Graden av hälta

Jag tycker ofta att man brukar få 2 frågor av andra hästägare när man berättar att ens häst är halt; dels vilket ben hästen är halt på och dels om hästen är mycket halt.

Medan jag kan förstå den första frågan då det tex kan handla om återkommande hälta på samma ben förstår jag egentligen inte den sistnämnda även om den säkert är ställd i välmening.

För i min värld spelar graden av hälta mycket liten roll för diagnos och prognos.

Så klart tycker man väl mer ”synd om” en häst som är jättehalt och knappt vill stödja på sitt ben men som sagt så behöver inte graden av hälta indikera hur allvarlig skadan är.

Det finns hästar som man knappt märker är halta men som ändå är det i många månader eller där det till och med har blivit kroniskt medan ”hoppande på 3 ben” kan gå över på en dag om det har kommit av en nervsmäll.

Jag minns att en veterinär också sa detta till mig då Archie hade fång; att graden av smärtpåverkan inte avgjorde fångens utgång; det finns hästar som inte är speciellt smärtpåverkade som man ändå får ta bort efter ett tag medan andra kan ha jätteont i början men ändå bli friska.

Så det där med ”lite halt = snabbt frisk” är något jag tror att många VILL tro men enligt min erfarenhet är det inte alls så som regel.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Nästan så det ibland kan kännas tvärtom, liten hälta = svårare problem. Men det är väl så mänskan funkar, att man gärna vill tro att lite ont ska vara något litet. Hoppas verkligen det ordnar upp sig snabbt för er!

    Svara
  2. Frida

    Jag tycker oftast att de små hältorna är de värsta. Ofta när hästen blir rejält halt så handlar det om hovbölder, stukningar osv (även om det så klart kan vara annat som fraktur eller senskada men upplever att det inte händer så ofta) medans de värsta hältorna är de som kommer lite smygande. Som börjar med en känsla i ridningen och sen visar sig som en lite orenhet. De hältorna är ofta de värsta och segaste enligt min erfarenhet.

    Svara
  3. Kicki Gustafsson

    Kan inte låta bli att tänka på alla hästar som går hos kanske entusiastiska men okunniga ägare. Vem ser om d om har en liten hälsa? 🙁

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror att det är ganska vanligt eftersom många hältor inte framträder förrän man rider på böjda spår och/ eller sätter press på hästen.

      Rider man då bara ut och ganska kravlöst kan man säkert rida på en mindre hälta i månader….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>