Bete- nej tack just nu

Fick en fråga härom dagen om jag brukar släppa mina hästar på bete och tänkte vidareutveckla svaret i ett separat inlägg här.

Nej, jag BRUKAR inte släppa mina hästar på bete men har gjort det ibland och då har det handlat om unga hästar, upp till 5 år.

Jag tycker som med allt annat att man får väga det onda med det goda vad gäller beten för i min värld är det inte enbart positivt- så som det utmålas ibland.

Hittar man det optimala betet kan det verkligen vara hur perfekt som helst för BÅDE ryttare och häst men ”skiter det sig”- tja…då kan man ha många månaders bekymmer framför sig efter ett bete.

Jag är ju dessutom också så egoistisk att jag inte bara tänker på att betet ska passa hästen utan också mig och mina livsvillkor och som jag har nämnt flera gånger tycker jag att sommaren är den bästa tiden att rida.

Jag är inte heller intresserad av att köra några jättesträckor för ATT rida och här i närheten finns inga beten som jag tycker uppfyller det jag söker för att både kunna rida och ha hästen på bete samtidigt.

För i dagsläget, med en vuxen häst, som dessutom precis har satts igång efter en flera månader lång vila finns det inte i min värld att låta honom vila YTTERLIGARE ”bara” för att det är sommar utan skulle tex Vicke gå på bete nu skulle det vara ett där jag kan rida dagligen och ett sådant känner jag inte till här i närheten.

Nej, att ”riva upp” Vicke från hans invanda miljö för bara någon månad tror jag inte hade blivit så lyckat- om inte annat för att han just nu har skor med kilsulor vilket ökar risken för avtrampade skor ganska mycket.

Ju större yta att gå/ springa på desto större skulle risken vara för tappade skor och jag har inte råd med trasiga hovar och då menar jag inte rent kostnadsmässigt utan att hovarna kan bli så förstörda att det till slut inte går att fästa skorna ordentligt.

Vicke är ju också van att gå ensam och att plötsligt släppas ihop med andra hästar medför också en skaderisk- det kan man inte komma ifrån.

Hade vi kunnat ha anläggningens hästar ute i hagar med rejält med gräs OCH skydd för eventuellt regn är jag inte främmande för att ha Vicke ute dygnet runt men så ser det alltså inte ut i dagsläget och då är jag nöjd med att han får stå på stall året runt faktiskt.

Hade jag haft ett eget stall med en stor gräshage hade jag också kunnat ha Vicke ute dygnet runt- då hade JAG anpassat betet/ hagen så att den passade mig och min häst.

När man är utelämnad åt andras beten är det långt svårare att styra det mesta och jag orkar ärligt talat inte ta det besväret- sååå viktigt är inte ett bete för mig i dagsläget.

Jag riskerar inte heller, som på en del beten, att antingen få hem en TUNNA eller en smal häst som inte tillskottsfodrats tillräckligt- en ganska vanlig syn enligt mig.

Så- bete i all ära men mig passar det inte just nu och med denna häst.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Tänker precis som du. Nu har jag ju lyckats hitta det ultimata sommarstället i år och kommer åka hit alla år. Egen hage, in på nätterna, full service och jag har en egen manege och paddock för mig själv. Dyrt men ack så värt det.

    Svara
    • Birgitta

      Hade jag inte varit så nöjd som jag är med nuvarande anläggning så hade jag kanske ansträngt mig för att hitta något sommarställen men nu fungerar det så bra här ändå.

      Svara
  2. Madeleine

    Jag brukar ha mim häst på bete i 3 veckor, då går han bara och vilar tillsammans med de två komposarna han brukar gå med. I år blev det ytterligare två veckor, då jag även red honom. Då fick han kraftfoder erfter ridnigen han tunnar ut lätt.Men vår sommarhage ligger nära stallet och är relativt liten så de sista veclorna fick dom rejält med hö en gång per dag. Det är ett mkt kontrollerat bete av oss som äger hästarma. Skulle det bli busväder hade vi tagit in dom.
    Jag tycker effekten av en sammanhängande betesperiod, om än ganska kort ger en häst som är mjukare att rida och väldigt harmonisk och abslappnad.
    Och det ger mig en glädje att kumna bjuda min häst på att bara vara häst.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår att du är nöjd med detta arrangemang- det passar både dig och din häst låter det som.

      Och det låter inte som någon större förändring för hästen- han står nära sitt stall, går ute med sina kompisar och får tillskottsfoder- raka motsatsen till hur många andra gör vid bete då hästen körs iväg, släpps ihop med främmande hästar och får klara sig på det gräs som finns. Funkar super ibland och mindre bra ibland.

      Svara
  3. CeciliaL

    Kanner ingen som skickar bort hasten pa bete nagon annanstans, utan antingen har man hasten i samma hagar aret om, eller sa har man vissa sommar- och vissa vinter-hagar. Nar de gar i vinterhagarna (pa inackorderingsstall) maste man vanligen ta in hasten pa natten och nar de sedan flyttar till sommarhagarna kan man oftast valja att lamna den ute 24/7, men man kan ju ta in den om man vill. Att skicka bort pa bete nagon annanstans eller att speciellt ge flera veckor ledigt mitt i sommaren ar inte nagot man gor hos oss. Sommaren ar ju basta tiden pa aret att rida! Da finns det hur mycket shower och tavlingar som helst! Vilar gor hasten isafall i nov-dec (om den ar distanshast). Distanssasongen slutar med Red Dragon-ritten (forsta helgen i oktober) och manga distanshastar far ledigt ett tag efter det. De enda hastar jag kanner till som brukar fa sommarvila ar traditionella jakthastar som man brukar ’let down’ nar sasongen ar slut och sen ta in och borja hardtrana pa sensommaren sa de ar redo for cub hunting som startar i oktober och sedan for fox hunting senare pa hosten, men nu ar ju jakten inte nagot stort langre sa vet inte i hur stor utstrackning den traditionella viloperioden sker nufortiden.

    Svara
    • Birgitta

      Intressant att läsa hur man gör i andra länder.

      I Sverige finns ju inga jakthästar alls och distanssporten är väldigt liten.

      Här är det inte ovanligt att ”skicka” hästen på bete- ridskolor och större anläggningar kring storstäderna har inte alltid tillräckligt med egen mark för knappt rejäla hagar, än mindre beten. Men det ser så klart olika ut även i Sverige.

      Svara
      • Birgitta

        Angående vila på sommaren ser det nog också olika ut.

        MIN erfarenhet är att det FRÄMST är de som har unghästar eller hobbyhästar som inte rids så ”seriöst” som får gå på bete 1-3 månader och inte ridas under tiden.

        Även i Sverige finns det både hopp och dressyrtävlingar hela sommaren och många passar på att både träna och tävla när de har semester och kan lägga lite mer tid på hästen.

        Svara
      • CeciliaL

        Nu är ju Sverige litet speciellt i och med att ni liksom stänger hela landet på sommaren – här åker folk på semester i max 2 veckor i sträck (oftast 1) och nu i augusti ska min man ta 2 veckors semester på raken för första gången någonsin (han är 55)! 🙂 Det betyder att ridskolorna har mycket rulljangs på sommaren, ofta ridläger och speciella temadagar osv, och en del ridskolor eller ridcenter använder hästarna till verksamhet bara på sommaren och lånar ut dem över vintern (jag lånade ponnyer över vintern några ggr när jag var typ 13-16). Så att skicka bort hästarna på semester (och det i värsta flugsäsongen) funkar ju inte för sådana verksamheter. Vad gäller privathästar, även annat än distans och jakthästar så är det som sagt högsäsong för tävling, så man behöver dem ju hemmavid så man kan träna och tävla. Men jag minns när jag bodde i Sverige att ridskolan stängde och hästarna åkte på bete långt uppe i var-det-nu-var (Vallbo, i Jämtland, om jag minns rätt). Undrar litet hur man kan hålla en häst i gott skick när den går på bete – blir de inte totalt ihjälbitna? Om hästen är ”borta” på bete, är den då långt ifrån där man bor, eller åker man dit och tar hand om den som vanligt? Hur länge ska den vara på bete, och varför kan den inte bara vila några veckor hemma, där den kan ha sin vanliga rutin? Nä, jag tycker inte det låter som något speciellt frestande, annat än för mycket hårt arbetande hästar (droskhästar, polishästar, ridskolehästar…) som jobbar stenhårt i stadsmiljö hela året och aldrig får gå i hage eller äta något gräs! Som du ju skrev, förresten. Vanliga privathästar… näää… Inget för mig.

        Distans är mycket litet här också, tror Endurance GB har typ 3000-4000 medlemmar eller nåt i den stilen.

        Svara
        • Birgitta

          Att ridskolor ”sommarstänger” tror jag beror på främst 3 orsaker:

          1. Att lektionshästarna får vila upp sig till en billig kostnad.
          2. Att personalen kan få ut sina 4 lagstadgade och sammanhängande semesterveckor utan att det påverkar verksamheten.
          3. Att kundunderlaget ändå hade varit dåligt eftersom många reser bort osv.

          De privathästägare som släpper på bete och som jag känner till försöker väl oftast hitta bete ganska nära där de bor.

          Tillsynen sköts OFTAST av betesägaren vilket ger hästägaren möjlighet till lite semester från hästen vilket en del tycks uppskatta lika mycket som att hästen får äta gräs 🙂 .

          Betet kan pågå i allt från 1 till 3 månader och som jag nämnde tidigare så kan ju detta påverka hästen ganska mycket om man inte har ridit under tiden.

          Att få hem en TUNNA tar sin lilla tid att banta ner och man kan ju inte heller bara sätta igång att rida som vanligt efter kanske många veckors helvila.

          Svara
          • CeciliaL

            Ja, fy, det vore skitjobbigt att fa ordning pa en hast som gatt och betat i flera manader!

            Den lagen har vi inte har forresten, jag hade inte fattat att det var lagstadgat att man tar flera veckor! Jaha, sa har man lart sig nagot idag ocksa. 🙂

  4. JohannaB

    Nja, semesterlagen säger att man ska ha fyra veckor sammanhängande semester under perioden juni-augusti (och sen finns det ofta ett kryphål, att man får tre veckor under den perioden och en fjärde under maj eller september).
    Sen är det ju ingen annan som polisanmäler det än den drabbade själv, så vill man inte ha sommarsemester och går till sin arbetsgivare med det så godkänner dem det ju såklart 9 gånger av 10 eftersom schemaläggning under semesterperioden är hemsk som den är 😉
    Det finns ytterligare undantag, för vissa yrkesgrupper (samhällsskyddsskäl, t ex brandmän och vårdpersonal) och så och som sagt kan man komma överens om att bortse från lagen…. Men senast 1/4 ska sommarsemester annars beviljas, och då vara 4 veckor under sommarperioden. Så säger lagen 🙂

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    De gånger jag skickat bort hästar för bete har det varit unghingstar (ett och två år) som jag vill ska gå med andra unghingstar – och i år har vi skickat bort sto med föl. (ffa för att vi har nysådda beten hemma, vilket gör att betestillgången är lite sämre i år) Då handlar det för det mesta om en lång betesperiod, ca fyra månader, ibland mer. Annars är det ju bete i sommarhagar hemma som gäller för alla andra hästar. Jag skulle ju inte skicka bort en ridhäst så jag inte kan rida!
    Men jag håller inte med om dina teorier om att hästar springer mer och har lättare att dra av sig skorna i stora hagar. Om de är vana att gå i stora hagar brukar de ytterst sällan springa, och om de gör det blir det inte såna tvärnitar och tvärvändningar som det blir i en mindre hage där de måste väja för staket hela tiden. En annan sak som gör att skorna ryker är ju om hagen är lerig – och den risken är ju extremt mycket mindre om hästen/hästarna har större ytor att röra sig på.

    Svara
    • Birgitta

      Det är mycket möjligt att jag har fel- mina erfarenheter av tappskor är tack och lov väldigt begränsade och jag har nog inte ens haft 20 tappskor på över 25 års hästägande.

      När Vicke trampade av sin sko var det just i en stor hage då en intillstående häst fick ”spel” och började rusa runt och drog med sig alla andra hästar, även min vanligtvis lugna dito.

      Jag lyckades inte få stopp på honom (tro mig- jag försökte) och det var dessutom blött i hagen och högt gräs- hejdå skon!

      Att jag ens lyckades hitta den efteråt förstår jag inte än idag….

      Svara
  6. Cristel

    För mig som hobbyryttare finns inte på kartan att ställa av hästen på sommaren. De brukar gå ute dygnet runt när vädret tillåter men det är varmt och massa broms går de in på dagarna. Jag rider för fullt på sommaren, det är ju då det är roligt!
    Jag har aldrig kört iväg till bete utan det är hemma i stallet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>