Flytt!

bild(107)

Not to worry….Vicke har inte flyttat från ”sitt” stall permanent men har däremot tillfälligt inkvarterats i en av de två uteboxarna vi har på anläggningen.

Anledningen är att stallet ska tvättas och målas- bokstavligen från golv till tak och då går det inte att ha hästarna stående i detta.

Våra för närvarande 5 hästar fick inte alla plats i det andra, modernare stallet på anläggningen så Vicks och en annan häst hamnade i uteboxarna.

Jag vet att en del rynkar på näsan åt dessa boxar då de just inte är så moderna men ska jag vara ärlig så hade jag, om jag kunde strunta i MIN EGEN bekvämlighet hellre haft Vicke i en av uteboxarna än inne i stallet.

Även om luften i vårt lilla stall är mycket bra är den ÄNNU bättre i uteboxarna som dessutom är mycket större så minuset är egentligen ”bara” att det blir jobbigare för en själv med avstånd till sadelkammare, avsaknad av stallgång/ uppbindningsplats osv.

Och nu på sommaren är allt detta uthärdligt men jag som är så extremt frusen vet med mig att jag hade tyckt att det var jobbigt på vintern.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Intressant, jag skrev om detta på min blogg igår 🙂 Själv har jag Luzen där hela vintern, eftersom det inte finns plats i stallet, och ska jag vara ärlig hade jag nog ändå valt att stå ut i vinter, då de stortrivs där. Jag har alla mina vanliga saker i boxen bredvid, sadel och träns har jag i sadelkammaren, och ställer upp min häst i gången när jag behöver göra vid honom. De andra står i boxarna när de ryktar och gör i ordning, eftersom det är så många hästar och man är minst i vägen så. Ibland står jag också i boxen nu när det är sommar, men slipper helst när det är vinter.

    Jag tänker att jag får ge efter för min bekvämlighet, det är ju inte mer jobb egentligen, bara det att jag får bära varmvatten för att få vatten och riskerar att frysa lite mer. Det är också skönt att veta att han kan ha samma täcke hela dygnet utan att bli för varm på natten 🙂 Det finns ju inte tid för stallägaren att byta täcken på morgonen.

    När Primeur också bodde där krubbet han faktiskt inte en enda gång! Fast han hatar att stå i box i vanliga fall och krubbiter så fort han kommer in.

    Svara
    • Birgitta

      Nja…jag har inte helt förkastat utebox-året-runt-idén.

      Tänkte till att börja med se hur Vicke reagerar när den andra hästen rids tex- igår när JAG red höll hans boxgranne på att riva boxen. Nu var ju detta ”nyhetens OBEHAG” kanske men en del hästar är ju mer känsliga för att lämnas ensamma än andra och vi har bara 2 boxar.

      Dessutom förutsätter min vilja att ha Vicke i utebox året runt att det även finns någon annans om vill samma sak och det tvivlar jag på, som det ser ut idag.

      Svara
      • CeciliaL

        Hur blir det for hastar att sta i utebox nar det ar minusgrader och sno? Snoar det inte in? Blir det for kallt att sta stilla?

        Har ar ju uteboxar absolut vanligast, men s.k. American Barns borjar bli mer och mer populara, men ar da valdigt luftiga med stora oppna dorrar (eller inga dorrar) vanligen. Inte som de ratt tillslutna stall jag besokt i t.ex. Canada (det var lange sedan jag var i nagot stall i Sverige!) de var mera som inredda byggnader, medans de flesta stall med inneboxar har i GB ar bara enkla stora lador med los inredning i, sa valdigt stor volym och vanligen dragiga (vilket val ar bra egentligen!).

        Svara
        • Birgitta

          Vi sätter plexiglas för gallerna på våra på vintern. Angående kyla tänker jag att det ”bara” är att ”ösa på” med 2 tjocka täcken.

          Svara
        • My

          Man har ju takutsprång så att det inte regnar på hästarna om det regnar, och det hindrar ju snön också 🙂

          Svara
          • CeciliaL

            Jo, det forstas, fast jag tankte val att ni jamt har snostorm darborta pa Nordpolen, sa snon YR och flyger in over boxdorren! 😀

          • My

            Haha 🙂 Jag bor ju i den skogiga delen av Skåne, vet inte hur det är hos Birgitta 😉

          • Birgitta

            Inte så mycket skog i mina trakter tyvärr, finns en del man kan köra till men runt anläggningen är det bara öppen slätt.

  2. My

    Ja, det är samma hos mig, jag vill ju inte ha Luzen där ute ensam. Denna vintern hade han ju Primeur och nu har de en tillridningshäst som bor där, som kanske stannar kvar, och sen ska en annan tillridningshäst också bo där, och hennes matte vill ha henne i utebox. Så, jag har iaf löst det en vinter till 🙂

    Den andra tillridningshästen blir lite orolig när Luzen är ute i hagen eller när jag rider, men inte mer än att han gnäggar efter honom, som tur är. I våra uteboxar ser de bara varandra när de tittar ut genom dörren, men det verkar vara lugnande bara att höra boxgrannen tugga på sitt hö när de äter inne i boxen.

    Svara
  3. Bodil

    Hade min i utebox och har bara positiva tankar om det! Å andra sidan kunde vi ställa upp dem och göra vid dem inne i ett annat stall. När det blev för kallt/snöigt på vintern stängdes boxdörrarna (även upptill), ibland med en glipa, var det riktigt djävligt stängdes de helt.

    Hästarna hade alltid något att titta på och luften kan juinte bli mkt bättre! Å andra sidan klarade inte alla av att stå där, blev för stirriga.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, så hade jag ju också kunnat lösa det- dvs ta in Vicke i ett annat stall för att göra i ordning honom.

      Det handlar som sagt mycket om den egna bekvämligheten men att det skulle liksom vara ”synd” om hästar som står på detta vis, som en del människor som förmänskligar djur tycker- det håller jag inte med om en sekund.

      Det skulle vara pga stressmomentet av att lämnas ensamma om det bara finns 2 boxar (som hos oss) och OM hästen bryr sig men annars ser jag som sagt bara fördelar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>