Olika skalor eller konkurrens?

Härom dagen diskuterade vi lite kring att man ibland inte kan stirra sig blind på procenten utan kanske får se till motståndet i klassen och/ eller var i resultatlistan man hamnar.

Noterade att det i en LA:3 nyligen krävdes nästan 73 (!) procent för att bli placerad (4 placerade i klassen) och att således tex 3 ekipage som hade mellan 70% och 71 % inte ens var placerade.

Om det sedan berodde på mycket hög konkurrens eller att domaren ”låg högt” i sin skala låter jag vara osagt.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. S

  Eller lita på sin känsla 🙂
  Domarprocent är tyvärr helt godtyckligt. Här omkring finns det inte så många domare så de utmärker sig väldigt, man vet att en ligger generellt lågt och en generellt högre tex. Tror dock att vissa har ”höjt” sig procentmässigt över åren, eller om det är ridningen och hästarna som blivit så mkt bättre generellt. När jag tävlade kunde det räcka med strax över 60 % för att bli placerad i en klass med 20 starter och det var ovanligt att någon låg uppåt 70 %. Nu är det inte ovanligt att folk drar till med ritter uppåt 75 %. Lurigt…

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det kan vara svårt att veta ”vad som är vad”.

   Tycker nog att domarna har börjat använda skalan mer, kanske för att de halva betygen infördes men sen så ÄR nog kvalitén på hästar som tävlar idag över lag högre än för 20 år sedan.

   Svara
   • S

    Mmm, så är det nog. Vissa använder halvpoängen uppåt och andra nedåt. Absolut, kvaliteten på hästarna är högre nu än för tjugo år sedan, det är andra typer av hästar nu! Skulle ha förtydligat mig lite, det var lite mindre än två år sedan jag frekventerade tävlingsbanorna, och på den tiden har procenten skjutit uppåt. Lite intressant utveckling faktiskt!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>