Bra eller dålig quick-fix?

krubb

Idén som sådan om man har uttömt allt annat och hästen är kollad så som i artikeln är väl fiffig men tyvärr brukar sådant bara dölja ett underliggande problem inte lösa det.

Men jag vet av erfarenhet att det kan vara känsligt att påtala för hästägare att deras hästar krubb-biter, om de inte själva är medvetna om det så klart, och det är ju trots allt de flesta.

Har ni haft hästar i ert stall med olika ovanor (krubbitare, luftsnappare, vävare) utan synbar anledning eller har man alltid kunnat härleda ovanan till tex för lite utevistelse och/ eller stress?

På tal om ovanor minns jag att vi hade en privatägd häst på ridskolan som vandrade och den gick upp ett rejält dike i sin hage av allt gående fram och tillbaka.

Hästen verkade helt enkelt inte kunna komma till ro trots att den bara fick vara ute i några timmar och frågan är om det bästa för denna häst var hagvistelse under stress eller att faktiskt stå lugnt i boxen?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    Känns omodernt att försöka hindra krubbitaren. Den får väl bara ökad stress av att inte kunna utöva sin ”stressreducering”. Bättre att försöka fixa grundorsaken om det går.

    Svara
    • CeciliaL

      Haller med, kanns verkligen omodernt. Jag tycker t o m att hast i box kanns omodernt nu, aven om jag samtidigt tycker det ar sa himla mysigt med ett stall fullt med hastar som lugnt star och tuggar i sina boxar! Men jag inser att det ar JAG som tycker det ar mysigt och bra, inte HASTARNA.

      Sen undrar jag hur mycket en hast som star ’lugnt’ i sin box men ar ’nervos’ i hagen, egentligen AR lugn i boxen. Den kanske bara har resignerat sig (learned helplessness) for att den helt enkelt inte KAN pinna fram och tillbaka som den gor i hagen. Den kanske kanner sig stressad inombords aven om den star stilla? Att ga fram och tillbaka i hagen kanske ar ’skonare’ an att tvingas sta stilla, aven om vi agare mar battre av att se en hast som star stilla an en som gar fram och tillbaka?

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    För hästen som vandrade i hagen känns ju alternativet att stå inne i boxen dygnet runt att gå helt åt fel håll. En större hage, längre utevistelse och ffa ett par hagkompisar tycker jag verkar vara ett mycket bättre sätt att bryta vanan och lösa problemet.

    Svara
    • Sara P

      Håller med. Min häst vandrade olyckligt längs staketet hela förra vintern. Problemet är helt bortblåst nu när han inte längre står i en ”ruta” utan går i stor hage tillsammans med andra hästar.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag är ju för närvarande tvingad att ha en häst ensam (har en hingst, en valack och ett sto, låter hingsten och valacken gå ihop). Dessutom har jag bara en stor och rolig vinterhage, den andra är inte mer än 800 kvm och har inga träd i sig. Tack och lov är stoet rätt glad i mat, så jag ser till att hon alltid har halm att pilla med. Det håller henne nöjd och sysselsatt även om killarna drar iväg ner i sin skogsdunge där hon inte ser dem. Hade hon börjat vandra hade jag fått försöka hitta någon annan lösning.

        Svara
    • Anja

      Håller helt med! Hade lidit enormt om jag hade behövt ha min häst inne så mycket. Kompisar och ordentligt hage löser oftast sådana beteenden.

      Svara
      • Minstral

        Amen to that! Jag hade valt att flytta min häst till ett ställe med hagar och hagkompisar, mat och vatten i hagen och hage som är mer än en ruta. Ens egen bekvämlighet får inte gå så långt att det går ut över hästen! Man får inte prioritera bort bra hagar och hagtid till förmån för ridhus och faciliteter. Gör man det så får man isf rida typ två gånger om dagen alt en timmes promenad för hand och en timmes ridning varav ett av tillfälle såklart är ute i naturen.

        Svara
  3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Jodå Fredde har både vävt o vandrat. Vävde gjorde han när han stod på ridskolan men har nästan helt slutat med detta beteende, händer väldigt sällan idag och iså fall bara när han känner sig uttråkad o inte får komma ut fort nog. Vandringen höll han på med konstant i förra stallet och var fruktansvärt stressade för Madde, han drog upp ett långe dike längs hela hagen o var konstant lerig långt in under magen, ett jäkla spolande varenda höst o vår o då i kallt vatten I nuvarande stall har det hänt en höst men i den hagen de går i nu aldrig☺️de har så mkt intressant att glo på och så ser vi till att han får komma in innan mörkret faller på

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>