickstilla under tiden bilderna tas men den får ju inte bli så groggy att den riskerar att tuppa av.

Även med en häst som står mycket stilla tar hela processen runt 2 timmar och börjar den att röra sig och man måste korrigera benet och apparaten flera gånger tar det givetvis ännu längre tid.
bild(58)

När kanylen var satt fick Vicke gå in i klinikens stall…..
bild(55)

…för att komma lite till ro, kissa om han behövde det och vänta på att det lugnande medlet skulle verka lite.

Ja, tyvärr blev det inte mer bilder än så för därefter fick jag lämna ifrån mig allt av metall; nycklar, mobil och mina stålhätteförstäkta ridskor för att inte störa apparaturen i den ”bunker” (helt kopparklätt rum) där magnetröntgen ägde rum.

Som jag nämnde tog undersökningen över 2 timmar men både veterinären och djursjukvårdaren var väldigt trevliga kvinnor med vilka jag hann avhandla alla möjliga ämnen rörande hund och häst så tiden gick väldigt snabbt.

Man röntgar båda hovarna för att kunna jämföra men tar fler bilder på den skadade hoven.

Vicke var, precis som alla mina hästar faktiskt (även muppen Kreon) en mönsterpatient som uppförde sig som det anstår en uppfostrad dressyrhäst och det underlättade så klart eftersom det är så viktigt med just stillhet vid denna typ av röntgen.

Nu får jag våndas i ungefär en vecka innan svaret på magnetröntgen kommer och så fort jag vet något kommer ni givetvis att delges detsamma.

Under tiden skrittar vi på så fort skorna kan slås på (min hovslagare är tyvärr sjuk) och fram tills dess är det sjukhage som gäller för att inte fläka upp hovarna.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Men åh måste du vänta i en vecka till innan svar! Hoppas iaf att svaret blir positivt.

    Svara
  2. Nina B

    Lite dålig service tycker jag – tar de av skorna kan de väl slå på dem igen, kan jag tycka.
    Med tanke på vad det kostar också. 😉

    Svara
    • Birgitta

      De hade ingen hovslagare på plats just då och veterinären hade inget städ för att kunna räta till skon (den var lite vriden), annars hade hon gjort det.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>