Fråga från en läsare om islandshästar

En läsare har mailat mig och undrat följande som jag vet att vi har berört tidigare utan att riktigt komma fram till något:

Jag undrar varför pyttiga små islandshästar anses kunna bära så mycket mer an alla andra ponnyer i den storleken?

Jag skulle vilja veta vad för procent av islandsponnyns kroppsvikt som är ok för den att bära och VARFÖR denna procent är så mkt högre än för andra hästar?

Någon som har en åsikt?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. JohannaB

  Hur viktbärande en häst är beror inte på mankhöjden, tvärtom är ofta höga hästar mindre viktbärande än en lägre, utan på grovlek, längd och egen vikt.

  Google är bra på sånt här:
  http://www.equisearch.com/article/analyze_your_horses_proportions_122809
  Och en svensk blogg med hänvisning till artiklar:
  http://klassiskridning.blogspot.se/2011/07/skenbenets-omkrets-indikerar-hastens.html

  Så det beror på hur islandshästen ser ut, en smäcker eller lång eller väldigt tung islandshäst bär inte lika mycket som en rejäl, kort och i bra vikt. Precis som för vilka hästar som helst 🙂

  Svara
 2. Minstral

  Sen är det väl lite rastypiskt också tänker jag. Islandshästen är ju rent allmänt en superstark liten krabat. Shetlandsponnyn är ju ett annat exempel på en mycket stark häst.

  Svara
 3. Frida

  Kan nog tänka mig flera förklaringar eller teorier. Kan tänka mig att det kommer från att man på Island faktiskt inte har några andra hästar så det finns inget alternativ till större människor och då vänjer man sig vad att det ser ut så. Dels är det säkert avlade på att kunna bära tyngre, t ex så fixar ju en fjording att bära en del även om den är ponny för den är avlad för det. Kan också tänka mig att de klarar det bättre pga av deras gångarter, kanske lite långsökt, men eftersom de är rätt bekväma att rida så sitter ryttaren mer still per automatik och hur vikten rör sig uppe på ryggen spelar ju en viss roll. Sen tror jag att många hästar klarar mer än vad man tror (balans osv spelar lika mkt roll som ren vikt) och att man kan träna upp hästen att bära mer precis som vi kan träna upp styrkan för att kunna lyfta tyngre, tänk på alla som gymmar och lyfter skrot, hästen måste ju kunna träna upp enligt samma princip. Finns ju också individuella skillnader hos hästarna, tror inte att alla islandshästar orka bära en större människa precis som att alla hästar över 1.70 är viktbärande. Det beror på ”modell på hästen” och det måste ju vara stora individuella skillnader även hos islandshästarna?

  Svara
 4. Karin

  Tror det mesta av det är trams! ja islandshästen är tålig men att just ryggen skulle vara starkare än likvärdig ponny tror jag inte ett dugg på.
  Är nog mest en ursäkt som används för att för stora ryttare ska kunna rida på Islandshästar

  Svara
 5. Minstral

  Fast inte hör man väl att just islandshästar har mycket ryggproblem? Tror snarare att det är så att hästar överlag är mer viktbärande än vi tror och speciellt då de gamla tåliga raserna.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>