Dagens (klädes)fråga

Häromdagen hade jag på mig en kjol som jag, när jag räknade efter insåg var minst 6 år gammal.

Och så är det med massor av mina kläder- jag kan ha dom i flera år och då talar vi inte om några superdyra kvalitétsplagg utan kanske något från tex H&M.

Dock vill jag förtydliga att jag därmed inte går omkring och ser ut som en trashank; tex noppriga kläder är det värsta jag kan se och jag har tusen gånger hellre på mig en ”oförstörd” H&M-tröja än som vissa, en supernopprig märkeströja som man inte vill kasta bara för att den varit så dyr en gång i tiden.

Och jag tycker som sagt inte att man behöver köpa jättedyra kläder för att de ska hålla.

För ett tag sedan bestämde jag mig för att verkligen försöka att undvika att handla både hästsaker, ryttarutrustning OCH kläder- helt enkelt för att jag har massor som aldrig tycks slitas ut och som jag fortfarande tycker är snyggt.

Så mitt klädkonto tex är numera mikroskopiskt vilket leder mig in på dagens fråga:

Har ni något hum om hur mycket ni ungefär lägger på kläder per månad i snitt? Räkna bort skor och dyrare jackor och fundera hur mycket/ lite det kan tänkas bli.

Och när ni ändå räknar: vad lägger ni på smink/ make up per månad och vad köper ni då? Sminkar ni er aldrig, ibland, alltid, mycket, lite?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rie

    I sommar har det blivit ovanligt mycket eftersom jag har uppdaterat min badgarderob med två baddräkter och en bikini, samt en kortare kavaj som jag har i stället för tunn jacka.
    Annars kan det kanske bli ett plagg/månad.
    Jag sminkar mig bara när jag ska ut och då med bara mascara så det kontot är inte högt.

    Svara
  2. JohannaB

    Hahaha, det här är den pinsammaste frågan jag vet 😀
    Jag har haft samma storlek sedan jag var 13 år (och det är 20 år sedan nu) och förstör aldrig kläder, gillar inte att handla nya kläder och är ekonomisk (snål ;)) så mitt klädkonto är fånigt litet 😀
    Jag köper lite underkläder och strumpor varje år, någon eller några tröjor för offentliga sammanhang (dvs om jag ska hålla föredrag för stora grupper på scen eller liknande) men har t ex kavaj och byxor som överlevt många år så det är toppen som brukar bytas och förändras och sen händer det att jag köper ngn ridtröja, sambon påstår att mitt klädkonto är minimalt men om det är ngt jag handlar så är det ridkläder för träningar 😉
    Jag har swedbanks kostnadskoll-grej och tror jag ligger kring 100 kr per månad i snitt, dock har jag senaste året varken köpt skor eller jacka för då blir det ju naturligt dyrare såklart.
    Fast än värre är det med ”äta ute kontot” på Swedbank, jag äter på restaurang typ var tredje månad 😉

    Svara
  3. Sarah

    Jag har varken tid eller råd att lägga några större summor på kläder. Från att förr om åren varit intresserad, haft tid och även råd att shoppa och hänga med till som nu har gjort att jag inte längre VET vad jag ska handla, vilket leder till att när jag väl gör ett forsök slutar det oftast med att jag inte köper något ändå. Tyvärr har jag ett jobb där jag ”förväntas” hänga med lite så ibland måste jag verkligen. Obs att detta gäller privata kläder. Snygga ridkläder har jag Inga problem att hitta, där vet jag också vilken stil det är jag har och då är det så mycket lättare att handla! Har dock nyligen insett att jag också har kläder som iaf jag tycker är fina fortfarande som kan vara uppemot 10 år, ibland ännu mer! Och efter att ha bott fem år I samma hus utan att köpa nya möbler förstår jag också hur det går till att ”gamla” människor ofta har ”gamla” möbler/kläder etc…

    Svara
  4. Cia

    Mitt klädkonto är också minimalt. Handlar på GeKås och på REA annars handlar jag gärna på secondhand om det är något jag behöver och då hittar jag ibland märkesgrejer som jag handlar. Idag har jag på mig en stickad tröja… Som säkert är närmare 10 år helt ok tom snygg tycker jag. En t-shirt som är inköpt på Gekås för något år sedan och ett par nya stretch jeans köpta på rea för 80 kr här i Borås. Ska på kurs idag så jag har klätt mig lite snyggare (enligt mig).
    Ridbyxor inköptes på Gekås för det mesta eller på Hööks (rea) likaså annan rid
    utrustning.
    Sönernas kläder är ofta ärvda eller från Gekås.
    Mina väninnor brukarordna swopping, det innebär att man byter kläder med
    Varandra. Så kan man förnya sig på ett kul sätt.
    Kläder handlar väl lite om intresse också, har arbetskompisar som verkligen har koll och som alltid har något nytt. Mitt stora intresse är ju. Liksom ditt Birgitta, HÄSTERIET! så det prioriteras stenhårt i vår familj 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Dagens outfit:

      Kjol från H&M, ca 6 år gammal, kostade runt 100 kr

      Blus från förra året för 20(!!!) kr, extremt fynd från EKO

      Högklackade träskosandaler från förra året köpta via nätet för ca 600 kr

      Bh från Gekås köpt för en hundring och trosor köpta för en femma från samma ställe.

      Snyggt , perfekt skick, matchande och modernt enligt mig 🙂 !

      Svara
  5. CeciliaL

    Jag är ett fashion victim och gillar att hänga med, samt sminkar mig när jag ska till jobbet eller ut bland folk (inte när jag ska rida). Tycker dessutom om att ha kvalitetsridkläder som t.ex Pikeurridbyxor, Ariatkängor så mina ridkläder är inte superbilliga heller, men inte överdrivet dyra (som de man läser om på diverse dressyrryttares bloggar, ojojoj). Ridkläderna har jag kvar tills de blir utslitna eller obekväma, vanliga kläder har jag kvar så länge de känns ”rätt” sen ger jag bort (till 2nd handaffär, kompisar, klädbytarparty etc). Har ingen lust att räkna ut vad jag lägger på vare sig kläder, smink eller hår – jag lägger det jag anser mig ha råd med, och har jag inte råd så låter jag bli.

    Svara
    • CeciliaL

      Har för övrigt MÅNGA urgamla och älskade kläder, både dyrare och H&M (har väldigt mycket från HM, och väldigt mycket jag ärvt av min eleganta syster).

      Svara
  6. Lena B

    Jag tycker det är roligt med kläder och smink, men lägger inte särskilt mkt pengar på detta/månad. Många av mina kläder är säkert 10 år o det finns definitivt de plaggen som är äldre än så också. Brukar också försöka fynda lite när det är halva priset på reapriset, där jag tycker man kan hitta en hel del fint! Men då ska det vara användbara grejer, jag köper inte bara för att det är billigt.
    Men precis som du Birgitta så får kläderna definitivt inte vara ”trista”, noppiga eller urblekta – då åker de ut!

    Jag förväntas vara ”snygg och proper” på jobbet i och med att jag träffar kunder och så har jag första kontoret på bygget och är därigenom den första som alla besökare ser;-). Sen tror jag ioförsig inte att jag blivit straffad på ngt vis här om jag inte piffade till mig varje dag…
    Sminkar mig gör jag varje dag men inte ngt extremt, köper inte det dyraste men kanske inte heller det billigaste sminket som finns, de gånger vi åker på utlandsresa så försöker jag shoppa på mig lite på taxfree.

    På tal om det här med att shoppa billigt så har jag idag varit på Hööks ”halva priset på reapriset” och fyndat några pikétröjor och t-shirts vilka landade på mellan 32 o 49 kr/st!

    Har ingen aning vad jag gör åt / månad i kläder och smink, men jag misstänker att det är betydligt mindre än många andra, mina pengar läggs på hästen och framför allt stallhyran. Eftersom jag är den enda i familjen som är hästnörd så får det liksom räcka.

    Dagens outfit: ”Siden”blus med träns&bettmönster från ”fina butiken” köpt på superrea förra sommaren: 100:- Vita jeans från Lindex, halva reapriset i höstas 80:-
    Ljusa sidenpumps på ngn skooutlet för 100:-

    🙂 Lena

    Svara
  7. Madeleine

    Jag lägger väldigt lite pengar på kläder, skor och smink.
    Idag har jag en jeanskjol från Lindex, ca 3 år gammal , marinblå T-shirt (Lindex ) skor jag köpte i Nice för ca 20 euro, ett ganska dyrt skärp ca 2500:- ( födelsepresent)
    Jag sminkar mig ungefär varannan vecka.
    Det kostar så mkt att hålla en häst så valet för mig är enkelt.
    Och hästeriet ger så mycket mera äkta glädje.

    Svara
  8. My

    Jag köper nästan inga kläder. När jag köper blir det antingen något enstaka dyrt plagg (som klänning på Desigual) eller något billigt på rea eller t ex H&M. Blir nog 1000 kr per år i kläder åt mig.

    Klipper och färgar mitt hår gör min syster (vilket märks, eftersom hon flyttat till Sthlm nu… Skit också!)

    Sminkar mig gör jag. Egentligen vill jag göra det varje dag till arbetet, både ögonskugga, foundation och rouge, men när jag arbetar orkar jag aldrig med den tidsinvesteringen på morgonen. Hoppas att jag i mitt framtida liv kommer att ha den orken när jag börjar arbeta igen 🙂 Kostnaden för sminket är låg, tycker smink kan vara så jäkla dyrt och för mig räcker det med en vanlig foundation från Garnier, ett rouge från de som säljer smink på postorder, glömt vad de heter nu, mascara från Kicks för 149 kr och ögonskugga i silver från Kicks (köpte en billig med massa färger på H&M för att kunna testa olika färger och sedan köpa de färgerna i dyrare varianter, billig ögonskugga tenderar att fästa dåligt och dessutom ”drössla”).

    Pga utslag, ej akne, provade jag till slut Proactiv som hjälpte mig. Nu använder jag enbart ansiktsvatten samt dagcreme från dem, det räcker för att slippa utslagen.

    Svara
  9. Minstral

    Vi pratade och skrattade just åt det häromdagen, satt och kollade i fotoalbum för det åskade och ville inte ha TVn på. På de foto där Lina var nyfödd hade vi kläder på oss som vi fortfarande använder, hon är 14 år nu. Jag har många plagg som är mycket äldre än så. Är de snygga, hela och inte noppiga använder jag dem på jobbet eller liknande, är de hela men urblekta och noppiga så blir de stallkläder.
    Lägger inte alls mycket pengar på kläder, lite mer på dotterns garderob. Bh måste jag dock lägga pengar på eftersom jag har ganska stor byst och vill att den ska sitta bra.

    Sminkar mig inte så mycket, foundation och mascara på jobbet, hela kittet om jag ska på fest (vilket inte sker så tätt) så det blir någon mascara och lipgloss då och då. I sommar har jag köpt kläder på postorder till mig och Lina för 1300 kr då vi båda behövde lite nytt. Syrran var i Turkiet och köpte Converse till mig och Lina för 99 kr paret.

    Vi äter inte heller mycket ute däremot äter vi god mat hemma, dyrt kött och dyra Amarone-viner, det är livskvalitet för oss 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag tycker faktiskt att det känns bra att kunna använda samma kläder i många år- jag har så stor garderob att jag ändå kan variera mig ganska mycket så jag hinner liksom inte tröttna på plaggen.

      Dessutom skulle det kännas dumt att slänga hela och fina kläder och att sälja eller skänka bort ids jag inte engagera mig i när jag som sagt inte har ont av att använda dom själv.

      Pengar kan jag använda till annat liksom tiden det skulle ta att åka till olika affärer och prova kläder.

      Svara
  10. Linda

    Väldigt dålig hum men det är i princip ingenting.
    Köper mycket sällan nya kläder bara när dom går sönder.
    Sminkar mig extremt sällan, köpte en mascara och ett läppstift förra sommaren som jag fortfarande anser nya och är knappt använda.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>