Dagens (omstoppnings)fråga

Handen på hjärtat; hur ofta låter ni en sadelutprovare eller dylik person kolla om er sadel behöver stoppas om?

Läste på ett forum att vissa tycker att en gång om året är ett helt normalt intervall vilket jag måste erkänna att det inte är för mig.

De gånger jag kollat eller bytt in mina sadlar har det säkert kunnat gå både 2 och 3 år sedan de köptes och de har aldrig konstaterats vara i behov av omstoppning.

Nu beror det säkert på sadelmärke, hur man rider (både rent ”teknikmässigt” och med vilken frekvens) hur ofta sadlar behöver stoppas om men hur ofta KOLLAR ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. frida

    Har en luftstoppad så omstoppning är aldrig aktuellt. Kan ändra bom vidd m.m själv och har en tränare som är duktig på sadlar så ber henne kolla när jag tror att det behövs…

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    För oss har det nog blivit nästan 1 g/år på sista tiden, mest för att vi låter vår sadelutprovare kolla alla när han är ute – och vi bokar in honom om vi har en häst/sadel som behöver kollas. Men det är ju inte alltid något behöver göras! Nu är det snart dags igen, då vi har en häst som varit mammaledig och som börjat arbetas igen.

    Svara
  3. Liv

    Tycker att det sker rätt ofta, ändå. Utan att man egentligen tänker på det … Har jag ute massör eller equiterapeut brukar ryggen på hästen alltid gås igenom. Om man hittar spänningar och eller muskelömheter som är särskilt observanta blir ju alltid nästa steg att kontrollera hur sadeln ligger. Min Passier skickade jag iväg till Hannover ett par tre gånger för omstoppning under de år jag ägde den. Chlidericen har däremot permanentstoppade paneler och dessa stoppas inte om (vad jag har förstått).

    Svara
  4. CeciliaL

    1 gang per ar men i ar kommer det bli 2 ganger da hasten gissningsvis kommer andra form ganska mycket med allt extra arbete han gor infor och under sin forsta distanssasong. Annars tar jag val ut sadelmakaren nar jag tycker det behovs, typ.

    Svara
  5. Eva i Lux

    Eh, jag har inte som rutin att kolla detta. Men har låtit stoppa om tre sadlar i mitt liv då jag själv märkt att det behövts pga en hästs fysiska utveckling.

    Mycket lyckligt lottad och min fantastiska irländska osteopat (eller veterinär) har aldrig påtalat problem som lett till omstoppning.

    En liten still reflektion/undran: är det så att ”nya” sadlar oftare behöver justeras? Tycker mig märka i stallet där folk köper sprillans sadlar och försäljaren måste komma tillbaka efter en tid och justera dem (eller de lämnas in). Eller är det kanske ”bara” det att ryttare inte har tillräcklig kunskap om sadelutprovning?

    Svara
    • CeciliaL

      Stoppningen plattas till ganska mycket i en ny sadel, det är förklaringen jag fått.

      Svara
    • Birgitta

      Jag gissar att det finns flera skäl till att nya sadlar korrigeras.

      Dels är det kanske ett sätt att marknadsföra ett köp av en så pass dyr produkt: ”vi ser över din sadel X månader efter köp för att se så att den fungerar optimalt” och dels så är nog ”dagens sadlar” mjukare i stoppningen än tex min ca 40 år gamla Stübben som jag under de ca 20 åren jag ägde den inte behövde stoppa om en enda gång (frågade sadelutprovare).

      Svara
  6. Madeleine

    Min förra sadel som hade ullstoppning, lämnade jag in till sadelmakare en gång per år (kanske onödigt?)
    Min nya sadel har ”foam’ stoppning. Den går inte att stoppa om. Men jag bytade bosserna till något högre då sadeln glappade lite bak. Nu efter ett år med de nya bossorna känns den fortfarande bra. Phu!

    Svara
  7. jannike

    Min fylls på/stoppas om en gång / år dels pga att jag väger lite mer och pga att Zorro ändrat sig en del pga skador.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>