8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Nej, av den enkla anledning att ridning är ungefär det svåraste som finns och det kräver mycket mer känsla och timing än teoretisk kunskap (enligt mina erfarenheter). 🙂

    Svara
  2. Linda

    Nej. Jag tror inte att det går att lära ut bra om man aldrig provat själv om man inte har minsta lilla aning om hur det ska kännas.

    Svara
  3. Dressyrtant

    Nej! Håller med Malin. Dock har mannen ett bättre inflytande på mig på tävling än all världens tränare.

    Svara
  4. JohannaB

    Klart jag kan, jag tar hjälp av alla som kan se saker (jag känner de ju bara ;)) och som kan förmedla vad de ser till mig så jag kan utnyttja det till att förbättra vår prestation.
    Både mamma och sambo som inte kan något alls kan hjälpa mig från marken, såklart kan en tränare också göra det (bla en körmästare som knappt ridit men däremot utbildat mkt på töm).
    Däremot är det nog inte så vanligt med duktiga tränare som faktiskt inte ridit och tränat själv?
    Jag tror däremot också att man faktiskt kan vara tränare högre än vad man själv ridit, en viss nivå måste man nog uppnå för att kunna ta åt sig teoretisk kunskap om hur saker utförs men jag tror nog en ryttare som tävlat MsvB-MsvA kan bli en tränare för Intermediaire nivå liksom?
    Vet inte om jag vet ngt sådant exempel, och undrar hur det blir med t ex piaff och passage om man aldrig ridit det själv?

    Svara
  5. frida

    Beror lite på vad denna ska hjälpa mig med, ren ridträning har jag svårt att se hur ngn som inte rider själv kan göra skillnad. Men t ex en mental coach kan vara bra, tänker på t ex Andy Swärdh som många ryttare tar hjälp av.

    Svara
  6. Caroline

    Nja skulle nog inte låta någon träna min dotter som aldrig suttit på häst. Hur ska den personen förklara om den aldrig varit med om de sakerna en häst gör/kan göra ?
    Sen vet jag redan nu på de som vi har haft till tränare att helt outbildade tränare har min dotter gått tillbaka och nu när hon får träna för C-tränare har det bara gått framåt och hon lärt sig något nytt på varje träning. Svårt att förklara i ord tycker jag.

    Svara
  7. Minstral

    Klart jag kan ta till mig av vad andra säger, t.ex. maken kan säga saker han ser från marken, typ att det går i undertempo eller liknande, men från det till att träna för någon är ju milsvid skillnad. För mig är det dessutom jätteviktigt att min tränare även med jämna mellanrum rider min häst. Jag hade haft väldigt lite förtroende för någon som säger att jag ska göra en sak på hästryggen och sedan kan hen inte utföra det själv, då finns det ju ingen känsla eller förståelse för just min häst och dennes begränsningar. Ridning är ju långtifrån bara teori, utan känslan för det så faller det ganska platt för mig faktiskt.

    Svara
  8. Birgitta

    Själv har jag aldrig tränat för någon som aldrig själv har ridit och känner på rak arm inte ens till någon sådan person (dvs som ger lektioner utan egen riderfarenhet) så det var en rent hypotetisk fråga.

    Jag har genom åren tränat för tränare med varierande egen rid/tävlingserfarenhet- merparten har dock haft mångårig erfarenhet från i vart fall MSV A-tävlande.

    Jag har sällan sett ett behov av att tränaren kunnat rida min häst men vad gällde Archie tex så fick dåvarande tränaren rida honom en hel del en period eftersom jag inte tyckte att jag kom någon vart med min egen ridning.

    När jag tänker efter är det ju mer avancerade rörelser man ska börja träna som jag anser att tränaren bör ha utför dessa själv regelbundet.

    När jag tex ska börja träna piruetter med Vicke är jag glad att X gör detta med ”hundra” olika hästar varje vecka för det var så många år sedan jag själv gjorde det och jag vill ju att det ska bli rätt från början, inte lite ”´trial and error”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>