Fråga från en läsare om täcke och päls

En läsare undrar följande:

Funkar det inte å täcka för å slippa päls?
Kanske ett eget inlägg om det för å höra dina/folks erfarenheter.
Jag vet nog faktiskt inte vad jag tror om det hela… / Linda

Jag är som sagt skeptisk till om man kan minska pälssättning genom att täcka hästen och oavsett så vill jag gärna slippa täcken i alla fall till september/ oktober och hellre klippa tidigt och 2-3 gånger på hösten/ vintern.

Även om det är en tråkig syssla så går det snabbt och min häst är ju mycket snäll och står helt stilla.

Men vad svarar ni på Lindas fråga?

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Jag svarar JA, baserat på att jag sålde en häst som hade tjock och glansig päls varje vinter och aldrig frös eller behövde täcke. Besökte henne följande vinter då jag var i området och nya ägaren sa hur frusen hon var och när jag såg henne så hade hon supertunn päls mitt i vintern, och två tjocka täcken på! Var inte klippt. Och den hästen hade jag i 6 år, från 2 års ålder, så jag kände henne väl. Annars skulle jag gissat NEJ!

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag trodde det inte heller, men så lånade jag ut min förra häst till ett ridgymnasium en vinter. De sa att de täckade istället för att klippa – och faktiskt var den svarta isbjörnen inte alls särskilt isbjörnig den vintern. Men sen handlar det ju förstås som grader, det var ju inte direkt sommarpäls ändå.
  Am har aldrig satt särskilt mycket vinterpäls alls, men henne har jag klippt (oftast jaktklippning) för lättare skötsel och mindre svett. Den äldre lusitanon tog det fyra eller fem säsonger i Sverige innan han började sätta någon vinterpäls att tala om. Han var fem när han flyttade till Sverige. Den nya lusitanon har den kortaste hästpäls jag någonsin sett, stråna är bara några millimeter långa. Av förklarliga skäl finns det inte en tillstymmelse till vinterpäls där. Men jag gissar att det inte går att imitera portugisiskt klimat med hjälp av täcken.

  Svara
  • Birgitta

   Att det även med täcke blir mer eller mindre vinterpäls tror jag gäller för den absoluta majoriteten.

   Så klart behöver hästen inte lika mycket värmeskydd med täcke och det är det som är anledningen till mindre/ ingen päls tror jag.

   Min björnkorsning sätter lite (allting är relativt) vinterpäls även efter täckning men utan täcke misstänker jag att hans strån hade varit dubbelt så långa.

   Svara
  • CeciliaL

   Min lilla nya åring har päls som sammet! Jättekort! Undrar när han tänker börja pälsa på sig, för något täcke hade jag inte planerat att skämma bort honom med!

   Svara
 3. Anna

  Utan att veta så tror jag att man kan begränsa pälsen med täcke men absolut inte hindra den. I Skåne har det varit över 25 grader varmt och min har ändå satt rejält med päls och han har dessutom haft täcke för att skydda mot väldigt irriterande flugor.
  Jag har läst att det är när det börjar bli mörkare som processen med att sätta päls startar likaväl som att fällninge av vinterpäls startar när det börjar bli ljusare.

  Svara
 4. Nina

  Njaaa…det har forskats på detta och hästar sätter päls efter ljuset men till viss del kan man nog hämma tillväxten genom att täcka.

  Svara
  • CeciliaL

   Ja, precis – och jag menade inte att mitt sto inte hade någon vinterpäls alls, men den var verkligen extremt mycket tunnare än alla tidigare år.

   Svara
 5. Bodil

  Våra svenska hästar i Los Angeles satte vinterpäls trots 25 grader o täcken… Tror att det är rätt mkt som styr!

  Svara
 6. Frida

  Nej det är en myt. Hästars pälssättning styrs av ljuset. Kan tänka mig att pälsen upplevs kortare om man täckar mkt och tidigt då ju pälsen blir lite tillplattad men det ska inte gå att styra pälssättning på det sättet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>