Dagens samvetsfråga

Scenario:

Efter ett besök i en affär upptäcker du att du har råkat lägga en vara värd 20 kronor i din medhavda väska/ påse- en vara du alltså inte betalade för.

Vad gör du?

* Går genast tillbaka till affären och ursäktar dig och ber att få betala för varan i efterhand.

* Påtalar det ofrivilliga snatteriet nästa gång du besöker affären

* Ingenting

Och så en följdfråga:

Påverkas ditt beslut av om varan är värd 20, 50 eller 100 kronor? Varför/ varför inte?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Jag väger ansträngningen mot värdet, precis som om det hade varit åt andra hållet och jag hade betalat för mycket . Dvs åker inte flera mil åt fel håll för en liten summa. Dock har jag en man som kan gå tillbaka om han betalat en krona för mycket, nästan oavsett ansträngning.

  Svara
 2. Trasselkvast

  Jag har råkat ta en burk leverpastej en gång som inte kom med upp ur vagnen till bandet. Inte jag som packade så fick inte veta förrän vi var i bilen, ja tekniskt sett kanske det inte var jag som snodde den då heller egentligen. Han sa iaf att kassörskan redan börjat på nästa när han såg den och orkade inte börja om. Och det må väl vara hänt, har dock fortfarande lite dåligt samvete för det även om jag kanske kan se det som kompensation för alla felpriser och uteblivna rabatter i just den affären. Hur som helst, 20 kr eller tom 100 kr hade jag inte brytt mig om att gå åter för, inte heller påtalat. Börjar vi närma oss 500 kr så hade jag gått tillbaka.

  Svara
 3. Isabella (ryttarlivet.com)

  Ååh den var jobbig! Det har aldrig hänt mig vad jag kan minnas men jag hade nog inte gått tillbaka. Känns som att det hade varit så pinsamt? Fast egentligen, det är väl inte pinsamt att göra rätt för sig… Däremot har det hänt att jag handlat och kassörskan/kassören missat att slå in någon vara, eller att den helt enkelt inte registrerats. Då har jag sagt till, på automatik. Av någon anledning känner jag att det inte skulle vara lika viktigt att göra rätt för sig för ett paket smör på Konsum som för en liten pryl (av samma värde som smör) i en liten privatägd butik. Hoppas att jag slipper hamna i situationen över huvud taget 🙂 Vet inte riktigt hur det skulle gå till? Man lägger ju alla varor i korgen/vagnen?

  Svara
 4. CeciliaL

  Beror pa varde, vilken butik (stor kedja vs. liten lokal affar), och hur det hander – var det mitt fel? ett extra apple akte med i kundkassen? na, da far det vara. Ett par byxor liggandes over armen som jag glommer bort, betalar for andra plagg, och gar ut ur affaren (utan att larmet gar) och SEN efter att ha gatt langs med affarsgatan en bra bit upptacker jag att jag har ett par jeans hangandes over armen som jag faktiskt inte betalat for och som kassorskan inte sag! Gick jag tillbaka? Na. Kandes pinsamt att gora det (??!). Skamdes jag? Ja. Om det varit lilla boutiquen eller plagget varit dyrare (90kr kostade de) i staden hade jag gatt tillbaka, men stora H&M i en annan ort, na, jag akte inte tillbaka. Fast jag gillade aldrig byxorna anda! 🙁 Om det hande en gang till skulle jag ga tillbaka, nu nar jag vet hur det kandes.

  Svara
 5. Birgitta

  Generellt hade jag INTE gjort något även om det finns undantag.

  Och ja, min benägenhet att betala i efterhand hade högst troligt påverkats av tex butikens ”allmänna bemötande/service” och dylika parametrar mer än varans värde.

  Svara
 6. Malin

  Jag hade gått tillbaka om jag upptäckte det medan jag fortfarande var strax utanför butiken. Annars skulle jag bara åka tillbaka eller ta upp det vid nästa tillfälle om varan kostade…säg över 100kr kanske.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>