Fula träns…eller?

mick

Noterade nyligen att träns som det ovan och dylika börjar bli allt vanligare även på dressyrtävlingar.

Det ska bli intressant att se om mina åsikter om deras utseende följer hur det har varit med mycket annat i livet; saker jag initialt har tyckt har varit fula har jag efter en tid lärt mig att tycka om och till och med köpt själv.

Vad säger ni kära läsare; hiss eller diss på ”icke-traditionella träns” 🙂  ? Och då menar jag utseendet, inte funktionen.

30 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Micklemtränset på bilden är fult. Du och jag red ju fram samtidigt i lördags så du noterade säkert att jag är en av dem som tävlar på detta träns :). Jag har inte mage att inte låta min häst få ha detta tränset, även på tävling, som han trivs så bra med bara för att det är fult ;). För ett år sedan då det blev tillåtet att rida även högre klasser på träns så la jag kandaret på hyllan för gott. Jag är såå glad att slippa använda det! Till en början tog jag bort stångremmen på kandaret och använde det som tävlingsträns för att det är mycket snyggare än Micklemtränset, men fåfängan fick ge vika för funktion och passform.

    Svara
    • Birgitta

      Hoppsan! Snacka om att vara inne i sin bubbla- jag såg dig inte alls! Eller…jag såg dig säkert utan att fatta att det var du 🙂 .

      Svara
      • Linda

        Ja, visst går man in i sin bubbla :). Man kan säkert uppfattas som otrevlig när man inte hälsar på folk men vi är nog många som skärmar av den sociala biten under framridningen.

        Svara
  2. CeciliaL

    Tycker de ser ut som grimmor och inte speciellt snygga, men litet tuffa kanske. Passar battre till vardagsridning eller hoppning, i mitt tycke (aven om det ar ologiskt, varfor skulle de inte passa till dressyr?!). Men jag tror det ar som de fula plasthjalmarna (typ Uvex), som man (jag!) nu tycker ar mycket coolare an sana dar tontiga sammetshjalmar – jag menar VEM har numera en sammetshjalm?! Kanner nog inte en kotte annat an mina foraldrar (och mamma ar 71 och inte speciellt cool, hihi).

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det tycker jag också nu när du påtalar det.

      Som Lectors mask i ”När lammen tystnar” fast för hästar ha ha ha.

      Svara
      • CeciliaL

        Fast alla tjocka breda dressyrnosgrimmor med Aachen-rem ser val inte mindre munkorgiga ut?

        Svara
        • G

          Är nog för att alla remmarna är i samma area på detta, och är kantigt och ser ”hårt” ut. Men när jag ser aachen-remmar såvill jag bara knäppa upp o slänga bort dom så ja, det gör väl de också 😀

          Svara
  3. Emma

    Varför ha en massa remmar som går under bettet överhuvudtaget? Jag förstår inte hur man kan använda det knappast finns någon veterinär som specialiserat sig på hästtänder som rekommenderar det. Gapar hästen? Ja men gör något åt det då! Nu har jag väl retat upp minst 80% av alla hästägare…

    Svara
    • Linda

      Jag hade helst av allt skippat nosgrimman helt, men det ser inte klokt ut. Då har jag istället valt att använda Micklemtränset med remmarna så löst spända att hästen inte kan känna något som helst tryck eller motstånd, inte ens om han gapar. Jag gillar absolut inte Aachennosgrimma. Ser alltför ofta ihopsnörpta munnar.. Ett alternativ jag kan tänka mig att använda är en vanlig engelsk nosgrimma som sitter löst. Men en snygg engelsk nosgrimma är oftast tjock och vadderad och då blir det så klumpigt på sidorna vid sidostyckena och bettet vinklas konstigt.

      Svara
    • Linda

      Och nej, jag blev inte uppretad ;). Ville bara förklara hur jag tänker kring mitt användande av Micklemtränset.

      Svara
      • Emma

        Vettigt svar! Jag fick leta läääääänge innan jag hittade en fin engelsk nosgrimma utan ”flärpen” till aachenremmen. Tror att väldigt många spänner nosgrimman utan närmare tanke på hur det känns för hästen. Får rysningar av hårt spända nosgrimma. För att inte tala om de som sätter aachenrem på kandaret.

        Svara
    • JohannaB

      Fast då tycker jag helt tvärtom, varför spänna en rem över hästens käkar där tänderna ligger mot kinderna såsom i en engelsk, aachen eller pullargrimma?
      Jag föredrar remont, eller Micklem, efter att ha sett och diskuterat hur nosgrimman trycker med veterinär utbildad hos Torbjörn.

      Svara
      • Emma

        Det bästa hade ju varit att inte ha någon nosgrimma alls. Annars föredrar jag en engelsk eftersom den går att ha löst spänd. En löst spänd aachen eller remont riskerar att glida av. Måste man ha nosgrimma bör man växla mellan olika samt försöka rida eller longera bettlöst ibland.

        Svara
  4. JEGU

    tycker att micklem är både snygga och praktiska och våra hästar gillar dem, två hästar/två träns
    dottern tävlingsrider både hoppning /dressyr och fälttävlan
    men vi har inte den där ringen på nosremmen och har blingade pannband

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    När det gäller nosgrimmor sa en klok man än gång – vad är bekvämast att gå i – ett par snörkängor som är lagom snörda, löst snörda eller ett par flipflops? Jag tycker det är en intressant tanke, det behöver inte bli bekvämare för att det saknas remmar eller är löst och fladdrigt spänt. Lagom och välanpassat funkar bäst! Jag har aldrig provat miklemtränsen eller andra innovativa modeller då mina hästar alltid har fungerat bra på vanlig engelsk nosgrimma (utan aachenrem). Jag har därför inte funderat så mycket på om det är snyggt eller fult heller faktiskt. Den på bilden tycker jag inte känns varken mer eller mindre ”munnen är åtsnörpt” än vilken aachengrimma som helst, det är ju bara lite andra vinklar.

    Svara
    • Emma

      Fast det var lite min poäng. När man har remmar under bettet, typ aachen, måste den vara ganska spänd för att inte riskera att glida av. Alla får så klart göra som de vill, men jag skulle önska att fler reflekterade över tränset. Man köper ju inte en sadel för att den är snygg utan för att den passar hästen. Sen är jag ganska trött på de som påstår att de måste ha en nosgrimma av typen aachen för att hästen gapar annars (inte för att någon här inne sagt det!). Jag vet inte riktigt var jag ville komma, men hästfolk i allmänhet tycker jag gör saker av vana. Lite mer reflektion över varför man gör på ett visst sätt eller använder en viss utrustning hade inte skadat ibland.

      Svara
      • JohannaB

        Men det där låter helmärkligt?
        Varför skulle du behöva spänna en remont eller micklem för att de ska sitta stilla? Har du provat dem? De sitter ju där de sitter till och med utan att spänna remmen 😀 Jag testade häromdagen att öppna nosgrimman helt på micklemet (orkade inte byta träns och ville testa ett bett utan nosgrimma och nosgrimman är fast på micklem) och det gick hur bra som helst att rida med helt ospänd nosgrimma på det tränset?

        Svara
        • Emma

          Micklem har jag inte testat. Men det är ju jättebra om det går att ha den lös!

          Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag undrar också hur kort nos/liten haka hästen har om aachenremmen/remont måste vara ganska spänd för att inte riskera att halka av?

        Svara
  6. Lee

    Den på bilden är inte godkänd för tävling, den modellen som är godkänd heter M Competition bridle, lite bredare nosrem bla o dekorsömmar, snygg enligt mig 😉 Köpt till nya hästen, som trivs kanon med det! Var med foderponnyn hos tandis, o han rekommenderade Micklem. Det vi har är brunt, o ska matcha hoppsadeln. Ska nu köpa ett träns till dressyr. Det kommer bli PS Highjump. Inte det dressyrigaste precis, aachenvarianterna är snyggare, men ser man till det anatomiska så får det bli det!

    Svara
    • Linda

      Jag har också hört någonstans att Micklemtränset på bilden ovan inte är godkänt på tävling. Men jag kan inte hitta i TR att det inte skulle vara ok. Det enda som skiljer mot competition-modellen i utförandet på bilden är ringen mitt på nosgrimman och i TR kan man till och med se ringen avbildad.

      Svara
  7. Minstral

    Jag har Micklem competition, tyckte det var skitfult i början men köpte det på inrådan av veterinär, nu har jag vant mig vid det och tycker det är riktigt snyggt 🙂 Jag tävlar i mitt också. Det är det träns som min häst går allra bäst på, alla andra träns slänger han med huvudet när jag tränsar. Sen spelar ju såklart bettet också roll, jag rider antingen på sprenger kk ultra el golden wing från stübben.

    Jag tror lagom spända remmar är det bästa, inte för hårt men heller inte för löst. Tycker Anna-Kajsa gjorde en bra jämförelse 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>