Onsdag- temporär lättnad

IMG_2766

Halmkonst på väg till veterinären

Gissa om jag dog lite inombords när jag kom till stallet i morse och Vicke i princip hoppar ut ur boxen på 3 ben- vrålhalt med andra ord?!?!?!

Jag tyckte redan igår att han var mer halt än de andra dagarna för igår syntes hältan även i skritt men idag…..hjäääälp!

Ofta när hästar blir så pass halta och så akut gissar man ju på hovböld och så klart hoppades även jag men jag såg även scenarion med diverse frakturer framför mig.

Väl på kliniken konstaterade veterinären samma sak som jag; rejäl puls i höger fram och han började direkt med att dra av skon och ”karva runt” lite på ett ställe där Vicke hade reagerat extra mycket.

Problemet med min häst är att han ”nästan inte har några sulor” som min hovslagare (som jag också har konfererat med idag) säger och det är ju också anledningen till att han har sina flytsulor eftersom han tidigare har visat hälta pga sulömhet.

Och när en häst har så känsliga sulor så reagerar den för visitertång ”överallt” så det gäller att försöka lista ut om det är en för HONOM vanlig ömhet / reaktion när man klämmer eller om det är något ställe som verkar extra ömt.

Nu hittade veterinären alltså ett sådant ställe men vågade inte skära för djupt med hovkniven och så mycket som han skar dök det inte upp någon böld.

Röntgen visade tack och lov inget konstigt så veterinären menar att Vicke antingen HAR en böld som ännu inte ”mognat” eller att han ”bara” har en inflammation i sulan (hade en något förhöjd temp på 38,8).

Oavsett så är ju prognosen god och tiden får utvisa vad vi har att göra med.

Hoven är bandagerad med ett våtvarmt omslag som jag ska byta på fredag och så får vi se hur det verkar.

Vicke ska även få Metacam och så ska min hovslagare titta på honom efter helgen.

Jag pustar inte ut mer än temporärt ännu men försöker tänka på att min veterinär hittills aldrig har ställt fel diagnos så förhoppningsvis har jag en frisk häst inom en inte allt för lång framtid.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Boel

    Om du fortfarande har tillgång till Pharmalight (warp eller photizo) så lys hoven så mycket du kan. Om det är den stora photizon med 2 prover så brukar hematom programmet vara väldigt effektivt.
    Det hjälper till att få hovbölden att mogna. Har även sett flera hästar, bl.a. min egen, gå från att knappt kunna gå till att efter behandling stödja och sätta ner hoven ordentligt.

    Svara
    • Birgitta

      Min egen teori som veterinären inte sa emot är stt jag KAN ha påskyndad en eventuell bölds utveckling med den behandling jag redan gett Vicke.

      Men om det inte är en böld utan en inflammation så är ju frågan hur bra det är att ”värmebehandla” den?

      Veterinären tyckte INTE att jag skulle fortsätta behandlingen.

      Svara
      • Boel

        Jag lyser allt men det är ju halt upp till dig 🙂
        Det är tyvärr väldigt få veterinärer som rekommenderar att man ska lysa.

        Personen som du lånar photizon av bör kunna fråga Kicki eller Marcus på Pharmalight om råd annars dom har många års erfarenhet av att behandla hästar.

        Svara
  2. Hedwiginnan

    Låter som det skulle kunna vara en lädersulsinflammation. Heddan hade det för två år sedan. Vi gipsade hoven o hon stod på box i fyra dagar tror jag. Jag ska kolla efter blogginlägget jag skrev om det. Hon blev helt bra från det o det har aldrig kommit tillbaka.

    Svara
      • Hedwiginnan

        Ja hon var rejält halt. Trodde också hovböld först men veterinären sa lädersulsinflammation eftersom hon ömmade i hela sulan. Förmodligen fick hon det pga att hagen hon gick i bestod av paddex och lera. Detta packades under hovarna och blev som cement. När hon kom in från hagen var det så packat att det tom var rundat under om du förstå vad jag menar. Hon kunde ju även stå med detta inne några timmar tills jag kom i värsta fall eftersom ingen annan kratsade ur hovarna. Hon har egentligen hårda sulor men detta blev för extremt. har du fått metacam eller butta? Be o få de annars.

        Svara
          • Hedwiginnan

            Borde ju inte det tycker man eftersom syftet med flytsulan är väl att hindra tryck eller iaf skydda sulorna. Man kan nog bara spekulera i varför det uppstod just på Vicke. Han kan ju ha trampat på en sten eller nått. Kanske bara är en stengalla som försvinner om ett par dagar.

          • Birgitta

            Jag är benägen att instämma.

            Och trots så klena hovar och sulor har han faktiskt aldrig haft en ”riktig” hovböld vilket ju en del hästar med kassa hovar drabbas av.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>