Min nya hobby?

På den tiden jag stod på ridskolan hände det då och då att de andra inackorderingarna klagade på ridhusunderlaget.

Jag kunde aldrig hålla med eftersom jag inte märkte av det- av den enkla anledningen att jag alltid red på morgnarna, SAMTIDIGT som ridhuset harvades.

Jag lärde snabbt alla mina hästar att acceptera traktorn och så kunde jag rida samtidigt som underlaget jämnades till perfektion (ridskolans ridhus har gigantiskt upp till taket  så det var ingen risk att man dog av bensinångorna) !

Och jag HAR alltid varit väldigt petig med underlaget vilket i alla fall kanske delvis bottnar i (en liten ordvits där) att Heron var tämligen underlagskänslig så tillvida att hans rörelsemönster kunde påverkas ganska mycket till det bättre eller sämre beroende på underlaget.

Fortfarande blir jag extremt irriterad om någon kommer in i ridhuset/ till utebanan och gör ett jäkla dike genom att stå som en staty på en och samma plats medan hästen longeras och jag är väldigt glad att vi inte har sådana marodörer på anläggningen just nu.

På ridskolan fanns det genom åren enstaka personer som hade dille på att longera och gjorde så väldigt hänsynslöst flera gånger i veckan ibland och det var inte kul att rida i deras spår.

Nåväl…nu har min snälla stallägare fixat så att JAG kan harva vår utebana när jag vill och det på ett väldigt enkelt sätt- se nedan.

Jag testkörde idag och även om det vore synd att kalla det ni ser nedan mönster-harvning så är det fullständigt ”goog enough” för mig.

Sedan finns det givetvis andra och bättre redskap för att harva ordentligt men det här kan ju vara ett komplement för mig som är så petig och gillar den nyharvade känslan 🙂 !

bild(112)

En tung järnbalk och en bil är allt som behövs 🙂 !

bild(113)

Harkel….jag får skylla på att detta var första gången jag ”harvade”- det kommer nog att bli mer estetiskt tilltalande med lite övning ha ha ha.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Jag både sladdar och harvar med min lilla Focus, kan inte ens starta traktorn själv nämligen 😀
    Så finns det en liten lätt harv, testa dra den med bilen! Jag tycker det funkar super, bara man har så pass liten harv att man orkar dra fram och bort den för hand vill säga… Är det en sån där lång rejäl riktigt harv skulle jag nog hålla mig till sladdning 🙂
    Visst är det kul att rida på fint underlag? Det gör en hel del för känslan tycker jag 🙂
    Och vad roligt att läsa att ni börjar vara på gång igen och att allt går bra! Håller alla tummar för att ni snart är i full träning!

    Svara
    • Birgitta

      Hade vi haft en så pass liten harv så hade jag absolut lagt vantarna på den – tro mig 🙂 !

      Traktorn skulle jag inte våga närma mig ens om jag fick- jag litar verkligen inte på mig själv där (har aldrig kört traktor) och det vore ju förfärligt och pinsamt om jag förstörde något.

      Och detta är som sagt bara tänkt att vara en komplement för min egen skull- lite grädde på moset så att säga 🙂 för jag gillar verkligen den nyharvade känslan.

      Dessutom är det ju jättebra nu under igångsättningen om jag verkligen ger Vicke ALLA förutsättningar att komma igång på ett bra sätt- skulle han bli halt ganska snabbt igen vet jag att jag gjort allt och lite till.

      Svara
  2. silverbjälke

    Du…. Det där är faktiskt skitbra! vi har en svindyr liten hightech harv-sladd med winsch OCH vi har en gammal tung balk i järn och det är järnbalken som används mest med bäst resultat. Ett tips till gårdsägaren är att se om de går att sätta ett par öglor på i framkant – ovankant. Då kan du nämligen välja om du vill ha repet-kedjan uppe eller nere på sladden bara genom att vända den (behöver inte vända den rent fysiskt för du krokar bara på bilen från andra hållet så snurrar den runt själv) syftet märker du direkt och det är har du då öglorna uppe så gör den en fin slät yta ”slätar ut” och har du dem nere så skrapar du mera, flytta mera massor om det är vågigt och så. Skitbra uppfinning. kör i massa diagonalmönster över varandra så blir den inte vågig på sikt vilket den blir om man bara kör längs och tvärs.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>