Håller vi på att förlora vår sociala kompetens?

Hade en diskussion över mailen med en vän som skrev så här:

”Att prata öga mot öga med någon verkar vara svårt idag, det ska mailas och smsas en massa istället för att ta ett snack ”på riktigt”, det blir på något sätt en massa skitsnack och missförstånd helt i onödan enligt mig. Det här är kanske en generationsfråga men bara delvis eftersom det långtifrån bara är de som är yngre som gör så här….

Är jag ute och cyklar med mitt resonemang?! Kanske och kanske inte…för jag var på ett seminarium för ett tag sedan och då tog en av föreläsarna upp att social kompetens börjar bli en bristvara eftersom de yngre helt enkelt inte skolas i hur man gör vid personliga möten längre.”

Som en del av er vet har jag själv tagit upp detta fenomen på bloggen vid några tillfällen; detta att vissa är långt mer förtjusta i att ”diskutera” allt möjligt via sms, mail eller stallets anslagstavla än att PRATA med den det gäller.

Jag kan själv, tro det eller ej ha ha, tycka att det är ganska obekvämt/ obehagligt att diskutera en del saker med den det gäller och visst kan det då kännas skönt att bara ”slänga iväg” ett mail eller ett sms i stället men man har då också bäddat för både missförstånd och att man aldrig riktigt reder ut frågan till fullo- det har jag flera egna erfarenheter av i alla fall.

Någon gång tycker jag att det jag har skrivit har varit KRISTALLKLART och ändå har folk kunnat komma med frågor som visat att de inte fattat någonting så man kan verkligen inte förutsätta att alla läser och tänker som man själv gör.

Och jag ser absolut en risk med att den sociala kompetensen avtrubbas om man vill avhandla ALLT i skriftlig form.

För övrigt behöver man inte gå längre än till fenomenet ”näthat” och dylikt för att förstå riskerna- det har idag, på gott och ont, blivit så lätt att skriva nästan vad som helst på nätet att i alla fall en del människor helt har förlorat sinnet för proportioner och kan uttrycka sig på ett sådant sätt som de inte ens i sina vildaste drömmar skulle  göra IRL.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Man missar ju tonlägen, kroppsspråk, tajming osv text och folk har lätt för att tolka in de märkligaste saker i text så det ÄR en farlig utveckling. Inte för att tex sms är fel utan hel enkelt för att folk tolkar text som de vill och utifrån egen sinnesstämning.

    Det är bra eftersom man vid en ev framtida dispyt faktiskt har klartext på vad som sagts och inte, Det är DÅLIGT eftersom folk inte alltid fattar ändå.

    Det är bra då man tröttnat på att försöka nå fram eller släta över och förklara för döva öron och tillåta sig själv att bara sätta punkt genom att skicka ett meddelande som inte går att missförstå.

    utvecklingen är både bra och dålig alltså 🙂

    Jag har hört att många unga har problem med rygg och nacke, sk ”gamnacke” just pga hållningen i allt telefontittande men vet inte om det är en skröna, någon som vet?

    Svara
    • Sofia M

      Ang nack- och ryggproblemen hos unga. Det är inte bara pga telefonerna utan även av laptopen. Jag och en tjej på ridskolan pratade om just detta, och då så hon kände att det är värre med laptopen. Särskilt i skolan om man vill sitta och arbeta med någon läxa eller inlämningsuppgift så fick man ofta ha datorn i knäet. Då frågade jag varför hon inte satt vid ett bord istället. Svaret på det var att det fanns bord för det men att dom har för få platser.
      Väldigt tråkigt att skolorna inte hängt med i utvecklingen till 100% och hoppas att det blir bätte rätt snart.

      (Ber om ursäkt för att jag gick ifrån ämnet på inlägget)

      Svara
    • Birgitta

      Håller med om att det finns både för och nackdelar- av precis de skäl du anger.

      Jag själv använder min I-phone för telefoni till på sin höjd 1 %- det kan gå dagar utan att det PRATAS i den.

      Däremot skickar jag en hel del sms och använder den som dator desto mer.

      Och visst är det bra att ha ”svart på vitt” ibland- för inte länge sedan var det just så jag kunde använda telefonen och vid en diskussion om vad som egentligen gällde visa vad som avtalats SKRIFTLIGEN i en sms-konversation.

      Att använda smajlisar är också på gott och ont- överdrivet använda och i alla möjliga sammanhang, även där de enligt mig absolut inte hör hemma tycker jag bara att det blir jobbigt men ibland ”måste” man nästan markera att ”hallå…det är är alltså menat som ett SKÄMT…tro inte genast det värsta”, typ….

      Svara
  2. Emelie

    Jag tycker det handlar om att lära sig uttrycka sig ”muntligt i skrift”. I mitt dagliga arbete så jobbar jag mot folk på andra platser på jorden. Det naturliga blir att man skickar varandra mail. I början blev det många frågor fram och tillbaka, nu har man lärt sig analysera vilka frågor som kan tänkas komma upp och ge svar på dem direkt. Det funkar alldeles utmärkt!

    Men visst har det lite med ett generationsskifte att göra, men jag tycker inte det trubbar den sociala kompetensen, utan dagens samhälle kräver en annan typ av social kompetens.

    Svara
  3. My

    Jag tycker det beror på vem det är man pratar med om det går bra att vara rakt på eller inte. Jag har flera personer jag kan fråga rakt ut om vad de menar med något som jag fått höra att de sagt (och som alltid varit missförstånd a la viskningsleken – helt säkert). Tur att jag frågat dem, annars hade jag gått och varit irriterad.

    Men, en del människor, sådana som inte är såhär ärliga och rakt på, tycker jag det är svårt att fråga (både via mail, sms och irl), för man vet ändå inte vad svaret betyder 🙁

    Svara
  4. Lisa Ling

    Den konflikträdde svensken har bara fått ett nytt uttryckssätt tror jag. Med sociala medier, mail mm är det numera ännu lättare att slippa konfrontera ngn F2F. Merparten av svenskarna tycker nog att det är toppenbra!

    Svara
  5. Isabelle Johansson

    Din blogg säger bara wow villket jobb du är en av mina favoriter och jag tror på din blogg jag älskar den inget jag säger ofta! Du är grym fortsätt kämpa min favorit!♥

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>