Har det hänt dig?

Sitter och läser på ett forum där en hästägare, fullt förståeligt, är upprörd över att en person i hennes stall tar sig olika friheter.

Denna gången ska personen ha sagt: ”jag duschade din häst för jag hade inget att göra” vilket för mig, utan att ha någon inblick i ”the whole story” förvisso låter helt horribelt.

Men detta får mig att undra om ni har råkat ut för liknande saker med era hästar, dvs att ”någon” har tagit sig friheter och gjort olika saker med er häst utan er vetskap eller tillåtelse i förväg?

Jag är måhända överdrivet känslig vad gäller just sådant och skulle bli skogstokig om någon borstade Vicke utan lov, eller släppte ut honom i hagen….eller…tja..vad tusan som helst.

Inte för att handlingen I SAK kanske hade varit farlig eller ens spelat Vicke någon roll men i min värld gör man bara inte så.

Idag är det ju så lätt att få tag på folk, i alla fall mig som lever med min mobil som en kroppsdel, så det finns liksom ingen anledning till initiativ som ovan….

Vad tycker ni och har det hänt er?

29 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    Tja, blir man väldigt upprörd över det kan jag gratulera till ett i övrigt lyckligt liv. Antar att hästen var lerig, svettig eller smutsig och då var det väl snällt gjort. Man kan bara konstatera att folk har sina hästar som sina små bebisar! Så jag håller med dig Birgitta att du är överkänslig. Blir du verkligen

    Svara
  2. Annelie

    (Oj, tryckte på fel knapp..) ..skogstokig om någon borstar din häst?

    Låter lite knäppt tycker jag!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det skulle jag absolut bli!

      För i min värld tar man sig inte friheter med andras djur lika lite som man lånar andra saker (bilar, släp, hästutrustning utan att fråga om lov).

      Det är JAG som avgör om min häst behöver tvättas, borstas eller vad tusan som helst- så vida det inte handlar om en SKADA som måste tas om hand.

      Skulle någon ta ut och tex tvätta min häst utan tillåtelse skulle jag verkligen fundera över vad nästa steg skulle kunna bli….ska han bli riden nästan gång kanske?

      För i min värld gör normala människor inte så som beskrives; börjat tvätta andras hästar HELT utan anledning?!?!?!

      Svara
  3. Annelie

    Ja, i det stall jag stod i under många år så skulle jag blivit jätteglad om någon spolat av min leriga häst efter hagen! Och det hände då och då att man hade tid över – kanske stod man och väntade på hovslagaren och mockade någon annans box som en liten överraskning. Hände mig flera gånger att någon mockat min box när jag kom till stallet – har också varit med om att någon har putsat träns/sadel. Hade en kompis som var bra på att rycka manar – och det fick hon gärna göra oövervakad på mina hästar och utan ”förvarning”. Tror att många skulle bli glada om deras leriga häst blivit ren innan de själva kom till stallet.

    Om någon klippt manen/svansen eller dyl hade jag blivit upprörd. Men något som inte lämnar bestående ”men” och bara känns som en tjänst hade jag aldrig blivit upprörd över – bara glad! Tycker att det är ett EXTREMT stort steg mellan att borsta eller spola av någon annan häst och att ta ut den och rida – så att det ena skulle leda till det andra kan jag inte se.

    Svara
    • Birgitta

      Fast i det här fallet handlade det inte om att hästen var lerig/ smutsig utan att personen bara inte hade något att göra!

      Sedan beror det väl på vad man har för relationer sins emellan i ett stall, om man BRUKAR hjälpas åt, om man vet att en del saker är ok att göra osv,

      Men att bara ”ett tu tre” börja blanda sig med andras hästar för att man är uttråkad tycker jag inte är ok, just för att många hästägare är, precis som du påpekar, väldigt känsliga. Andra hade kanske inte brytt sig det minsta eller till och med blivit glada men det kan man absolut inte förutsätta.

      Minns för övrigt då en hästskötare på ridskolan kapade av halva svansen på sin sköthäst- jag trodde ägaren skulle få en hjärtinfarkt och det tog ju månader innan svansen växte ut igen….

      Svara
      • Annelie

        Som ett ps så har jag en arbetskamrat som fick ett samtal från förskolan där hennes son går, och personen i luren meddelade att hennes fyraåriga son hade klippt av sig sitt långa hår vid luggen… Sen efter hämtning visade det sig att fyraåringens lugg var helt perfekt och rakt avklippt… och sonen meddelade att det var ”fröken” som hade klippt den!! Samma fröken som tidigare vid flera tillfällen klagat på pojkens hår hängde i ansiktet på honom… Där kan man snacka om att gå över gränser…

        Svara
          • Annelie

            Ja – DÅ hade JAG blivit skogstokig och undrat vad annat som förskolefröken gör med mitt barn i övrigt! Men BORSTA håret får de gärna göra… ha ha!!!

        • CeciliaL

          Men herregud, DET skulle jag bli sur pa!!! Da far val froken BE mig att jag klipper mitt barns lugg isafall! Josses.

          Svara
  4. Prick

    Jag brukar spola av min kompis häst och ibland även inackorderingar om de är leriga om benen vid intag. Jag gör det enbart om jag har tid och ”inget annat för mig”. Ingen har blivit annat än tacksam.

    Svara
    • Birgitta

      Åter igen handlade exemplet om någon som hade duschat någon annans häst, inte spolat benen.

      Gick in och läste inlägget igen och det var dessutom en unghäst där jag tycker att det är ännu viktigare att ägaren själv avgör vad som ska göras med hästen.

      Svara
  5. Cristel

    Vi är några stycken som brukar hjälpas åt. Vi kan ta in varandras hästar nu på sommaren om det är varmt eller massa blinningar. Men inte för att vi har tråkigt! Och vi gör inte vad som helst med dem!

    Svara
  6. CeciliaL

    Beror helt pa VAD som gjordes och VEM som gjorde det, huruvida jag skulle bli sur eller ”skogstokig” eller glad. Om nagon tog min unghast och duschade honom eller spolade hans ben, skulle jag blivit forbannad for han ar skrackslagen och de skulle definitivt upprora honom. Om nagon tog nagon aldre/lugnare hast som tillhorde mig, och spolade leran av benen innan de stallde in honom i stallet, skulle jag blivit glad. Om nagon ryktat min hast for att de inte hade nagot annat for sig skulle jag val tycka det var litet markligt, men inte skulle jag blivit sur, savida de inte orsakat nagot annat som inte var bra, typ lamnat tacket av nar det skulle vara pa, eller tagit in hasten nar den skulle varit ute eller nat ditat. Att DUSCHA (dvs hela kroppen) nagon annans hast for att man inte har nagot att gora, tycker jag later mysko – varfor i josse namn skulle detta goras, och sag de till att den sedan inte blev kall eller nat ditat efterat? Na, det later konstigt och jag skulle nog blivit sur, om det inte fanns nagon anledning till duschandet.

    Haller med om att dessa grejor inte skulle leda till att nagon red, men om nagon olovandes red min hast, DA skulle jag blivit skitforbannad daremot. Som du sager ar det ju ingen match att kontakta mig via SMS och fraga, och svaret skulle varit nej for de flesta… (om Charlotte Dujardin ville, skulle hon fa, haha! namen, typ de som skulle BE att fa rida nagon annans hast skulle ju vanligen inte vara de som man VILL ska rida ens hast, for de har ju egna hastar att rida s.a.s.)

    Svara
  7. Minstral

    Nej, det är inte okej att någon spolar min häst (om det inte handlar om benen vid intag), det är inte heller okej att någon borstar min häst eller gör något med min häst öht. Vad gäller mockning har det diskuterats innan här på bloggen och många tycker tydligen det är helt ok, för mig är mockningen den första visitationen av min häst, alltså kolla bajset, det talar om mycket hur min häst mår, mina hästar har dessutom i perioder varit lösa i magen och då vill jag extra mycket ha koll, även om det varit rörigt i boxen (tecken på t.ex. magont). Om man inte vet hur box eller bajs brukar se ut är det ju svårt att svara på det om man får frågan.

    Jag fattar inte ens hur man tänker om man börjar göra saker med någon annans häst?

    Svara
  8. Ann-Lena

    Nej, nej och åter nej! Man borstar inte, tar inte ut eller duschar någon annans häst utan ett giltigt skäl. Håller helt med dig Birgitta. Vad vet personen i fråga som duschade någon annans häst, kanske skulle den ridas kort därefter.
    Så gränslösa människor vill jag definitivt inte ska hantera min häst. Bara själv beteendet gör mig extremt misstänksam, man gör helt enkelt inte så.

    Svara
  9. Anna-Kajsa

    Ni som blir upprörda om någon annan borstar er häst – skulle ni även bli det om ni bestämt att ni ska rida ihop med en person, den personen är där tidigare och borstar därför av båda hästarna? Det har varit ett helt normalt scenario i de fall när jag haft andra personer i stallet, och inget som någon tyckt varit konstigt. Samma med mockningen faktiskt, hellre än att släppa in en häst i en omockad box har vi mockat åt varandra.

    Svara
    • Anna A

      Så gör vi hela tiden, den som är tidig, mockar/tar in/fodrar/what ever, om den vill och inte har något annat för sig.

      Svara
    • Minstral

      Jag sköter mina hästar och deras boxar själv, vill jag ha hjälp ber jag om det. Skillnad om jag och Laban hjälper varandra, men någon annan utan att jag har bett om det – nä. Förstår inte varför man inte kan ställa in en häst i en omockad box, det är ju inte så att hästen lider av det precis? Ska man rida tillsammans och den ena kommer tidigare så kan den väl slänga iväg ett SMS med texten, ska jag borsta xx också? För mig är som sagt hela proceduren med mockning och borstning en check av min häst och det är små tecken och förändringar som bara jag kan se/känna som gör det dagligen. Jag fattar inte grejen helt enkelt? Jag vill göra det själv, det är en av orsakerna till att jag har egna hästar.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det är helt ok, och hade du stått i mitt stall hade jag självklart respekterat det! Men det har aldrig varit så med dem jag har delat stall med. Grejen med att inte ställa in i en omockad box är ju att det är så mycket enklare att mocka innan hästarna är inne, i förra stallet hade jag ju dessutom bara en uppbidningsplats, och ställde man hästen där var den definitivt i vägen när man skulle köra ut kärran.

        Svara
    • Birgitta

      Med mina mocknings och ridrutiner tror jag aldrig att detta har inträffat på snart 30 år men skulle det hända hade jag spelat tacksam och hoppats på att det inte hände igen.

      Jag vill mocka och borsta själv såvida jag inte specifikt bett om hjälp med detta.

      Svara
  10. Anna A

    Mina vuxna stallkompisar får göra både det ena och det andra med min häst, kanske just för att de inte gör något ”galet” och sällan av annan anledning än att det behövdes och/eller gagnade hästen eller mig. Det finns däremot folk i stallet som jag skulle bli jätteirriterad om de pillade på min häst, men det handlar mer om personkemi och att jag stör mig på dom (som har gjort saker som att klippa hopphästkort svans på en häst av kallblodstyp som de lånade, vilket är tabu i min värld).

    Svara
  11. Birgitta

    Ska kanske förtydliga att jag absolut tycker att det är positivt om man hjälps åt men i min värld är detta en överenskommelse- inget man bara tar för givet är ok.

    För alla har vi våra åsikter och idéer om hur vi vill att saker ska göras (och OM dom ska göras) så man slipper eventuella sura miner osv genom att helt enkelt fråga i förväg. Mycket enkelt i min värld och därefter vet man vad som gäller.

    Jag har olika överenskommelser med flera på vår anläggning och det är superbra och de har tillkommit genom en enkel fråga. Svårare än så är det inte.

    Svara
  12. LenaLu

    Det har nog hänt att jag har tagit mig friheten med andras hästar. Tänker jag efter så vill jag inte att man fixar m min häst hur som helst, väldigt dubbelt här:). Friheten har varit tex hästar som min dotter har en relation med som tex ridit enl ök på de stall jag stått m egen häst. Dessa hästar har hon gosar o borstat lite på i boxen fast det inte är bestämt något m ägaren, men man tro sig veta att det är ok. Vid något tillfälle har jag även smörjt in en häst som hade eksem o höll på o klia ihjäl sig, ägaren var bortrest o den som tog hand om den gjorde det inte tillräckligt bra tyckte jag. Mocka varandras boxar, spola ben, ta av täcken osv är bara för mig en super tjänst.

    Svara
  13. Trasselkvast

    Jag är kluven i frågan eftersom jag ju inte skulle ha något emot att någon tex spolade av min hästs ben om hon kom in och var mkt smutsig (mugg-offer till häst), men då är hon ju snäll att spola. Jag mockar, borstar och gör i ordning min kompis häst när vi ska rida om hon är sen, men då är vi bra vänner och jag vet att det är ok. Skulle jag komma sent skulle hon få göra samma.

    Däremot så finns det en tonåring i stallet som tagit en del av mina fodringar mot betalning, och även gått ut på promenader med T ibland på vilodagar. Det har jag senare fått veta även hänt utan att jag bett om det, men jag har tigit still eftersom det ju inte är skadligt för henne att få skrittas lite mer, tvärtom. Men för ett litet tag sen hade jag betalat en (vuxen) stallkamrat för att låta T gå på skrittbandet en halvtimme på sin vilodag, varpå tonåringen meddelar henne att det kan hon göra istället, det har hon kollat av med mig. NEJ det hade hon inte kollat, och NEJ jag vill inte att någon annan än just denna vuxen gör en sån grej med T. Ingen skugga på den vuxna, varför skulle hon misstro tonåringen. Men from nu så får hon inte göra något mer med T, tonåringen alltså.

    Svara
    • Birgitta

      Det KAN vara/ bli ett dilemma det där; när man efterfrågar VISS hjälp som sedan med tiden utökas på ett sätt som man kanske inte är intresserad av eller ens VILL ska ske eller VET OM (utan som framkommer på omvägar i bästa fall).

      Och eftersom det i 90 % av fallen enbart sker av välvilja kan det vara svårt att sätta ner foten.

      Svara
  14. Titti

    Jag blir bara glad om någon mockat min box. Visserligen håller jag med om att det är en koll av hästen hur det ser ut i boxen men den som då mockar har förhoppningsvis koll på hur det brukar vara och informerar mig om det. Jag skulle själv inte får för mig att göra något med någon annans häst om jag inte hade frågat innan, som sagt telefonen finns ju alltid till hands numera.

    Däremot skulle jag ta mig friheten att ta ut och gå med en häst om den ser ut att ha exempelvis kolik även fast jag inte fått tag på ägaren, under tiden ringer man. Jag skulle även kunna tänka mig att ta in en häst från hagen om den hade verkat vara tokorolig och jag hade gjort bedömningen att den riskerar att hoppa ut eller skada sig naturligtvis ringer jag ägaren först men får jag inte tag på personen så agerar jag ändå. Jag hoppas verkligen att någon hade gjort det för mig om min häst hade varit den som var orolig eller verkade ha kolik. Har man stått i ett stall ett tag så brukar man ju ha rätt bra koll på även andras hästars normala eller onormala beteende och jag reagerar oftast direkt om något är utöver det vanliga

    Men generellt så ska man låta bli andras hästar och det är alltid bättre att fråga en gång för mycket än för lite.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer HELT i ditt resonemang.

      Vid skada/ sjukdom eller risk för skada är det absolut ok att agera självsvådligt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>