Dagens (sjukdoms)fråga

Har en bekant som letar häst där en av de för provridning utvalda djuren visade sig vara halt.

Visste man inte bättre skulle man kanske bli förvånad hur man ens kan visa en häst som inte går rent men jag har hört om liknande fall så många gånger att jag faktiskt inte tyckte det var sååå konstigt.

Hur som helst…så började jag fundera över om det finns sjukdomar eller annat som skulle få er att avstå från att köpa en häst?

Skulle ni tex VÅGA köpa en häst som har en sedan 2 år utläkt senskada?

Eller en häst som har haft fång för lika länge sedan?

En häst som varit buköppnad pga kolik?

Hur ställer ni er till krubbitare, vävare och luftsnappare?

När Archie var till salu var det väldigt tydligt att en del backade så fort jag bara andades att han hade haft fång något år tidigare trots att han inte fick sjukdomen av gräs.

Men ärligt talat kan jag inte klandra dom- själv skulle jag inte våga köpa en häst med någon av sjukdomarna ovan så vida det inte fanns andra, väldigt exceptionella omständigheter som talade FÖR ett köp.

Enligt min erfarenhet får man ALLTID någon form av bekymmer med vilken häst man än köper och att då så att säga ”köpa på sig” gamla problem, om än utläkta osv….nej, därtill finns det för många hästar att välja bland.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Nope, skulle inte köpt en häst med en känd historia. Sen kan man ju inte svära sig fri från att det finns problem där ändå. Skulle heller inte köpt häst med krubbitning m.m. Sen förstår jag inte att man visar en halt häst, om man nu inte själv kan bedöma det så är det väl läge att göra en besiktning av hästen innan man annonserar ut den så man vet vad man säljer. Diegos f.d. ägare besiktigade honom i januari när hon började fundera på att sälja helt enkelt så hon kunde veta vad det var hon skulle sälja. Så skulle jag också gjort om jag skulle sålt häst. Sen blir det ju såklart besiktning vid köp ändå men en trygghet för säljaren att veta att man iaf annonserar ut en aktuellt frisk häst.

    Svara
  2. JohannaB

    Det beror helt på vad det är för häst och pris, kunde jag köpa en Grand Prix häst för 100 kkr trots en utläkt skada skulle jag definitivt göra det medan jag aldrig skulle vilja köpa en ung häst med den historiken…
    Ja ni fattar, rätt häst till rätt pris och chanstagning beroende på hur mkt man skulle vilja ha hästen 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      Säger samma som JohannaB. Allmänt sett vill man ju inte ha NÅGOT fel på hästen förstås, men vissa saker kan man ju tolerera om de uppvägs av annat, och om priset är rätt.

      Svara
      • My

        Ja, om jag fick en häst för säg halva priset just pga ovan nämnda problem, skulle jag lätt göra det, förutsatt att halva priset är min maxbudget och hästen verkligen kan lära mig något jag bara drömt om förut (piff och puff t ex).

        Inte luftsnappare, men krubbitare skulle jag nog våga – då jag ju fått P att sluta krubbita flera gånger så jag vet att det går (däremot är det lätt att få tillbaks problemet pga något stressfullt som händer). Vävning och luftsnappare är jag mer skeptisk till, men om hästen gjort det i många år och går igenom besiktning skulle jag läsa på massor och sen besluta mig.

        Jag har nog lite mer tolerans mot utläkta skador än mot olater, men vet också att många olater går att få bort. Skulle också kunna tänka mig lösdrift för att bli av med olaterna, allt för att få en nöjd häst till ett pris som jag klarar av. Däremot noggrann besiktning innan inkl exportröntgen. Nu när Primeur bor på lösdrift t ex är han en helt annan häst – vissa vill bo i box och vissa klarar det inte helt enkelt.

        Svara
        • Kristina

          off topic jag vet, men blev nyfiken på det du skrev om hästen och lösdriften. Hur är hästen nu och hur var han när han var ”en helt annan häst”?
          Jag har en ganska jobbig häst och funderar på att prova lösdrift. Men det tar emot litet, mest för att jag gillar varma stall och gärna vill linda in hästen i bomull.

          Svara
  3. Monica

    Det är 24 månaders köplag som gäller även på hästar vilket innebär att köpet går att häva under denna tiden. Det är väl mer en fråga om någon vågar sälja en halt häst eftersom de kan bli belagda att inte bara köpa tillbaka hästen (efter typ 20 månader)utan även stå för kringkostnader typ stallhyra, vetvård under denna tiden..lite förenklat såklart…men lagen gäller

    Svara
    • Monica

      Riktigt så enkelt är det ju inte.
      Om en skada finns/funnits och säljaren upplyser om denna, så kan man inte bara reklamera 😉

      Svara
      • Monica

        Inte riktigt så enkelt precis som du skriver
        Men kan i alla fall bli väldigt ”trassligt” för båda parter med försäkringsbolagets A1 förs, följdskador..pga gammal skada, ny (gammal)dold skada osv

        Svara
    • Birgitta

      Fast jag tycker att en del sätter en för stor tilltro till möjligheten att ”lämna tillbaka” en häst som blir sjuk/ skadad/ inte motsvarar förväntningarna på olika vis.

      Man får inte glömma att man måste kunna bevisa att skadan/ problemet inte redan fanns när man köpte hästen och alla kunniga hästmänniskor vet att man kan skapa ett problem/ rida fram en skada på ingen tid alls

      Svara
  4. Malin1

    Eftersom hästpriserna har sjunkit så pass mycket så finns det ingenting som gör att jag MÅSTE köpa en häst med en historia som du beskriver – jag kan få en häst ”utan” (eller i vart fall med mindre) gamla skador till ett vettigt pris idag och därför skulle jag inte ens provrida en häst med en sådan bakgrund.

    Svara
  5. Prick

    Beror ju på vilken typ av senskada. Hade nog köpt om det var ett fullblod som bräckt i löp.
    Fång, buk-op – nej
    Krubbitare, vävare och luftsnappare – nej tack.

    Svara
  6. Linda

    Fång-Nej nej nej aldrig i livet, spelar ingen roll varför den haft det.
    Buköppnad-Nej.
    Senskada-Nja jkag tror inte det.
    Sen skulle jag nog vara väldigt försiktigt med precis alla skador hoppas jag då jag haft nog med skadade hästar. Även om man inte kan värja sig ändå så känns det dumt att utmana ödet.

    Krubbitare, vävare och luftsnappare skulle jag nog kunna ta då jag tror att det går att hjälpa ganska mycket på olika sätt. Helt beroende på häst såklart.
    Min ena har varit både luftsnappare och boxvandrare men sen hon började gå på lösdrift har hon slutat med sånt helt.

    Svara
  7. silverbjälke

    Jag skulle ultraljuda och röntga allt 2 gånger vid den utläkta senskadan och korsförhöra allt och alla m den, sen skulle jag fatta mitt beslut. I övrigt så skulle jag köpa.
    råkar ju vara bekant med en av vår toppryttare som faktiskt i år vann GP, tvåa SM osv på en häst som hängde i sele i veckor, opererad för skador och sen var buköppnad och utdömd så sent som för 18 månader sedan. Det hänger mer på HUR skadan-sjukdomen uppstod och vem som var veterinär än på faktumet att det hänt.

    men då får det vara en bra häst, är det en halv gammal för skogsridning skulle jag avstå.

    Svara
  8. Jeguo

    Det beror nog på skadan/ sjukdomen.
    Vår ponny har en skadad framtand sedan treårsålder, var ok inför hingstvisningen men vid kastreringen någon/ några månader senare var tanden död. Har inga problem men en reservation i försäkringen så jag vågar inte byta bolag.
    Min egen häst fick fång samma år som Archie, har inte haft några problem efter det hittills , men håller honom i trim. Går utan munkorg fritt på bete men tidsbegränsat.
    Så utläkt skada och problemfri fång kanske men det beror på individ och pris och bara om man har erfarenhet av det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>