Ett mycket lyckat experiment

För ett tag sedan fick jag för mig att det var dags att byta ut mina nylon-tömmar mot läder-diton och jag annonserade på Facebook att jag ville köpa ett par.

Fick inte ett enda svar men kände mig för snål för att köpa nya (de billigaste kostade ändå runt 800:–) så jag bestämde mig för att bida min tid.

Och se där…för någon dag sedan såg jag en annons från en tjej som ville sälja ett par tömmar för 200 kronor.

Jag kastade mig över tangenterna och skrev att jag ville köpa dom och härom dagen var det dags för affär.

Ska jag vara ärlig blev jag INTE glad när jag såg tömmarna men eftersom jag dels fick en plan i skallen direkt och dels inte ville komma hem utan tömmar slog jag till.

image

Bortsett från att tömmarna var skitiga var de så stenhårda att jag var rädd att bryta av dom om jag tog i dom för hårt…..

image

….men jag tänkte att en liter rapsolja för 15 kronor skulle göra underverk!

Jag baddade tömmarna med oljan och avslutade med att lägga dom i en påse med några deciliter av vätskan där de fick ligga och gona sig i någon timme.

När jag sedan tog upp tömmarna och lät dom torka utomhus en dag såg de ut så här:

image

Och nu ska ni höra det komiska: tömmarna är sålda som BRUNA?!?!?

Jag var tvungen att skicka iväg ett skämtsamt mail till säljaren och visa henne de KOLSVARTA tömmarna och mig spelar färgen inte den minsta roll i just detta fallet.

Jag har också hunnit använda tömmarna vid ett tillfälle och de är så mjuka och fina att jag inte kunde vara mer nöjd med köpet!

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. JohannaB

  Men kolla de frekvent nu från början, läder som blivit så där torrt kan få torröta och brista om man har otur. Så kolla av och dra i dem innan användning, man vill ju inte att de går av vid fel tillfälle liksom 🙂
  (jag fick det på ett par tyglar, heltmärkligt eftersom lädret liksom bara brast?!)

  Svara
 2. DRESSYRLIV

  Haha! Just så brukar jag också göra med gamla träns som man hittar i någon vrå (som man kan ställa mot en vägg och som är lite smått gröna till färgen). Ner med tränset i en spann med olja och vips har man ett NYTT träns dagen efter!

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Svarta tömmar är ju inte så vanligt – av gammal tradition har man ju bruna tömmar även till svart sele. Svarta tömmar användes bara vid begravningar. En del hävdar att det även fanns praktiska skäl, bruna tömmar färgar inte kuskens handskar som svarta gör.

  Svara
  • Birgitta

   Tjejen som sålde tömmarna gissar jag inte själv hade använt dom- då borde man ju veta om tömmarna är svarta eller bruna?!?!

   Fast de SÅG ju bruna ut när jag köpte dom.

   Som sagt spelar det mig ingen roll- jag är bara supernöjd och tycker att dom är skitsnygga även om nästan allt annat läder jag har är brunt (dock inte hoppsadeln som är köpt för en spottstyver så då fick det vara som det ville med färgen…).

   Det där med att man inte ska ha svarta tömmar har gått mig totalt spårlöst förbi och ärligt talat kunde jag inte bry mig mindre men tydligen uppfattar vissa det som värsta ”etiketts-brottet”, i alla fall om man kör med vagn?

   http://www.bukefalos.com/threads/varfor-inte-svarta-tommar.702553/

   http://www.stallulven.se/12877016

   Svara
   • Görel

    Det är inte så att när du oljade in dem blev de mörkare. Har sytt en del i, visserligen ofärgat läder, och använt det. bland anant som halsband och det blev med tiden mycket mörkt brunt, men var från början ljus beiget. Däremot det läder som varit svart har inte ändrat färg. Mörkbrunt har jag inte använt så jag är osäker på hur det uppför sig. 😉

    Svara
    • Birgitta

     Tanken slog mig också men tyglarna är verkligen kolsvarta nu- tror inte att man kan göra brunt läder till svart m bara olja ?

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>