Fråga från en läsare hur man gör vid hästköp

En hästägare som har sin häst till salu undrar om vi känner igen följande beteende/ scenario:

Det jag har upptäckt hittills av två provryttare är att allt verkar såå positivt.

Provryttare 1: Efter den första provridningen  pratar vi om att de skulle komma tillbaka och prova igen. Då skulle vi lasta och fara till ridhus så kunde de också se hästen lastas.
Jag har inte hört av dem sedan dess och det är väl en dryg månad sedan….
Iofs anade jag det, men jag tycker ändå att det är lite dålig stil.
Bättre om de hade sagt att hästen nog inte passade.

Provryttare 2:  där var det nästan ingen hejd på hur härlig hästen var.
Hen sa också efter provridningen att hen ville provrida ytterligare en gång.
Vi skulle höras.
Har inte hört ett pip och det är väl en 3 veckor sedan.

Men VARFÖR kan man inte meddela någonting – oavsett vad det blir?
Det gjorde jag i alla fall när jag sökte häst. Det kändes kymigt att ringa och säga åt någon att man inte skulle ha den (speciellt en hästägare som var urgullig, ville nästan köpa hästen bara för det).

fanns inte SMS, så är man feg idag kan man ju skicka det eller maila.

Ja, vad säger den samlade läsekretsen?

Hur har ni gjort när ni har letat häst?

Struntat i att höra av er, hört av er oavsett om ni lovat detta eller ej eller vad?

Själv har jag blivit mer och mer ärlig med åren tycker jag själv.

Som 20-åring kunde jag strunta i att höra av mig, absolut.

Idag säger jag antingen direkt på plats att jag inte är intresserad eller (om jag inte är 100 % säker på att hästen inte är något för mig) så säger jag något i stil med att jag måste fundera, att jag ska titta på fler hästar eller whatever och därefter EVENTUELLT återkomma.

Men vid närmare eftertanke hade det ju tveklöst varit bättre att verkligen ge klara besked även efter en fundering hemma i lugn och ro- även om jag inte har lovat detta.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lena Westre

  Jag hör alltid av mig med besked. Alltid. Jag letar häst just nu och har provridit ett par stycken. Men jag upplever även det motsatta, annonser utan telefonnummer och så får jag dålig respons på mina mail. Andra som inte svarar på telefon. Andra som när jag andra gången skall ringa tillbaka inte svarar, varken på samtal eller sms. Om dem nu inte vill sälja sin häst, till mig eller till någon. Varför inte säga det?
  Så visst finns det konstiga människor därute….

  Svara
 2. Lena B

  Min erfarenhet är att det finns lika mkt knepiga säljare som köpare…
  Hur många hästar har man tex inte varit och tittat på som långt ifrån matchat annonsen, hästen med de fantastiska gångarterna har högst ordinära i verkligheten eller hästen som enligt utsago ska vara runt 165 är inte stort mer än 150…

  Har du telefonnumret till spekulanten o vill veta om de är intresserade eller inte så ring och fråga helt enkelt, tycker du det är pinsamt så skyll på att du har andra intresserade köpare och vill veta hur de ställer sig till detta eftersom de verkade tycka så bra om hästen.
  Det bästa scenariot är naturligtvis att köparen hör av sig och berättar vad det tyckte/om de vill prova igen eller om de inte alls är intresserade – men tyvärr så fungerar det nog sällan så…

  Svara
 3. Erika

  Klart man ska höra av sig oavsett besked liksom.
  Men det är klart det alltid är lättaste o skita i att höra av sig, men inte speciellt snällt om man som säljare fastnar för personen och de finns fler intresserade och man väntar på att få lämna besked.

  Svara
 4. CeciliaL

  Jag ar skyldig… 🙁 Har kollat pa hast, sedan sagt ’jag ska tanka pa saken, hor av mig’, och sen har jag faktiskt vid nagot tillfalle inte gjort det. Vet inte ens varfor… Men da har jag inte liksom lovordat hasten och pratat om hur allt var perfekt, det vore ju litet konstigt. Men ju aldre jag blir, desto lattare ar det att bara fyra av ett mail eller SMS och saga ’fin hast, men inget for mig, tack sa mkt’ och aven att saga ifran INNAN jag kollar pa hasten att nej, jag sa faktiskt att jag ville ha en stor brun valack utan vita strumpor och jag vill INTE titta pa ett litet (ponnykorsnings-) fuxsto med vita ben….!

  Svara
 5. Anna-Kajsa

  Jag tror att det bästa är att utgå från att folk inte vill köpa hästen förrän de uttryckligen säger motsatsen. Självklart tycker jag att man bör höra av sig med ett besked, men jag kan ändå förstå att det rinner ut i sanden om man tittar på många hästar och faktiskt inte vet om det är ett nej direkt, utan det mognar fram.
  Jag har inte tittat på hästar på länge, men däremot tagit in offerter på jobb som ska utföras. Det borde naturligtvis vara lika självklart att meddela dem jag inte anlitar som den jag anlitar, men oj, så lätt det är att missa det. Först vill man att avtalet ska vara helt klart, sen känns det liksom inte riktigt aktuellt längre… och då är det ändå oftast en kortare process än ett hästköp där man kanske tittar på och provrider hästar under flera månader.
  Det kan ju faktiskt vara så att man känner att en häst är nästan vad man vill ha, men man har ett antal inbokade hästar man vill titta på innan man bestämmer sig. Och när man väl bestämt sig kanske man har jättemånga man borde kontakta och meddela?
  Däremot om man direkt känner att hästen inte är något man vill ha är det i mina ögon lättare att meddela ett nej direkt. Jag har flera gånger sagt nej på plats.

  Svara
 6. rackemarie

  Självklart ska man höra av sig om det är överenskommet så. Gäller både köpare och säljare. Har varit med om att man bokat in provridning för ev. fodervärd som inte ens bemödade sig om att lämna återbud. De svarade dessutom inte på det uppgivna telefonnumret (såg väl att det var jag som ringde). Där stod vi med vår uppsnoffsade, nytvättade pensionär. I efterhand är jag mest bara lättad att de aldrig dök upp då vi sedan hittade det perfekta pensionärsboendet för honom. Och pållen var riktigt nöjd när han fick gå ut och rulla sig skitig igen 😉

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>