Fråga från en läsare om luftsnappare

Har nyss köpt en häst som visar sig vara luftsnappare, säljaren kände till detta men informerade oss inte. Har hört att det är en allvarig beteendestörning som påverkar hästens användning. Hästen är trevlig och fin, men har jag köpt mig ett problem?? Vad gör jag??

Ja, vad svarar ni kära läsare?

Själv har jag för liten erfarenhet av denna störning för att våga uttala mig säkert i någon riktning men helt klart anser jag att det ÄR en störning- det hade tveklöst stört mig!

Huruvida jag skulle försöka kräva att köpet gick åter kan jag inte heller svara på; det beror på hur bra jag tyckte att hästen var i övrigt, mina ”allmänna känslor” för hästen (om jag redan har fäst mig jättemycket vid den) osv.

En aspekt att beakta är ju att hästen blir mer svårsåld med detta beteende om man själv vill sälja den en dag.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag hade försökt häva köpet omgående. Finns inte många stall som tar emot en inackordering med den typen av olater . Tror som Birgitta att det i framtiden kan vara en svårsåld häst.Så ja, jag anser att du köpt dig ett problem .

  Svara
 2. Frida

  Det som skulle stört mig är att jag inte blivit upplyst om det så att jag själv kunde ta ställning till om jag ville köpa eller inte. Jag har haft luftsnappare och det är sällan problem, krubbitarrem på, mkt utevistelse och grovfoder samt motion så brukar det funka bra ändå. Varför skulle man inte ta en inackordering som luftsnappar? Det smittar inte även om vissa stofiler fortfarande tror det, krubbitare kan jag förstå då de inte vill ha då de ju biter på inredning men luftsnappare stör ju ingen? Jag hade som sagt stört mig på att jag inte blivit upplyst och kanske velat (om det var en dyr häst i alla fall) få ett avdrag på priset. Hade jag vetat det och det var en häst jag verkligen ville ha hade jag inte tvekat att köpa men vill som sagt veta om det…

  Svara
  • Birgitta

   Fast ljudet är enormt enerverande tycker jsg så bara av den anledningen hade jag inte tagit emot en luftsnappare om jag hade haft eget stall.

   Svara
   • Frida

    Fast om man jämför med andra ljud som förekommer i ett stall så är det inte ett så jobbigt ljud i mina öron i alla fall. Låter väl typ som en rap ungefär haha? Men vi har ju alla olika toleransnivåer för sånt så jag kan köpa att vissa tycker det är irriterande men jag anser inte att det är skäl till att neka någon uppstallning. Ska man inte få stalla upp hästen som sparkar i väggen vid fodringen eller som gnäggar när kompisarna går ut i hagen? Enormt mer irriterande i mina öron….

    Svara
    • Birgitta

     Det där med vilka ljud man finner jobbiga eller inte är verkligen individuellt och en del vänjer man sig också vid med tiden.

     Vi bor tex vid en mkt trafikerad landsväg men de olika motorljuden har aldrig någonsin stört mig.

     Hundar som skäller eller gnyr eller småbarn som ”kinkar” är ljud som kan få mina nerver i dallring- tåler det inte! Samma med hästar som skrapar i gången…..

     Svara
 3. Lina

  Det är en beteendestörning, men det påverkar inte användbarheten. Använd rem om andra störs annars låt hästen suga luft och vönj dig vid ljudet.
  Tar ett inackorderingsstall inte emot en sån häst så är det inte ett stall värt att stå i. Det smittar inte (förutom mellan mor och avkomma) och förstör inget. Finns andra olater som är betydligt värre.

  Svara
 4. Nina B

  Min häst hade en luftsnappare som boxgranne i några år.
  Han snappade inte inne med rem, var i hagen utan.
  De få gånger som den som tog in glömde att sätta på remmen kom gaskoliken som ett brev på posten…
  För denna häst alltid lindrigare anfall som hävdes med rörelse – veterinär behövde aldrig tillkallas.
  Dock har jag en god vän som jobbar som narkossköterska på hästsjukhus som ALDRIG skulle köpa en luftsnappare pga att de står för över 80% av en viss typ av kolik-buköppningar…
  Så för ens egen mentala hälsa skulle jag överväga att få köpet att gå tillbaka…

  Svara
  • Birgitta

   Klok synpunkt!

   Jag har också hört att risken för kolik ökar med luftsnappning och som fd ägare till en kolikhäst (Décima) vill jag verkligen inte utsätta mig själv för detta igen. Skulle kunna skriva en bok om hur jag alltid var på helspänn, aldrig kunde slappna av, gjorde allt för att förebygga kolik osv. Sålde sedermera denna häst och den dog på stallgolvet i kolik….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>