Förbättrat säkerhetstänk (igen)

En vinst med att jag håller på och pysslar så mycket med Messy nu är att jag har tvingats att verkligen skärpa mig vad gäller mitt allmänna ”säkerhetstänk”.

Fram tills jag köpte Kreon hade jag bara haft supersnälla hästar som man kunde göra vad man ville med och liksom lite ”hur man ville”- de fann sig i allt…eller det mesta i alla fall.

Muppe var som ni minns av annan åsikt och med honom fick man alltid försöka vara steget före och liksom vara beredd på att han kunde bli rädd, hoppa iväg…ja, allt möjligt där även säkerheten var involverad.

Med Vicke, godheten själv, märker jag att jag börjar falla in i gamla spår- jag har blivit lite slarvig och nonchalant igen.

Jag kan sitta och läsa mail från hästryggen mer eller mindre oavsett var jag rider (skrittar), jag leder honom slarvigt osv.

Men med Messy går det verkligen inte an att gå och drömma- där måste man ha fullt fokus 100 % av tiden för hon är fortfarande så ung, oberäknelig och snabb som en vessla.

Det viktigaste är dessutom att hon verkligen är under UTBILDNING även om det rör sig om de mest elementära saker och då får det nästan inte hända några ”tillbud” eller helst inte i alla fall.

Skulle jag tex råka tappa Vicke på väg till eller från hagen tror jag inte att det egentligen hade hänt så mycket- han hade möjligen sprungit in i stallet eller till närliggande hagar.

Hade samma sak hänt med Messy tror jag att det HADE kunnat bli så att vi hade fått jaga henne länge och framför allt vill jag inte att hon liksom ska förstå att ”aha…det går att komma lös och springa omkring som man vill”.

Så ja, med Messy är jag väldigt noga med att försöka tänka säkert- jag har till och med HJÄLM på mig för det mesta och det vet ni som känner mig och min hjälmaversion hur stort DET är 🙂 .

Men som sagt: skulle jag så dra i Vickes ben med fulla krafter finns det inte i hans sinnevärld att sparka mig- Messy hade kanske kunnat skicka iväg en kospark och ärligt talat- varför chansa?

Hur agerar ni själva när ni vistas i stallet?

Tycker ni att ni liksom aktivt försöker tänka på säkerheten på olika plan och i vilka situationer då och på vilket sätt?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. MandaS

    Jag har nästan alltid vart noggrann med säkerhetstänk runt hästar då vi har både väldigt unga och äldre hästar 16+. men jag har börjat tänka på de ännu mera. U när jag håller på med unga hingstar som gärna hittar på hyss som slår med fram benen och sånt. Då gäller de att vara på sin vakt!

    Svara
    • Birgitta

      Hade en pojkvän för tusen år sedan som bröt armen då en häst slog med frambenen när han ledde den. Det tänker jag faktiskt på än idag trots att det är väldigt länge sedan och jag brukar försöka vara noga med hur jag leder främmande hästar delvis pga detta.

      Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Jag har t o m hjälm på mig när jag leder unghästen som går här. Hon är inte så mycket hanterad så jag känner att det är bäst att skydda knoppen även om hon egentligen är coolare än min egna häst. Men med den egna är jag rätt slarvig ibland. Fy på mig.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Ja, jag tycker att jag är rätt bra på att tänka till och undvika farliga situationer. En sak som förvånar mig är att så många hanterar hästar utan handskar – till och med hästar som de själva tycker är ”svåra”, ”vilda” eller ”farliga” ger de sig på att leda barhänta. Jag har i princip alltid ett par tunna ridhandskar i fickan, och så bra som de är nuförtiden tappar man ju ingen precision direkt genom att ha dem på sig. Däremot sparar man definitivt händerna om det händer något.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har faktiskt också blivit en mer frekvent handsk-användare med åren.

      Köpte ett par supermjuka, härliga skinnhandskar sist jag var i Ullared och de ligger alltid i västfickan numera.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>