EN lätt lösning på blåtungeproblemet

Har ni följt den senaste debatten om hur vi kan göra dressyrsporten hästvänligare i allmänhet och slippa ”blå tungor” i synnerhet?

En del föreslår att man ska filma ekipagen och att man ska kunna bli utesluten i efterhand och annat som jag tycker kan bli godtyckligt eller i alla fall ganska omständigt, ffa beroende på nivå (dvs om det även ska ske på tex vanliga tävlingar där hobbyryttare deltar).

Jag har ett mycket enklare förslag som skulle kunna genomföras omgående precis som man titt som tätt förbjuder alla möjliga andra bett och sporrar tex enligt TR:

Jag förstår ärligt talat inte varför man inte helt enkelt kan/ vill förbjuda kandar precis som man tex inte får rida med spö.

Ingen frivillighet utan förbud. Punkt. Take it or leave it.

Då slipper vi också denna tröttsamma blåtunge-debatt och slipper försöka utröna huruvida en häst haft en blå tunga i x sekunder genom filminspelningar och jag vet inte vad.

Jag hävdar med en dåres envishet att blå tunga ej går att framkalla på en häst med normal mun, med normalt tränsbett, normalt åtdragen nosgrimma om ryttaren rider så att det för åskådarna/ domarna ser reglementsenligt ut. Vad man kan åstadkomma hemma på olika huvudlag är en annan fråga.

Men som sagt: låt oss göra det enkelt för oss och börja med att förbjuda kandaret så får vi se utfallet.

Klarar man inte av att rida sin häst utan kandar får man låta bli att tävla; varför skulle det vara så jäkla konstigt?

Igen; man får ju inte tävla med spö även om säkert många gärna hade gjort det. Men nu är det inte tillåtet och alla får rätta sig efter det.

27 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anette Fritzon

    Jag undrar varför man redan nu inte får välja en enklare betsling i högre klasser?

    Svara
    • Anna Svemark

      nationellt kan du ju rida grandprix på träns. Fei är träns eller kandar valfritt för junior, young rider och u25.
      Hos senior är nu sporrar valfritt i fei.
      Tänker det kommer vid nästa reglemente skifte. Men för huvuddelen av alla ryttere är träns en möjlighet. Det är ju bara för absoluta toppen av seniorer det inte är.

      Svara
      • Birgitta

        Just därför lösningen är så enkel enligt mig. Om inte ens den yppersta eliten ”kan” rida utan kandar så är det desto större anledning att förbjuda det tycker jag.

        Hör ibland hobbyryttare som har att rida på kandar som MåL, undrar varför ?

        Och ser andra hobbyryttare hänga i stången på tävling för att ens få hästen i form! Nej, bara väck med dubbla bett!

        Svara
        • Anna Svemark

          Ja jag känner också vuxna som har det som mål. Jag tänker det snart försvinner. Även om tex Henrik Ekermans häst har blå tunga på en bild från vc här sist. Men det är där ingen som har debatterat.

          Svara
  2. Jenny Greberg

    Exakt. Och varför tveka att ändra regelverket med omedelbar verkan om det finns den MINSTA lilla risk att hästarna far illa? Obegripligt.

    Svara
  3. Birgitta

    Förhoppningsvis kanske det oaktat vad anses som pinsamt/ skämmigt ATT rida med kandar och så rensar det ut sig själv????

    Svara
    • Johanna Berglund

      Utan att ha läst blogginlägget, om man inte ens tycker att bli uthängd i Aftonbladet med blå tunge bilder
      är pinsamt så tror jag inte att det är pinsamt att rida på kandar. På högsta nivå verkar många immuna mot påtryckningar från media och publik, jag tror det måste till regler som gör att man inte får = inte kan vinna. Valfrihet för kandar tror jag också är verkningslöst, så länge inte stark kontakt på kandar medför poängavdrag så det är meningslöst att tävla så kommer vi få dras med detta.

      Svara
      • Birgitta

        Om du HADE läst blogginlägget så hade du förstått att jag tycker att ett förbud är det absolut enklaste och bästa.

        Men tills dess (om det sker) ska man inte underskatta människors och sociala mediers förmåga att påverka varandra. Inte alla så klart- står det för mycket på spel som tex för gissningsvis Patrik K så ”skiter man i vilket” så länge det inte är förbjudet men är man hobbyryttare tex så tror jag att andra i ens omgivning kan få en att tycka att det är pinsamt om det blir en tillräckligt stark opinion.

        Svara
        • Johanna Berglund

          Men tycker du att det är ett problem som finns hos hobbyryttarna?
          Det är en av de saker som irriterar mig mest, att vi ser blå tungor hos de bästa i sporten medan jag inte alls upplever att problemet finns i lätt klass (där många är rätt oskickliga och nybörjare, dvs en plats där man kan förstå att det skulle förekomma). Eller i medelsvår klass om man vill kika på det med kandatbetsling.

          Svara
          • Birgitta

            Till att börja med så tror jag få av oss har ens tänkt på ”blå tunga” innan denna debatt, sådant kan ju vara svårt att se på avstånd och med skum runt hästens mun och det försvinner snabbt. Så kanske det även förekommer på lägre nivå utan att det uppmärksammas på samma vis?

            Oaktat vad så finns det ANDRA skador ett kandar kan ge (så även andra bett absolut).

            Hur vanligt det är med kandar-skador hos hobbyryttare som tävlar vet jag ej men noterar att många oaktat vad SLUTAT rida med kandar. Det finns säkert flera anledningar till det.

            Men att ens ha som MÅL att rida med kandar som hobbyryttare tycker jag är fel och förbjöds det på tävling så hade DET bekymret försvunnit. Målet borde väl snarare vara att rida på ett så milt bett som går?

          • Birgitta

            Som jag också nämnde använder en del hobbyryttare kandaret som ett sätt att bända ner hästens huvud och klarar man inte det utan denna betsling har man enligt mig inget på en tävling att göra. Dessutom skapar det hos vissa ryttare en tro att hästen jobbar bra medan den bara har fällt ner huvudet och lämnat rygg och bakben någon annanstans.

  4. Karolina Cappelli Lindholm

    Det går att orsaka riktigt vidirga skador i en hästs munn på vanligt tränsebett också.
    Så tyvärr inte lösningen.
    Har man avsaknad för empati o förstår inte att man med kraft skadar tex ett djur i munnen så spelar förbud av ett visst bett föga roll.

    Svara
    • Birgitta

      HEMMA ja, på tävling nej (träns).

      Då kommer skadan att synas vid en kontroll medan blå tunga försvinner innan du lämnar banan.

      Svara
  5. Anna

    Det vore absolut en bra ”snabb åtgärd” i rätt riktning men tyvärr så tror jag inte att det löser det grundläggande problemet vilket är att ridningen som belönas är att sätta mycket tryck i hästen och få spektakulära rörelser. Såg en väldigt bra film där de jämförde sida vid sida dressyrhästar (i absoluta världseliten) med amerikanska gångartsshower (typ Saddlebred/Tennessee Walker) och det var slående hur lika det var. Dressyren – ryttare, förbund, domare – behöver ta ett steg tillbaka och reflektera över vart grenen är på väg men jag vet inte om de kan det för när man är tillräckligt ”insyltad” i något är förändring väldigt svårt. Det tycker jag också märks på sättet man bemöter kritik, nästan aldrig ödmjukt utan det är nästan alltid olika varianter på ”amatörer har ingen talan” eller ”fy vad elaka ni är”. Och när det inte fungerar så är man tyst och hoppas att alla skall glömma skandalen till nästa gång. Och så går ryttaren som är i blåsväder och vinner någon tung titel och det är ju mycket roligare förstås att vara i hejaklacken och ”vara positiv” än att vara den som smolkar glädjebägaren…

    Svara
    • Birgitta

      Ja framför allt för den oinvigde/ som icke hästkunnig måste allt kring Patrik K te sig otroligt märkligt.

      Ena veckan är han en vidrig djurplågare som inte ens har vett att be om ursäkt och i nästa minut är han en hyllad världscupvinnare !?!?

      Och ”Sveriges” (läs: Patriks) prestation är såååå fantastisk och av sällan skådat slag för vårt land. Man glömmer att många av hans konkurrenter som högst troligt hade besegrat honom inte startade….

      Svara
      • Frida

        Eurodressage skrev ganska syrligt mellan raderna om att Kittel inte kunde rida förra årets final pga av förberedelser inför utomhussäsongen. I år gick finalen på samma datum. Vill man fultolka, kan ju den generösa prissumman och avsaknad av konkurrenter pga stundande OS ha spelat in.

        Tävlar man i en skurkdiktatur slipper man också otäcka fotografer som smyger runt i buskarna och på framridningen haha

        Svara
        • Birgitta

          Jag följer ju PK på Instagram och både där och på andra sociala medier är det ingen måtta på både hans egen och andras hyllningar till prestationen att vinna.

          Och visst; varken PK eller någon annan kan ju inte tävla mot andra än de han faktiskt möter/ som deltar i samma klass men ska man verkligen lägga handen på hjärtat så VAR det inte den vanliga knivskarpa konkurrensen, det är man ju dum om man skulle förneka.

          Svara
          • Frida

            Absolut, tycker vinsten var välförtjänt givet motståndet, men självberömmet är det visst ingen hejd på.

            Ganska oskönt beteende att börja bojkotta tidningar och vägra svara på frågor dessutom. Trodde det var förbehållet världens bästa fotbollsdivor.

          • Birgitta

            Funderade på detta i morse och min teori är att PK kanske har skrivit på någon form av ”tysnadsklausul” med sin(a) sponsor(er), dvs de som hjälpt honom att köpa/ bygga den enorma gården där han huserar och som måste vara värd många, många miljoner. Den har han säkert inte cashat ur egen ficka.

      • Anna

        Jag kan föreställa mig att för en utomstående (icke ridsports- eller hästintresserad) om de har följt turerna så framstår dressyren i väldigt tveksam dager, dock så tror jag att gemene man bryr sig så oerhört lite om dressyr att det kanske blir FEIs smala räddning. Inifrån finns ingen förändringsvilja och utifrån finns inget engagemang.

        Svara
  6. Maria Kroon

    Att rida med kandar (sporrar med för den delen) är en svårighet i sig och borde bedömas, gärna med koefficent, så att folk lär sig använda det på rätt sätt. Man borde kolla nosgrimmorna också.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>