Fråga från en läsare om kostnader vid uthyrning av boxar

En bloggläsare undrar om ni kan förklara nedan närmare eller om ni ens har hört talas om det då hon själv inte förstår hur det hänger ihop:

Nu är jag inte så insatt och mina begrepp stämmer säkert inte korrekt men jag ska försöka att återge detta…

…. Hur som helst; XX berättade att de fått sluta med att ha inackorderingar för att det blev för dyrt för dem. För dyrt?!??! tyckte jag. Jo, tydligen hade ngn anmält dem för att de har inackorderingar i sitt stall och då skulle de ”skatta/taxeras” eller vad det nu var för 2.000:- för varje box de använder till egen häst. Att de bara tar ut 500:-/häst i stallhyra hörde inte hit, 2000 pix var vad man räknade att det kostar. Så de smällde igen stalldörrarna för andra och har nu bara sina egna gamla hästar i stallet.

XX hade också frågat hur det fungerade om man (som de hade det ett tag) upplät en box åt ngn som stod gratis men som utförde vissa tjänster åt en, men då gällde samma sak…har man andras hästar i stallet så räknas det som inackorderingsverksamhet (oavsett hur lite eller mkt eller inget alls denna betalar) och då är alla boxar, även dina egna, ”värda” 2000/månad…

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. G

  Öööh ungefär där smälldes boxdörrarna igen för hela Sverige :/. Om det stämmer så kan vi ju glömma att folk kan ha ridsport som hobby.

  Svara
 2. Monica

  Hyr dom ut som privat personer eller har dom företag?? Har aldrig hört några såna regler om man har företag. Möjligt att det räknas som hobby verksamhet om du är privat person och då kan jag tänka mig att det finns såna regler

  Svara
 3. Jenny

  Det låter som att flera saker i de berättelserna inte stämmer. Visst finns det undantag där myndigheten gör skitunderliga saker med, men det låter inte korrekt alls…. Jag undrar lite hur väll de där personerna läst på om vad för regler som gäller kring hästhållning och att ha inackordering. Känns som att väldigt basic kunskaper saknas?

  Svara
 4. Catrine

  På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa om tillstånd i hästsammanhang. Där står bland annat att »det krävs tillstånd från länsstyrelsen om man »förvarar eller utfodrar fyra eller fler hästar, till exempel hyr ut boxplatser«.
  Kanske de 2.000 kr är någon form av vite för att personen brutit mot reglerna.

  Svara
 5. Anna-Kajsa

  Om du driver stallet som företag och har hästar där som du nyttjar privat är det en förmån som företaget ger dig som privatperson. Detta ska förmånsbeskattas och den skatten räknas på ett schablonvärde, oavsett vad du själv tar för hyra.
  Alla utgifter du har för stallet (ex renovering, ridhus osv) ligger ju på företaget, och du kan lyfta momsen där och även kvitta utgifter mot inkomster. Därför måste du skatta för att utnyttja detta som privatperson. Det tillstånd som Catrine pratar om, ett sk §16-tillstånd, är en helt annan sak, som man förstås också måste ha ordning på som företagare.

  Svara
 6. Anonym

  Fakta: De har (som så många andra) hyrt ut svart… Det har aldrig varit ngn stor ”verksamhet” utan där har stått max 3-4 hästar inackorderade, men för det mesta har det varit 1-2 st förutom deras 1-2 egna. Främsta anledningen har varit att ha sällskap till gårdens egna hästar samt att kunna få lite avlastning. Det finns inga ”bekvämligheter” i stallet så som; varmvatten, duschspilta, uppvärmda utrymmen eller ridbana. Så några 2000/box skulle de aldrig kunna ta ut…

  Mina bekanta var väldigt ledsna över detta och har återgett det till mig så som de har uppfattat det…

  Jag har själv ingen erfarenhet av att hyra ut boxar eller så utan jag var bara nyfiken på om ngn annan hört talas om detta eller råkat ut för samma.

  Svara
 7. Anonym

  Och det här tror jag nog stämmer, det låter korrekt. Och så här var det nog i fallet jag beskrev, men för mina vänner blev kontentan: De förmånsbeskattas med 2000:-/ per egen box, i ett stall där man långtifrån kan ta dessa summor… De har inget särskilt de kan lyfta momsen på, det är ett gammalt stall som inte renoverats på år och dar. Det mest spektakulära som händer där är att det tvättas och målas varje sommar;-).

  Min fråga är då: Ni som har inackorderingar (i stor eller mkt liten skala), är det verkligen värt det med tanke på vad ni förmånsbeskattas för / egen häst?! Redogör folk i allmänhet för detta. Bara på den anläggningen jag står finns 10-20 av egna hästar och ska man beskattas för dem så går det ju knappast runt??? Är just 2000 den summan per box man räknar med eller kan det skilja åt?

  Svara
 8. Anna-Kajsa

  Om verksamheten har 10-20 hästar ingår de troligen i den ekonomiska verksamheten, dvs syftet är att på ett eller annat sätt tjäna pengar på dem. Då är de ingen privat förmån och beskattas inte. Ex ridskolehästar, axelsson, unghästar till försäljning, tävlingshästar, andra saluhästar, hästar som står för utbildning. På frågan om det är värt det: vi säger iallafall nä.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>