Var tvättar ni?

Hi hi….säkert en känslig fråga för vissa (???) men idag undrar jag var ni tvättar era hästsaker?

Alltså inte ridkläderna utan tex schabrak och lindor i första hand men även täcken?

Ni som bor i eget hus; tvättar ni sakerna i den ”vanliga” tvättmaskinen eller har ni en maskin avsedd för häständamål så att säga?

Och ni som bor i lägenhet? Smyger ni ner i tvättstugan eller hur gör ni?

Var tvättas stora täcken?

Vad betalar ni för att få saker tvättade?

Både på ridskolan och på nuvarande anläggning kan man få sina hästsaker tvättade mot betalning vilket det känns som att de flesta nyttjar.

När jag bodde i hyreshus innan fd maken och jag köpte hus fanns det en stor matt-tvätt i tvättstugan som man faktiskt fick använda till hästgrejer.

Det var nog ett klokt drag av hyresvärden eftersom det bodde (bor) massor av hästfolk i husen (som ligger kanske 500 meter från Jägersro trav och galoppbana samt ”min” ridskola).

Hade inte denna maskin funnits hade hästfolket gissningsvis ÄNDÅ tvättat en del i de vanliga maskinerna så det blev nog skonsammast med denna lösning tänker jag.

Numera står det lappar i denna tvättstuga att hästsaker inte får tvättas ens i matt-tvättmaskinen men huruvida det efterlevs vet jag inte utan kan bara gissa.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Saker som inte är fulla av hästhår och inte stå stora, tex schabrak tvättar jag hemma i vanlig tvättmaskin. Täcken och saker som är smutsiga och/eller håriga tvättar jag i stallet där vi har tvättstuga – vi betalar 100:-/tvätt.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Jag har ju egen maskin, jag har faktiskt två, varav en är en grovtvätt just för hästsaker (och mattor). Den är dock trasig just nu, så nu nyttjar jag stallägarens erbjudande: 100 kr för täcke, och 25 kr per schabrak. Han syr även trasiga saker, så jag lär väl aldrig komma till skott och laga min egen maskin.

    Svara
  3. jannike

    Tvättar schabrak, lindor och tunnare täcken i tvättstugan (hyreshus) Borstar av noggrant först. Sen är där inte mer allergener än i en katt eller hundfilt, så det är mitt argument. Efter tvätten så kör jag en tom maskin på 90 grader för att ta bort bakterier m.m

    Svara
  4. DRESSYRLIV - Från föl till häst! Och en massa annat!

    Bor i hus och tvättar i egen maskin, men rengör så gott det går innan. Täcken och större pjäser skulle tvättas i stall där han står uppstallad (har ej ännu använt täcken på honom). När jag bodde i bostadsrätt tvättades schabrak och lindor i föreningens maskin, men jag var alltid VÄLDIGT noggrann med hur jag tvättade! Innan tvätt rengjordes alla hästsaker på hår så gott jag kunde och torkade av hela maskinen in- och utvändigt med Ajax och avslutade med att köra en 90-maskin tom för att ta bort eventuellt mög som satt kvar i maskinen : )

    Svara
  5. Nina B

    Står inackorderad i ett stall med 22 platser och användning av tvättmaskin ingår i stallhyran. 🙂
    Det är en stor Wascator som tidigare stod i något hyreshus.
    Tvättmedel får man dock hålla själv. 😉
    De tjockaste vintertäckena går visserligen inte in i den, men eftersom de oftast bara används när det är snö och kallt och hästarna har ett stalltäcke under, blir de täckena ju inte smutsiga på samma sätt som de som hästarna rullar sig i leran med.

    Svara
  6. Chessikatt

    Stor hästtvättmaskin vid stallet! Inackorderingarna får använda den fritt så länge de kör fulla maskiner och använder eget tvättmedel. 🙂

    Svara
  7. CeciliaL

    Har en tvattmaskin, tvattar ’allt’ i den och kor en ’rinse’ efter hariga hast/hundsaker for att inte fa fluff pa mina egna klader. Kor inte nagon 90C cykel da jag inte ar radd for bakterier, bara fluff! 😀

    Tacken far jag tvattade av en kvinna som hamtar dem gratis hemma och lamnar tbx dem. £9.75 for tvatt + impregnering av utegangstacke, vet inte vad stalltacken kostar for sadana har jag inte, halskragar inkluderade gratis. Lagning kostar typ £5, billigt och valgjort. VAL vart dessa pengar da en vanlig maskin inte pallar med detta och att aka till en ’launderette’ ar bokigt och inte gratis anda liksom, plus att man maste sitta dar och passa maskinen. Hon tvattar aven mina flugtacken, for jag tycker inte de blir ordentligt rena i en liten vanlig hemma-maskin.

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Vi lämnar täcken till Tvätterskan i Äsperöd, extremt bra och prisvärt! Hon lagar även till bra priser. Hemma är det maken som sköter all tvätt, han kör schabrak i vanliga tvättmaskinen, och är noga med att håra av dem innan. Vet inte om han brukar köra en tom maskin efter eller så, låter honom sköta det som han vill.

    Svara
  9. Petra

    Tvättar inne i vanliga tvättmaskinen (7 kg maskin) men är noga med att borsta av hår innan. Kör alltid en maskin tom för att skölja efter och en en maskin med stallkläder efter det. Brukar fungera bra. Utetäcken brukar jag spola med högtryckstvätten och skura vid behov.

    Svara
  10. LenaLu

    Har en vanlig tvättmaskin som bara används som grovtvättmaskin. Tidigare så bodde vi i lgh o hade tillgång till tvättstuga med stor lyxig grovtvättmaskin. Den maskinen saknar jag fortfarande. Fanns inga anslag om att man inte fick tvätta hästtäcken – men såg till att ingen upptäckte det ändå. Jag kan säga att så ren o fin i brunnen o filter var det aldrig när någogonannan använde den. Körde alltid maskinen tom på hög värme efter. Ser att många här har svarat samma sak, så alla borde vara glada att de har hästpersoner som använder den gemensamma tvättstugan

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>