Intressant iakttagelse vid hagintag

Jag har berättat om detta tidigare vet jag men jag upphör aldrig att förvånas över hur en del människor tänker….

Både när jag stod på ridskolan och på nuvarande anläggning har jag noterat ett ”intressant” fenomen som uppträder vid hagintag.

Att våra hästar tas in från sina hagar mellan 14.00 och 14.30 vet alla- så har det varit i hur många år som helst.

Jag vet inte hur många gånger det har hänt att hästägare som befinner sig i stallet runt denna tidpunkt nästan får ”eld i baken” och kastar sig in i bilarna för att köra hem.

Ibland sker detta under pågående hagintag och det är detta jag främst inte förstår.

Varför kan man inte ta sig de max 5 minuterna extra det skulle ta och ta in SIN EGEN häst från hagen i stället för att låta någon annan göra det medan man ”smiter” iväg?

Att man inte hjälper till att ta in alla hästarna kan jag väl förstå- man betalar ju för denna service men att inte ens kunna hämta sig egen häst som kanske står i en hage 20 meter längre bort….nej som sagt…det begriper jag inte.

På ridskolan var det exakt samma sak men där kunde ”man” i alla fall skylla på att hagarna låg ganska långt bort (läs: det tog 5 minuter att gå dit) men jag hade även där faktiskt SKÄMTS att stå och titta på eller köra hem i samma sekund det var dags för hagintaget.

Är människor idag så lata eller vad handlar det om?

30 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag förstår det inte. Det är samma sak hos oss. De springer iväg när det är intag.
    Hos oss tror jag det står för en frustration över hela åtagandebiten som inte fungerar. Man roffar åt sig det som passar bäst och skiter sedan i resten för nu har man gjort sitt. Egentligen är det väl ett symptom på vart hela samhället är på väg.

    Svara
    • Birgitta

      Oavsett vad jag skulle tycka om mitt stall ser jag hagintaget som en chans att se om hästen trampat av sig en sko, har fått skav av grimman, har tagit sönder täcket, går rent, verkar må bra osv osv.

      Det är ju allmänt känt att många ”incidenter” händer i just hagen.

      Och så ouppfostrade som en del hästar faktiskt ÄR borde ägarna passa på att ”jobba” lite med dom vid intaget så att ANDRA sedan kan hantera hästen lätt.

      Jag försökte själv lägga mycket tid på detta med Kreon som läste folk och kunde utnyttja situationen tex vid intaget.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag inser ju att jag inte är rätt person att svara på det här inlägget, eftersom jag haft eget stall i över 15 år, men: Va? Är det så?
    Under de veckor i höstas när vi hade hästarna inhyrda ansträngde jag mig ju verkligen för att åka dit både vid utsläpp och insläpp – vi hade ju tre av de nio hästarna och jag ville helst ta dem själv. Däremot tog jag gärna emot hjälp om någon ville hjälpa till – den ena utvecklade under de här veckorna en teknik för att tränga sig förbi i grinden så en extra hand kunde vara bra att ha.

    Svara
  3. Prick

    Japp. Människor är lata. Och så känner man antagligen ingen riktig gemenskap. Eftersom man oftast hjälper sina vänner men inte alltid bara bekanta.

    Samma problem har ju de flesta klubbar som arrangerar tävling, det är fler som vill vara med och rida än det är som vill vara med och hjälpa till. Det är förvsso inte helt samma sak men jag tror det är samma tänk (eller icke-tänk) som styr.

    Svara
    • Birgitta

      Även om du ser likheter tycker jag att det är en ENORM skillnad på att ta in sin häst från hagen OM MAN ÄNDÅ ÄR I STALLET mot att hjälpa till en hel eller halv helg-dag på en tävling, framför allt om man inte själv tävlar/ är intresserad av tävlingar.

      Det förstnämnda gör man ju dessutom helt för SIN EGEN skull varför jag tycker att beteendet är ännu konstigare.

      Att man inte vill/ orkar hjälpa ANDRA kan det finnas tusen skäl till men att inte ens vilja ta hand om sin egen häst denna lilla extra tid begriper jag inte just för att man kan se så mycket vid ett hagintag (skador mm).

      Svara
  4. Anonym

    Tyvärr så är alltför många drabbade av latmasken, ett tråkigt fenomen. Hade varit fint om det gick att jobba bort men jag tror det är tveksamt. I vårt stall har vi dem som gärna vill ha hjälp men helst slipper hjälpa. Gäller ju att slippa ta in som näst sist för då måste man ju ta in sista hästen också…
    Varför tar ni in så tidigt? På vintern kan jag förstå, men nu på sommaren…

    Svara
    • Birgitta

      Hästarna går in så tidigt eftersom de inte får lunch i hagarna och då har stått utan mat sedan runt 7.30 = de är hungriga och vill in.

      Att fodra lunch ute skulle kräva att man byggde någon form av anordning för ca 25 hagar där ensilaget kunde ligga utan att trampas ner under leriga tider och så vitt jag vet finns det inga planer på detta.

      Svara
  5. Lena B

    Är jag i stallet så tar jag självklart in-/ut min häst själv, och har alltid gjort så. Men japp, jag känner igen det här och jag fattar det inte riktigt. Kanske är det lathet? Eller så tycker man att det är lite läskigt att leda in från hagen? Eller så är man ”rädd” att man ska behöva hjälpa till med ngt mer;-)? Konstigt är det iaf…

    Svara
    • Birgitta

      Sorgoligt nog (MIN ÅSIKT) vet jag att det inte alls är ovanligt att man som hästägare är rädd för att hantera andras hästar och då talar vi inte om några hormonstinna hingstar under värsta betäckningsperioden….

      Personligen tycker jag inte att man är lämplig att ha häst om man är så rädd för andras hästar att man inte ens vågar ta in dessa från hagen men det är som sagt min åsikt.

      Svara
  6. Anonym

    Jag tycker ni har fel alla som pratar om latmask. Jag tror för det första inte ett dugg på den teorin och inte heller att folk gör det av elakhet. Jag tror bara helt enkelt att man är obetänksam. Dessutom har någon provat och säga till dem som nu gör detta? En enkel uppmaning – Åh du är snäll och hjälper oss, kan du ta din egen häst idag? Kommunikation/information är viktiga ingredienser.
    Dessutom är min erfarenhet av människor idag att man lever som en slav under sin almanacka.. många har kanske ngt annat bokat efter stallet som gör att man inte hinner. Alternativet är ju annars att man får införa en policy – att om man är i stallet mellan 13.30-14.30 så tar man alltid in sin egen häst även om de andra inte är inplockade och låter sedan honom stå inne i väntan på att de andra snart kommer in – han/hon kan ju få sin lunch så länge så blir det nog inga problem..
    Att det finns folk på plats kl 14-14.30 är ju enormt underligt såvida det inte är helg alt som nu semestertider.. De flesta jobbar väl vid den tiden?
    Det är ju också så som ngn påpekade att det är ju väldigt liten utetid och om man är klar typ vid 14 och ingen börjat ta in så kanske man tänker – jag låter min häst njuta ngr minuter till utomhus – man vet ju inte 100% när de börjar ta in – kanske får de vara ute lite längre just idag för det är fint väder, kan man ju också tänka..
    Har man varit i stallet och ridit, alt tagit in hästen för att borsta på den och man sen är klar vid 14-tiden så antar jag att man inte släpper ut sin häst igen – så detta fenomen du beskriver ovan måste ju vara unikt för dem som bara kommer och mockar, typ jag. – haha..
    Men som sagt kommunikation alt lagstifta/gör regler.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker inte att man SKA säga till eftersom det faktiskt ingår hagutsäpp och hagintag.

      Jag är alltså mer förvånad över beteendet att ”man” hellre låter någon ta in ens egen häst fast man är på plats än att man gör det själv för som jag har nämnt flera gånger så handlar intaget för mig OCKSÅ om en möjlighet att checka av status på hästen och den gör jag helst själv.

      Och ja, jag ska kanske förtydliga att detta beteende med att ”få eld i baken” och köra iväg under pågående intag handlar om HELGERNA, inte vardagarna för då är de flesta inte i stallet vid intag.

      Intressant att du nämner detta med att släppa ut sin häst igen efter ridning för att den ska ”få njuta några minuter till utomhus” (ditt citat) fast tiden för intag närmar sig med stormsteg.

      Detta tycker jag också är väldigt obetänksamt och jag tror inte att det för hästen spelar någon roll om den får vara ute 10 minuter extra men det spelar då roll för den som ska ta in hästarna kan jag lova (jag har jobbat i stall i många år så jag vet hur i alla fall jag kände det- varje moment som någon kan avlasta en är guld värt) .

      På vår anläggning har alla jour en söndag var 7:e eller 11:e vecka (beroende på i vilket stall man står) så jag tycker ju att alla borde förstå hur mycket lättare allting blir om man hjälps åt men uppenbarligen resonerar man väldigt olika.

      Svara
  7. Titti

    även jag har funderat på detta fenomen och för mig är det helt omöjligt att förstå hur dessa personer fungerar. I min värld så hjälper man till att ta in hästarna om man är i stallet vid intag, om man nu inte har väldigt bråttom till träning eller liknande. Oavsett vilket stall jag stått i så känns det helt fel att bara stå och titta på när någon annan tar in hästar och inte hjälpa till?? Precis som du säger så det minsta man kan göra är ju att i alla fall ta in sin egen häst, det ser jag som en själklarhet. Tyvärr är det många andra som inte gör det, som du ju notterat.

    Jag misstänker att det är en kobination av lathet och gnidenhet. Har man betalt för insläpp ska man minsann inte göra det och har man inte eget hagpass så ska man minsann inte göra det, Förbaskat TRÅKIG attityd!/ Titti

    Svara
  8. My

    Jag har aldrig sett detta fenomen och tycker det låter helkonstigt i min värld, som sagt, man vill ju se sin egen häst så mycket som möjligt, inte bara för att mysa och kela utan för som sagt, skaderisken i hagen och annat som kan ha hänt, täcken som sitter fel osv.

    Själv hjälper jag gärna stallägarna att ta in deras hästar, det blir några gånger färre för dem att gå och kostar mig ingenting. Bara man frågar först om de vill ha hjälp så är det ju okej, en gång tog jag iofs in en av hästarnas som skulle skos, utan att kunna fråga först då ingen gick att nå på mobilen, men både hovslagaren och jag visste att den skulle skos och att ägarna var på väg. Det hade bara blivit ett missförstånd med tiden 😉

    Svara
  9. Mia

    Folk är nog ganska lata och vissa RÄDDA för att leda sina egna hästar!! Helt sjukt kan jag tycka. Jag resonerar precis som du gyllne läge att kolla av sin häst så att det ser hel och ren ut. Drar jag från stallet 20 min innan intag brukar jag ta in mina hästar och kratsa hovarna ev spola benen så har jag gjort vad jag kan. =)

    Svara
  10. silverbjälke

    Jag söker inte ursäkter eller skäl hos folk, oavsett vilket så är det konkreta resultatet detsamma oavsett vad.

    finns bara tre skäl, allt annat är efterkonstruktioner.

    1 folk är lata
    2 folk älskar villkorsdetaljer som ”inte min dag att ta intaget”
    3 vissa är rädda och osäkra för hanteringen och undviker den

    Svara
  11. Petra

    Tycker också att det är ett märkligt sätt. Däremot inte så förvånade. Är man som jag ofta sett rädd för att rida ut, hoppa eller göra något som gör att ens häst kan skygga till så är det inte förvånande att man inte vågar hantera andras hästar. Många hästmänniskor är märkligt nog rädda för hästar.
    Själv blir jag mest irriterande på ägare som inte uppfostrat sin häst.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, visst är det märkligt att till och med de med egen häst kan vara liksom allmänt rädda för hästar.

      Fast det är klart- de kanske själva har världens snällaste häst och då KAN andras hästar framstå som otäcka.

      Lite som hundägare när jag tänker efter….

      Svara
  12. Cristel

    Det är ofta samma personer som ”glömmer” att sopa, skriva upp sig på insläpp osv. Lata och slarviga. De brukar också vara väldigt upptagna när vi ska bära ut/in hinder till hoppträningar.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, att man är olika benägen att hjälpa till i stallet, hålla ordning, ta egna initiativ osv har jag sett hur mycket som helst genom åren.

      Och så länge man inte struntar i åtaganden som man har förbundit sig till så tycker jag inte att man kan säga något om det- det är ju liksom upp till var och en och FRIVILLIGT.

      Men att inte ens vilja titta till sin egen häst vid ett hagintag när man ändå är på plats utan i stället köra därifrån kommer jag aldrig att förstå….

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Men om man ska hoppträna tillsammans måste hindren tas fram och tas bort. Menar du då att det är ok att en eller ett par aldrig hjälper till för att de inte har förbundit sig till detta?

        Svara
        • Birgitta

          Nej, det menar jag givetvis inte för i just det fallet säger väl ”sunda förnuftet” att alla hjälps åt, även om man inte ingått något skriftligt avtal.

          Om det är så att hinder ska bäras fram och plockas bort kan jag tycka att det är upp till ”arrangören” för träningen, oftast tränaren eller den som håller i anmälningarna att informera deltagarna om vad som gäller: ”här måste alla hjälpa till är bära fram eller ta bort hinderna” tex.

          För sådant ser ju också olika ut.

          Just nu har vi hinder på vår gräsbana och de kommer att stå framme tills stallägarna anser något annat = ingen behöver varken plocka bort eller ta fram något inför de träningar som är just nu.

          Svara
  13. Madeleine

    Tror nog på Silverbielkes teori nr:2
    Har samma beteende på mitt stall i och för sig ligger våra hagar ca 8 min prom från stallet.
    Vi har anställd personal som tar ut och in.
    Det har hänt att pers varit sjuk, då har jag ryckt in de två timmar intaget tar. Jag har gjort det gratis, har då noterat flera hästägare som sitter på en stol och väntar på sin häst!!

    Svara
    • Birgitta

      Oj, 2 timmar för hagintag! Hos oss tar det mig ensam på sin höjd 45 minuter att släppa ut alla anläggningens hästar (ca 25 stycken).

      I fallet som du beskriver hade jag faktiskt inte kunnat vara tyst utan frågat det stolsittande folket om de inte kunde hjälpa mig. Att man har mage att bara sitta och glo tycker jag är höjden av oförskämdhet.

      Svara
  14. Linda

    Gud så knäppt. Jag är den som skulle vara där den tiden bara för att få ta in min häst själv.
    Om inte annat kan man se det som lite extra bonding tid med sin häst.

    Svara
  15. LenaLu

    Precis så har det varit på alla de ställen jag stått inackorderad som du beskriver. Jag tar alltid in min häst om jag är närvarande o dessutom hjälper till m de andra. Om jag haft bråttom så tar jag in min egen o meddelar att jag inte hinner hjälpa till med resten. På vissa ställen så har man till o med haft regler för detta , att är man närvarande tar man in sin häst o inte släpper ut ca en halvtimme innan intag. Generellt tycker jag att hästägare är missnöjdas m servicen, priset, mat-kvalitén osv att – djävlar i mig så ska man inte hjälpa till dessutom.

    Svara
    • Birgitta

      Det känns både skönt och sorgligt att jag alltså inte är ensam om mina erfarenheter- således är fenomenet jag tar upp inte något jag bara ”inbillat” mig eller som har varit typiskt för just de 2 stall där jag har stått.

      Anledningarna är nog som vi har spekulerat i många och EN av dom är absolut den du anger; att man tycker att man betalar så mycket att man inte ska behöva hjälpa till.

      Och man är ju som sagt olika och värderar och prioriterar allt möjligt olika.

      Själv är jag TACKSAM över att det faktiskt finns folk som VILL driva inackorderingsstall för precis som jag skrev i ett inlägg förra veckan vet jag att jag inte hade kommit billigare undan med något eget.

      Jag är övertygad om att många med inackorderingsstall, precis som uppfödare tex, inte tjänar några större summor på sin verksamhet utan gör det av andra skäl.

      Givetvis är jag inte så dum att jag tror att folk generellt jobbar gratis och skänker bort saker som foder och strö men hade tex någon som driver ett inackorderingsstall räknat ALL sin på stallet nerlagda tid och velat få ut en avtalsenlig lön för denna tja…då hade våra stallhyror aningen höjts till det mångdubbla eller så hade stallen lagts ner.

      Svara
  16. CeciliaL

    Later inte klokt! Sitta pa en stol medans nagon annan hamtar in ens hast??? Och att det ens ska behova en regel for att hastarna inte ska slappas ut inom 30 min fore intaget? Aka ivag nar inslappet ska ske later extremt markligt – da tar man val in sin egen hast forst (man behover ju inte hjalpa till allmant, om man nu inte atagit sig det)! Spelar val ingen roll om den ar ute 10 min mer eller mindre. Na, sant dar har jag inte varit med om, men sa har jag inte statt pa nagra stall dar jag varit narvarande vid intagningstiden i och for sig. Trist attityd, men jag tror som ni andra att folk dels inte tanker sig for, och dels ar lata/tycker sig ha viktigare saker att gora.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>