10 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Visserligen, och mycket av det jag larde mig pa 3 ar pa universitetet har jag heller aldrig anvant. Men grejen ar ju att man lar sig att tanka & resonera & argumentera, man lar sig HUR man tar reda pa saker, man lar sig HUR man gor for att lara sig saker. Sa jag tycker du tanker pa det hela pa fel satt – skolan lar dig inte nodvandigtvis de specifika grejor du behover for att klara dig som vuxen, men med hjalp av redskapen du fick i skolan och sattet som detta utvecklade din hjarna (till skillnad fran folk som inte haft fordelen att fa nagon utbildning – da utvecklas intellektet inte alls pa samma satt) kan du ga vidare och lara dig de saker du behover senare.

    Svara
  2. Bodil

    Funderar på detta då och då! Speciellt varför man ska envisas med att alla ska läsa så mkt matte tex. Räcker det inte med att man kan grundläggande och att man sedan får göra lite mer av det som man vill eller har lätt för?!?! Personligen kan jag inte komma på ett enda tillfälle när jag använt ekvationer… Däremot väldigt mkt logik, samarbete och problemlösning.

    Svara
    • CeciliaL

      Tycker absolut att man ska gora saker som man INTE har latt for – om du red och enbart ovade pa grejor som du redan tyckte var latta, hur skulle du bli battre? Tja, annat an att du blev battre pa de grejor du redan var bra pa, vilket kanske ar din intention? 🙂 Na, jag tycker det ar bra att pusha sig sjalv litet. Visst, man ska inte kasta bort livet pa att tvinga sig sjalv att agna massor med tid at saker man ar helt hopplos pa (jag kommer ALDRIG bli bra pa hojdhopp/spela piano/biokemi – men det betyder inte att tiden och anstrangningen jag agnade at detta ar bortkastad. Tycker ni tanker fel!

      Svara
      • Bodil

        Jag tycker inte att ridning och matte är samma sak… Jag menar att många som har ångest för sina mattelektioner kanske hade haft mer nytta av att gör annat? Alternativt att ha kvar allmän och särskild matte? Skulle jag jämföra med ridning så skulle det vara att få en dressyrhäst hoppa hinder på 130, vi har alla olika talanger! Självklart skulle jag träna på det som inte fungerar men jag skulle inte göra saker som är HELT utanför min eller hästens förmågor.

        Dessutom finns det forskning i skolans värld som visar bra resultat genom positiv förstärkning, dvs att fokusera på att ge beröm och jobba med det som är roligt, då blev man också bättre på det som man inte var så bra på från början. Så att förstärka och säga att barn är bra gör att de får bra självförtroende och blir bättre i ALLA ämnen.

        Svara
  3. Trasselkvast

    Allt jag kan som är av värde har jag lärt mig själv. Antingen genom att leta fakta, att läsa böcker, eller att utöva praktiskt. Det jag lärde mig i skolan lärde jag mig till proven, fick bra betyg, glömde sen bort. Det jobb och det liv jag har idag har jag arbetat mig till helt själv, skolan har spelat noll roll i det hela, utom i det grundläggande förstås.

    Svara
    • Birgitta

      Känner igen mycket!

      Gick ut både grundskola och gymnasium med högsta betyg (typ 5,0 som det räknades på den tiden) men pluggade mycket till proven och glömde ”allt” därefter.

      Dock har jag haft nytta av svenskan och engelskan framför allt, även hemkunskapen i grundskolan.

      Mycket annat är som bortblåst (trädslag, olika stenar, ekvationer, landskap, historiska årtal osv…).

      Svara
      • CeciliaL

        Haller inte med, som sagt. Det ar utvecklingen av intellektet och tankandet som ar det viktiga – man lar sig att lara sig och att tanka, resonera, argumentera, utveckla ideer. Har svart att forestalla mig att allt ar ’bortblast’, nog sitter nagot kvar som bas for det andra man lart sig sedan dess. Jag minns massor, men pa ett mera diffust satt an som exakta sma fakta jag skulle kunna anvanda till att svara pa ett prov idag (jag hade ocksa 5,0 i snitt). Na, jag kommer inte heller ihag alla latinska vaxtnamn och kemiska reaktioner och franska verb jag larde mig, inte exakt, men nagonstans i bakgrunden sitter detta kvar som allmanbildning och grund. Och hur ska man hitta det man AR bra pa om man inte testar en massa olika grejor? Jag skulle aldrig blivit biolog om jag inte provat det, trodde verkligen att jag var humanist/sprakvetare men sen blev det en 12arig forskningskarriar i zoologi!

        Hemkunskapen var bra ocksa, men matlagning och hushallande har jag till 99% lart mig av min mamma!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>