Dagens (löneförhöjnings)fråga

En arbetskamrat lyckades nyligen med konststycket att höja sin lön med ca 5000:– vid jobb-byte- väldigt bra gjort i min bransch får jag säga.

Hur som helst började jag fundera på vad JAG skulle ha gjort om jag lyckades höja min lön…säg med 5000:– NETTO.

Min spontana tanke är att jag nog hade skaffat en häst till- de 5000:– hade räckt till en stallhyra till, träningar och annat.

Så dagens fråga till er är: vad hade NI gjort om ni fick 5000:– kronor mer i lönekuvertet permanent?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    5000 = en dag tjänstledigt i veckan 😀
    Det brukar vara en omöjlig ekvation, få arbetsgivare vill ha mindre tid av en arbetstagare men jag skulle väldigt gärna få en extra ledig dag i veckan för att hinna träna mer 🙂

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har ju tidigare i karriären gjort den typen av lönelyft. Det ledde inte till någon större förändring, jag ökade mitt sparande och amorteringarna på huset en del bara. Jag fick dessutom längre till jobbet och längre arbetsdagar, så fler hästar hade inte varit aktuellt. (och det var ju inte direkt så att jag jobbade deltid innan heller….)

    Svara
  3. Cecilia

    Hoho, jag skulle lätt köpt en häst till förutsatt att de 5000kronorna var netto 🙂

    Svara
  4. My

    Inte en häst till. Jag resonerade lätt att en häst till inte var något extrajobb, att mocka två boxar eller en är knappt någon skillnad. Såhär i efterhand tar jag tillbaka allt jag sagt! Nu när jag bara har Luzen är det sådan skillnad, för det är bara EN häst att hålla igång ridmässigt. Nu har vi ju skillnad i energi du och jag, men jag har iaf lärt mig att jag bara ska ha en häst att lägga min energi och mina pengar på.

    Hade jag fått 5000 extra hade jag försökt få lov att gå ner i tid, och då heldagar och inte kortare tid varje dag. Lätt val för mig idag – för några år sen hade jag köpt ny häst 🙂

    Svara
  5. CeciliaL

    I dagslaget skulle jag spara, och lagga pengarna till husrenovering/utrustning jag behover/traning/ny bil etc. Nar allt det var fixat skulle jag sakert kopa en till hast! 🙂

    Svara
  6. Birgitta

    Som jag skrev tänker jag SPONTANT att jag hade köpt/ lånat en häst men hade scenariot verkligen inträffat är det inte säkert att det hade blivit så.

    Kanske hade även jag valt att gå ner i arbetstid- det lockar ohyggligt om det inte vore för just ekonomin.

    Jag försöker i dagsläget att spara så mycket jag kan- dels till en ny (läs: begagnad) bil och dels till en ny häst om Vicke…gud förbjude….inte håller för sitt ändamål.

    Svara
  7. My

    Jag köpte begagnad (nästan ny, 10 år gammal men bara gått 1700 mil) bil förra året och det är så SKÖNT att ha en bil som håller sig hel och kry, jämfört med den gamla där vi bytte pryl efter pryl pga slitage (nu går den i sin tur bara de 1000 mil min sambo kör per år, vilket gör att vi slipper lägga så mycket tid och pengar på den). Jag har inte fattat hur mycket energi det tar att hela tiden fundera över vad som går sönder härnäst.

    5000 före skatt blir ju bara cirka 3500 efter skatt, och vill man då lägga undan 1000 kr/månad till husbygge/renovering blir det 2500 över, de skulle jag lätt lägga på att spara 500 kr /mån till hästkontot och sedan 2000 till någon extra träning med Luzen och såklart köpa mer köpemat som jag snålar in på idag 🙂

    Svara
  8. Anonym

    Jag hade gått ned i arbetstid om min arbetsgivare tillåtit (vilket jag betvivlar).
    Jag åker hemifrån 0530 och kommer hem ca 1745 så att slippa det en dag/vecka vore guld.
    En vår för några år sedan tog jag semester 9 onsdagar och tillsammans med några röda dagar kändes hela våren fullkomligt underbar.
    Annars skulle jag kunna unna mig mer roliga saker än att köpa mat åt två hästar.
    Jag äger visserligen bara en, men de ska ju ha sällskap så jag har en foderhäst också.

    Svara
  9. Minstral

    Åkt utomlands en gång till per år. Som det är nu blir det med nöd och näppe råd till en resa (kostar ju dessutom att ha både hund och katt på pensionat) så jag hade lagt pengarna där. Om inte veterinärräkningar eller något annat kul ätit upp dem med jämna mellanrum.

    Svara
  10. Jeguo

    Har inte alla familjer svarta hål? Jag upplever att ju mer pengar man har så inte stannar de på kontot.
    Här har det inte funkat att spara, bytte tjänst inom företaget och gick upp en hel del i lön, kände mig ”lika fattig” i slutet av månaden ändå.
    Men det är väl så att man får större utgifter. Och jag har under en tid haft fem hästar, aldrig mer säger jag bara. Har precis sålt en ponny och tagit bort gamlingen, så skönt. På sätt och vis ett sätt att spara…både tid och pengar.
    Nu är jag mammaledig så för mig har det istället blivit mer än 5000 kr mindre i månaden de senaste månaderna. Men man kan ju inte se en bebis som en förlust.

    Svara
    • Birgitta

      Att göra av med pengar är den lättaste saken i världen tycker jag- om man VILL.

      Men jag kan också leva på ”luft” om jag vill spara till något jag vill ha och har också gjort så i långa perioder i mitt liv.

      Har man familj och/ eller gemensam ekonomi måste man ta hänsyn till andra på ett sätt som jag inte behöver- jag kan unna mig att lägga massor av pengar på mitt hästeri vilket jag också har gjort ”alltid”.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>