Gratis gräs-om man ids

Under den tid som jag ägnade åt att promenera Vicke för hand och medan vi gick på diverse gräs-stigar runt anläggningen slog det mig hur otroligt mycket gräs som faktiskt går till spillo- bara sådär.

För allt gräs finns ju så klart inte i våra hästars hagar och hur många har ork och för den delen tid och lust att gå och handbeta sin häst?

Lösningen som jag ser det hade varit att lära sig att hantera en lie 🙂 !

Tänk så snyggt man hade kunnat rensa upp både här och där och samtidigt utfodra tex hästar som går i grushagar och/ eller ska vänjas in på gräs inför betet. Helt gratis dessutom!

Jag minns att en god vän tog sig denna möda för många år sedan innan hon fick gräshagar och bara hade grusditon.

Hon högg ner massor av gräs med hjälp av lie, fyllde transporten och utfodrade därefter sina hästar med detta.

Väldigt miljövänligt, bra för hästarna och som sagt helt gratis. Gissningsvis fick hon dessutom en del motion på köpet 🙂 !

Farorna sm jag ser det är väl att man av okunskap får med sig växter som inte är så bra för hästarna att äta, att man tar gräs där det inte är tillåtet samt kanske att man gör sig illa på lien?

Men ändå en idé för den driftige kanske?

(Ni ska se att vår stallägare kommer dragandes med en lie till MIG om han får kännedom om detta inlägg hi hi….).

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Min man använder lien flitigt, under trådar och på mindre gräsplättar, det gräset använder jag till mina hästar på sommaren. När jag gick lantbruksskolan skulle vi lära oss använda lie men jag fick inte kläm på det hur mycket jag än övade. Dock ser det väldigt lätt ut när maken gör det. Han var t.o.m. ”lieman” i lumpen. Fick hugga ner gräs på ställen där det behövdes för övningar o.s.v. Lien här hos oss är välanvänd eller inte nu för vi har precis köpt nytt orv (lieskaft) och lieblad då de andra var utslitna.

    Svara
  2. My

    Åh, jag tycker lie fungerar bra, men här kör vi med röjsåg i stället (hemma alltså) och det blir inte de mängderna som är lönt att ta med sig till stallet. Tycker nog att lie och röjsåg är lika jobbigt, lien blir enformig rörelse medan röjsågen blir mer statisk muskelkraft så att i alla fall mina armar skakar rejält efter en timme.

    Jag har annars tänkt samma som du, jag brukar ju beta Luzen längs galoppbanan, där växer det gott om gräs i kanten. Vi kan tyvärr inte gå längs hagarna eftersom han är lite hingstig av sig när det går hästar på andra sidan, och det blir onödiga diskussioner då.

    Svara
    • My

      Ps. Angående växterna de får i sig vet jag inte hur noga de sorterar när de får slaget gräs, men när jag tittat när Luzen betar med mig så är han en jäkel på att sortera! Det kan se ut som att han tar smörblomma i sin mun, sen ser jag hur han biter av allt men inte smörblomman. Johannesört rör han inte ens, medan tistlarna slukas direkt.

      Svara
      • Birgitta

        Jag TROR att riskerna är störst med de hästar som får ”för små” mängder stråfoder och som av ren hunger inte är så nogräknade.

        Sedan finns det säkert ”gamar” som skulle sluka det mesta oavsett hur mycket mat de får men där är det nog inte lika vanligt.

        Svara
  3. silverbjälke

    Vi brukar oftast räffsa in gräset i hagarna när vi röjsågat. Röjsågar man åt ”rätt” håll så flyger det mesta in av sig självt. Det har hänt att vi samlat upp och sparat-kört gräs till hagarna när vi klippt längs vägen etc men det är ett fasligt arbete i förhållande till det lilla gräs det blir. Har man en häst eller två så är det helt klart värt det men med 10+ så är det en heldags uppgift och det är uppätet dagen efter. känns jävligt otacksamt. Men de älskar det och man blir av med det så visst samlar man upp där man inte vill att det ska ligga och vara fult.

    Svara
  4. Monica

    Jag höll på att halshugga en kaninunge en gång när jag ”liade”, den skrek till men sedan hittade jag inte den så jag antar att den överlevde, men det blev i alla fall en bra anledning att omedelbart lägga ned denna fysiskt krävande övning.

    Svara
  5. Nina B

    Min morfar lärde mig att slå med lie när jag var tonåring, det är jag väldigt glad och tacksam över!

    Fast jag gick ihop med grannen i stugan och köpte en slåtterbalk – vilken grej!!! 😀
    Alltså en sådan självgående som man skjuter framför sig, i storlek som en jordfräs/potatiskupare.
    Väldigt praktisk eftersom den inte kastar omkring gräset som röjsågen gör och det är enkelt att bara gå efter med grepen och ta upp strängarna i skottkärran.
    Har den hemma vid stallet innan jag åker till stugan och det är väldigt tidsbesparande att slippa handplocka gräs för att vänja pållen innan betessläpp.

    Svara
  6. CeciliaL

    Jahaah, ar det röjsåg det heter! Laste inlagget och svaren och fattade inte vad ni pratade om, men nu forstar jag. Bra, da har man lart sig nagot idag ocksa! 🙂

    Nu har jag en fraga – hur menar ni – lara sig sla med lie? Det ar val ingen match – svinga den sa skar den av graset, typ??

    Jag har sa galet mycket gras att jag absolut inte skulle agna nagon tid at att repa eller sla gras at hastarna, tvartom vore jag glad om de fick mindre gras. Min lie anvander jag till att sla ner brannasslor och annat ogras. Fast jag ska nog ta röjsågen nasta gang! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Om jag har förstått saken rätt krävs det en viss teknik ? Om inte annat för att inte hugga sig själv i benen 🙂 ?

      Svara
      • CeciliaL

        Ratt sa omojligt att hugga sig sjalv i benen, tycker jag! Men, visst, om man har nyfikna hastar som ska komma och vara med sa finns det ju alltid risk att hugga DEM i benen! 😀

        Svara
        • CeciliaL

          Forresten, apropa att hugga saker annat an det man avser, sa lyckades jag hugga ett getingbo for ett par ar sedan!! Det satt lagt bakom en grind eller nat, och jag hogg graset bredvid. Fattade inte vad det var forst, bara liksom hugg hugg AJ AJ! Nar ett par getingar plotsligt stack mig! Men sen var det inte mer med det, fick tack o lov inte en hel svarm efter mig eller nat. :O

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>