Dagens (skritt)fråga

För ett tag sedan läste jag på en blogg hur skribenten, en duktig dressyrryttarinna, tyckte att ett bra sätt att förebygga skador var att skritta 15 minuter före och 15 minuter efter varje ridpass.

Som det blir ibland när man skriver sådana inlägg var det många som liksom nickade samstämmigt och påstod att de också skrittade på detta vis och det fick mig att fundera över om jag ska känna mig som en ”dålig” eller i alla fall ”onödigt risktagande” hästägare som inte lägger denna tid på just skritten.

Visst händer det att även jag skrittar fram i en kvart men det är främst på tävling, innan X ska rida eller om jag kommer upp till ridhuset i lite för god tid innan Christina-träningen.

Men jag skrittar sällan och aldrig av så länge annat än vid uteritter där det faller sig mer naturligt eftersom början och slutet på de flesta ridvägarna går på asfalt.

Och ska jag vara ärlig så har jag aldrig sett behovet av att skritta så länge efter ett ridpass.

Jag rider aldrig mina hästar flåsiga/ anfådda och jag tycker att de i ridhuset börjar ”sacka” och dra sig mot utgången efter bara några minuter och då känns det inte så kul att liksom ”tvinga” dom att skritta hur länge som helst efter ett lyckat ridpass.

Givetvis ser jag inget som helst FEL i att skritta massor både före och efter passen men dels undrar jag hur mycket skritt som egentligen ”behövs” (det är säkert individuellt beroende på flera olika faktorer som hästens ålder, fysik, träningsnivå osv)  och dels undrar jag hur mycket ryttare i gemen de facto skrittar?

Är jag en slarv-pelle?

Hur gör ni?

31 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Nä inte jag heller, oftast släpps hästen ut i hagen direkt efter passet också så då rör hon på sig där med inbillar jag mig.

    Svara
  2. AU

    Skrittar alltid fram ca 15 minuter men jag arbetar hästen i skritt, dvs rider skänkelvikningar, skolor, jobbar med takten osv. Gör detta dels eftersom jag också tror att det är bra för hästen att skritta fram en stund innan man börjar trava/galopper och dels för att jag tycker att jag har sett ett positivt resultat på arbetet i traven snabbare om jag jobbat igenom hästen i skritt först.

    Skrittar av hästen en aning kortare efter ridpasset, eller rättare sagt – så länge det behövs. Har vi bara joggat så brukar det räcka med drygt 5 min men har hästarna gått ett hårdare pass så leder jag dem längre och det kan nog bli 10-15 min. Har inte exakt koll på tiden utan man märker ju på hästen hur länge som behövs.

    Svara
  3. Anna

    Det är den tiden det tar för mig att skritta till ridhuset så det faller sig naturligt.

    Svara
  4. Prick

    Jag slarvar kanske med att skritta fram men skrittar ALLTID av ordentligt. Oftast är hästen svettig efter ett pass och då tycker jag det är viktigare att skritta av.

    Svara
  5. Prick

    Tillägg.
    Det är väl för att bli av med mjölksyra som det är viktigt att trava av/skritta av.
    Om hästen inte arbetas så svettig/andfådd kanske det heller inte har bildats så mycket mölksyra och därmed minskar förstås behovet av trava/skritta av.

    Svara
  6. Emily

    Jag försöker skritta av längre nu på senaste tiden. Blir mycket så automatiskt nu då det är asfalt sista biten till stallet. Jag skrittar hem från träningar osv. Men jag tror att det är bra att skritta av länge. Men ”länge” är ju olika från häst till häst och beror på hur hårt man ridit osv 🙂

    btw, superfin blogg!!

    Svara
  7. Trasselkvast

    Jag skrittar alltid länge i början, först vid hand ett par varv, och sen börjar jag jobba i skritt nästan direkt när jag suttit upp (ser inte poängen i att fortsätta skritta på långa tyglar fler varv än ett eller två då när jag redan gått med henne). Sen jobbar jag i skritt ganska länge tills hon är avslappnad, det kan ta tjugo minuter, jag har sällan koll på klockan utan rider på känsla.

    Är däremot dålig på att skritta av, det är tråkigt tycker vi båda och det blir som mest ett par varv. Har också varit dålig på att lägga in korta skrittpauser under passet, har bara blivit ett par längre, men har bättrat mig på den punkten nu, detta mest för att hon tidigare tyckt att skrittar man så är det slut, och det blir så mkt uppförsbacke att ta tyglarna igen då, men det är ju bara mitt fel givetvis.

    Svara
  8. Frida

    Brukar checka av så att jag skrittar fram ca 10 min i alla fall. Vet inte hur stor betydelse det har egentligen, poängen är väl att de ska bli varma och lite uppmjukade och frågan är hur mkt skritt på lång tygel åstadkommer det? Jag är lärd att man gör så därför fortsätter jag. Men kanske får man lika bra eller bättre genom att skritta kortare och sedan jogga igång i trav, lugnt och sansat? Detta borde ju kunna forskas på, hade varit intressant om det hade gått att mäta på ngt sätt.
    Funderar också på om det kan vara en gammal grej som hänger kvar från tiden då man hade hästen på stall hela dygnet? En häst som står i box större delen av dygnet behöver det säkert på ett helt annat sätt? Min häst kommer sällan direkt från boxen och går ju ute ca 10 tim om dagen.
    Jag brukar oftast anpassa det lite efter vädret, är det vinter och kallt skrittar jag fram och av längre, sommartid blir det lite kortare. Jag upplever på min dam att i alla fall framskrittning är bra för henne mentalt, hon behöver den stunden att koppla av innan vi sätter igång. Även med stigande ålder känner jag att det behövs men på en yngre häst som känns mjuk och fin snabbt kanske det inte är lika behövligt? Det är en intressant fråga och jag är väldigt kluven, men ån så länge fortsätter jag nog med mina 10 min före och efter, det skadar ju inte….

    Svara
    • Birgitta

      Jag är helt säker på att jag har läst en undersökning gjord för några år sedan (av veterinär Lars Roepstorff???) där det påstods att framskrittningen inte var så viktig alls medan avskrittningen var det- eller något i den stilen. Kan för mitt liv inte hitta var jag läst detta trots idogt googlande på nätet.

      Men jag är benägen att köpa ditt resonemang om att hästar mer/ bättre behöver skritten ju mindre de vistas i hage.

      Hade jag tagit in min häst efter flera timmars GÅENDE (och inte bara STÅENDE) i hagen hade jag definitivt inte skrittat några 15 minuter.

      Nu är det ju som vissa påpekar olika anledningar också till varför man skrittar- inte bara för att förebygga skador.

      En del hästar behöver det ”mentalt” för att slappna av och komma till ro och en del är i sig själv stela eller i varje fall inte automatiskt liksom ”redo” att arbeta.

      Vicke tycker jag dels är fullständigt avslappnad inför att börja arbeta (att han glor på halmbalarna i ridhuset har inget med hur länge man skrittar att göra) och känns dels helt ”med” från första travsteget vilket i mitt fall bidrar till inte så långa skritt-sejourer.

      Svara
      • Prick

        Det känner jag igen! Om att skritta fram inte är så viktigt. Handlade väl om att hästar är flyktdjur och anpassade till att snabbt kunna ge sig iväg när lejonet kom. Att behöva skritta fram lite först skulle ge svåra konsekvenser…

        Svara
  9. Cristel

    Jag är väldigt slarvig! Min dam är ofta så jämrans pigg att det bara blir bråk och taktning om vi skrittar för länge. Hon behöver jogga av sig innan hon blir mentalt redo för jobb.

    Svara
  10. CeciliaL

    Jag skrittar definitivt 10 min fore och efter, men kanske inte 15 min. Gor samma med mig sjalv nar jag ska springa, behover minst 5 min promenad innan jag kanner mig redo i kroppen att springa. Ofta sitter jag inte upp forran jag gatt ner for backen fran mitt stall, sa han far aven 5 min skritt vid hand, sen sitter jag upp fran en sten eller stubbe darnere, da backen ofta ar valdigt slirig om det regnat. Beroende pa var jag rider, sa har jag aven ofta suttit av och promenerat sista 5 minuterna, men just dar jag bor nu gor jag inte det, da det alltsa ar uppforsbacke hela sista biten, haha! Men nog tycker jag det ar en bra grej ocksa, och jag skulle definitivt inte ta en hast ur boxen och bara borja trava pa en gang. Kanns nastan fel att sitta upp direkt ur boxen ocksa, da vill jag leda en bit. Mina gar ute for det mesta och ror sig en hel del.

    Svara
  11. Jennifer

    Jag är väldigt noga med skritten, har en äldre häst som behöver få skritta länge innan passet men jag passar alltid på att lägga in en del arbete där så att det inte blir långtråkigt. Sen skrittar jag mycket under passet också, korta skrittpauser väldigt ofta. Efteråt är jag också väldigt noga att hästen ska skrittas av, hur länge beror lite på hur hårt man ridit men alltid minst 15 minuter oftast 20-30 minuter och gärna att man skrittar ut eller går med hästen på annat underlag då. De flesta tror jag nog skrittar betydligt mindre, och det måste väl inte vara något fel med det, men jag väljer att göra det jag tror är bäst för min häst. 🙂

    Svara
  12. Jessika

    Skritta fram och av men nej, riktigt 15 minuter blir det inte alls varje gång. Tänker på ridskolorna där en lektion är 45 minuter… innebär det då att det bara blir 15 minuters ridning om de resterande 30 minuterna ska ägnas åt fram- och avskrittning?

    Jag brukar snarare se de första 15-20 minuterna som ”uppvärmning” och är då noga med att hästen får arbeta på långa tyglar för att hitta sin egen balans och bli varm i musklerna. Jag tycker att det är viktigt att jogga igång hästen utan krav på formen i trav i början så att musklerna blir varma innan man börjar kräva arbete av dem. På så vis skrittar jag hellre fram tio minuter och joggar fram i tio minuter istället för att arbeta hästen i skritt i 15 minuter. Arbete i skritt är super, men jag tycker att musklerna ska vara uppvärmda först. Skräcksynen är ju de som använder tyglarna för att knöka ihop hästens hals direkt de har suttit upp.

    Svara
  13. Dressyrtant

    Jag skrittar alltid fram i minst 20 min men det beror på att jag jobbar honom så att han är mjuk när vi börjar trava, annars ligger han på som en rem. När han är mer i gång än vad han har varit tar uppmjukningsjobbet kortare tid.
    Jag tror att det ska vara individuellt vad som passar individen. Behöver hästen galoppera så gör man det och behöver den jobbas mycket i skritt gör man det.
    Jag tror också att det är viktigt att mjölksyran har gått ur innan man går in i stallet. Jag märker tydligt på min när han är ”klar” att gå in i stallet.
    Om hästen håller eller inte beror nog inte på fram och avskrittning enbart. Träningsupplägg, underlag, hästens fysiska förutsättningar och framför allt ryttarens förmåga att få hästen rakriktad, i balans, eftergiven och avslappnad betyder nog betydligt mer.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, jag tror också att allting påverkar, en del mycket, annat långt mindre.

      Underlaget tex är det jag tror är superviktigt liksom att rida hästen i balans.

      Ovan är sådant som jag själv försöker prioritera mer än att skritta X minuter.

      Jag rider ju oftast på morgnarna och har i ärlighetens namn inte tid att skritta omkring hur länge som helst OCH rida igenom det jag vill.

      Eller….jag skulle visst det hinna om jag steg upp ännu tidigare men det handlar mycket om kombinationen att jag inte kan fodra hur tidigt som helst och/ eller komma hur sent som helst till jobbet.

      Tycker som sagt att jag har en väldigt ”o-stel” häst och rider inte heller så att han flåsar så mina 5-10 minuter före och efter passen känns helt ok.

      Dessutom värmer jag upp i trav och avslutar genom att trava och ibland också galoppera i en längre och lägre form så jag börjar inte rida ”för fullt” direkt efter skritten.

      Svara
  14. Marika Stoppert

    Jag är ganska noga med att skritta fram MEN inte på lång tygel i 15 min. Kanske max 5 min lång tygel men därefter halter, ryggar ett par steg, kollar lydighet, flyttar bak-& framdel och sen är han varm & redo för lite trav & galopp.
    Joggar av i trav ordentligt. Om svettig = mer skritt förstås. Använder min kliniska blick och kollar hur ansträngd han verkar och anpassar efter det.
    Dock tror jag att gångarten skritt är underskattad för att stärka hästen men då tror jag mer att långa skritturer ute ger mer än hur länge man skrittar före & efter ett pass i ridhuset.

    Svara
  15. JohannaB

    Jag skrittar gärna fram minst 10 min, helst tar jag en sväng i skogen innan jag börjar rida koncentrerat (dvs på kort tygel). Mestadels för MIN rygg faktiskt, jag behöver uppvärmningen för att min rygg ska palla med min hästs stora trav 😀
    Avskrittning, beroende på arbetets intensitet?
    Ibland länge om hon är trött, 15-20 min?
    Ibland bara 5 min….
    Däremot är jag väldigt duktig på skrittpauser under ridpassets gång, något jag inte var tidigare. Jag kan lägga in de väldigt frekvent, ibland bara med några minuters intensiv träning emellan, och av olika längd (från en långsida till två varv i skritt, dvs från en halv minut till fem minuter) och de gör en enorm skillnad i arbetet både som motivator (vid en extrem ansträngning eller något extra lyckat moment verkar det vara bästa berömmet, stort jubel och skritt!) men också rent fysiskt, hon växer på sig och blir starkare hela tiden men har aldrig träningsvärk eller blir trött i kroppen på samma sätt?
    Jag rider och tränar ganska hårt, med hög intensitet i 50-55 minuter, men på den tiden hinner jag säkert med 10-15 (!!) små skrittpauser….
    Någon annan som testat det och tyckt det ger effekt?

    Svara
    • Dressyrtant

      Jag har faktiskt lagt om träningen lite och gör just som du. Rider en övning och sedan skrittar något eller några varv. Jag gör det mest för att han är svår i skritten men tycker nog att han har musklat sig lite mer av det, men det kan vara önsketänkande 🙂

      Svara
  16. Linda

    Vädligt noga med att skritta fram. Speciellt efter så många år med rehab hästar och äldre hästar så ser man hur extremt viktigt det är.
    Men det är klart det är skillnad mellan häst och häst.

    Svara
  17. Anna-Kajsa

    Jag har blivit inspirerad av min make, som jobbar hästarna mycket i skritt, framför allt i början av passet, men även under passen. Därför skrittar jag ganska länge i början av passet, men det är bara ett par, tre varv på lång tygel, sen är det arbete med form, takt och skolor. Jag stretchar gärna sidvärts i några rätt tvära skänkelvikningar i skritt också när vi känner oss uppvärmda nog för det. Avskrittningen är jag slappare med, men jag anpassar efter hur hårt passet varit förstås. Även jag har börjat lägga in mer skrittpauser under passet, sällan mer än ett helt varv, men ofta på lång tygel. Vår ena tränare leder alltid alla hästar hon rider 10 min innan hon sitter upp – hon har grym kontakt med alla sina hästar, och hon menar att en del av hemligheten är att hon umgås mycket med dem från marken. Men syftet med ledningen är framför allt att värma upp ledvätskan innan arbete.

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Precis! Och på tal om gloende – när denna tränare skulle rida i Friends utnyttjade hon HELA första passet då det var tillåtet att rida på arenan med att leda runt sin häst kravlöst därinne – för att undvika gloende senare! Jag gissar att hon var rätt ensam om det 🙂

        Svara
  18. Minstral

    På helt lång tygel blir det nog bara några minuter, sen jobbar jag kanske 10 min i skritt, sen rask trav och efter det galopp i lätt sits. Sen börjar jag ”jobba”. Lägger in skrittpauser på lång tygel under passet, det är dessutom min tränare noga med när jag rider för henne också, ca 2-5 min och kanske 3 gånger under ett pass. Efter passet tror jag det är viktigare att trava av lång och låg än att skritta på lång tygel, om det är pga mjölksyra/slaggprodukter, så det gör jag, sen hoppar jag av och plockar bajs och då är Diego så duktig att han skrittar runt. Han bajsar dessutom mycket under ett pass så det blir ca 5 min. Fördelen med att rida själv i ridhuset 🙂

    Svara
  19. Emelie

    Lite olika beroende på pass.

    Men som nämnts i tidigare kommentarer så tycker jag det är olika beroende på hur hästen rör sig under resten av dagen. Mina har stora hagar som de faktiskt går i så jag skrittar inte fram jättemycket.

    Inför ett dressyrpass blir det en kort stund på lång töm, sen arbetar jag i skritt tills jag känner att jag har en mjuk och ledig häst. Efter skrittar jag inte jättemycket heller, han tröttnar så fort på det.

    När vi kör konditionspass däremot så skrittar vi av 20-30 min. Då har vi oftast travat och galopperat i ca 1-1½h så där är mycket mjölksyra att promenera bort.

    Sen lägger jag in rena skrittpass i planeringen också, på ca 1h, gärna på asfalt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>