Stillastående vid uppsittning

Hur viktigt tycker ni att det är att hästen står blickstilla när ni sitter upp?

Totalt oviktigt för mig inser jag när jag tänker efter då alla mina hästar gått iväg lite innan jag hunnit sätta mig tillrätta i sadeln- för att jag har LÅTIT dom ”så klart”.

Läste precis om en ryttare som korrigerade hästen ända tills den stod helt stilla även om det kunde ta tid och det skulle jag aldrig orka hålla på med.

Jo om det var viktigt för mig men det är det alltså inte alls.

Sedan har jag en stallkamrat som sitter  i rullstol och som bokstavligen vinschas upp i sadeln och då fattar jag att det är uberviktigt att hästen inte går iväg men för mig personligen är det ingen big deal.

Men vad tycker ni?

Är det ett big no-no som ni skulle arbeta aktivt med att få bort?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Tycker den ska sta stilla, och jag ber mina att sta kvar ett tag efter att jag satt mig, sa man inte gradvis tranar dem att liksom satta igang i samma sekund som ens ben nar andra sidan (eller innan). Men inte nagot jag odslar tid pa direkt. Jag laste det inlagget du refererar till och problemet var val inte att hasten skulle sta BLICKSTILLA, utan att tjejen inte kunde komma upp? Fattade jag det som? Dvs hasten flyttade sig runt eller backade, sa mkt att hon hade problem att sitta upp alls. Och att agaren inte ar intresserad av att trana detta – darfor undrar jag hur hon ska kunna astadkomma stillastaende, om agaren rider 3 dagar i veckan och hon rider 3 dagar i veckan (om jag minns ratt), det blir ju inte nagon ordning i hastens huvud med olika metoder. Om jag vore hon skulle jag ge upp, eftersom det inte ar hennes hast. Daremot om det ar ens egen hast, DA skulle jag vara motiverad att fixa det.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Med min nya hyperkänsliga häst är jag noga att han står still. Det kan helt enkelt bli farligt annars, minsta lilla kan få honom att fara iväg. Den risken minskar betydligt om han står still och har fokus på vad vi gör och inte på annat. Det är dessutom en träning för framtiden, han är ju ung. Med gamla hästen kan det kvitta, upp kommer jag ju.

    Svara
  3. Anonym

    Min senaste här var STOR och ville inte stå still när man skulle sitta upp. Efter tips från min tränare så körde jag enklast möjliga… Laddade upp med en näve sockerbitar.. Satt upp – gav sockerbit på höger sida. Satt av. Satt upp – gav sockerbit på höger sida. Satt av – o s v typ 10 gånger. Efter detta stod hästen alltid HELT blickstilla och det var sjukt vad det satt! Oavsett miljö och nivå av kaos runt omkring så stod sedan hästen som en staty med huvudet böjt till höger i väntan på sin sockerbit. När det gått ett tag så fick han socker ibland och ibland inte. Funkade bra!

    Svara
      • CeciliaL

        Har i GB har vi ingen tradition att ge sockerbitar eller knackebrod till hastar – det finns knappt sockerbitar for ovrigt (99% av alla erbjuder strosocker till te/kaffe och att ha sockerbitar hemma ar extremt ovanligt!) och knackbrod ar ju nagot relativt nytt som britter bara ser som trakigt bantningsbrod (dvs Ryvita). Till hastar ger man Polo mints eller applen/morotter. 😀

        Svara
  4. Annelie

    Min senaste här var STOR och ville inte stå still när man skulle sitta upp. Efter tips från min tränare så körde jag enklast möjliga… Laddade upp med en näve sockerbitar.. Satt upp – gav sockerbit på höger sida. Satt av. Satt upp – gav sockerbit på höger sida. Satt av – o s v typ 10 gånger. Efter detta stod hästen alltid HELT blickstilla och det var sjukt vad det satt! Oavsett miljö och nivå av kaos runt omkring så stod sedan hästen som en staty med huvudet böjt till höger i väntan på sin sockerbit. När det gått ett tag så fick han socker ibland och ibland inte. Funkade bra!

    Svara
    • CeciliaL

      *gillar*! Ska jag testa nasta gang jag har detta problem!

      Anna-Kajsa, precis, haller med, det blir ju farligt om hasten far ivag sa fort man ar en bit upp, och jag ar inte sa jattevalbalanserad sa om den borjar dra ivag nar jag ar halvvags upp kanns det inte kul. Min 5 aring ar dock motsatsen till din – stencool och star oftast helt lugnt tills man ar helt fardig med gjord osv, utan att jag speciellt tranat det, han bara ar inte sa skuttig (tja, annat an pa tavling, da var det liv i skallan kan jag rapportera, fick be om hjalp att halla i honom sa jag kunde komma upp!).

      Svara
  5. Madeleine

    När jag köpte min häst(4 år sedan) kom jag knappt upp ens med hjälp.
    Detta har vi tränat mkt med. Han får alltid en sockerbit när jag kommit tillrätta i sadeln.
    Nu står han blickstilla. Jag tycker det ingår i normalhyfs.

    Svara
  6. LenaB

    Jag vill att mina står still vid uppsittning. Dels för att jag har kass rygg och ibland lite svårt att sitta upp, men också för att just uppsittning är en säkerhetsrisk – hur kul är det om de lallar iväg just när man är i luften. Dessutom vill jag att de är fokuserade och väntar på att jag blir klar, inte är ngn annanstans i skallen än hos mig. Jag kan absolut lägga tid på att de lär sig detta och faktum är att det inte brukar ta så mkt tid i anspråk och har de väl lärt sig det så sitter det.

    Svara
  7. Rackemarie

    Sitter upp från pall och hästen ska stå där den blir ställd tills det kommer andra order. Är väl lika viktigt som vilken halt som helst? Tycker jag.

    Svara
  8. Anna

    Vill inte att hästen skall stövla iväg med mig hängande halvvägs upp men så länge rumpan har hamnat i sadeln stör det mig inte så mycket om den lugnt skrittar iväg några steg. Brukar dock göra en kort halt i så fall och sätta mig tillrätta och sedan kan den få gå igen. Skulle däremot inte acceptera att hästen gick åt sidan eller bakåt eller om den rusade iväg eller om det på något vis kändes som om den passade på att hitta på hyss… Så länge uppsittningen känns säker för mig så gör det mig inget om hästen inte står stilla som ett ljus.

    Svara
  9. Cristel

    Varken jag eller hätten har tid för sånt. Hon står still tills jag har kommit över med båda benen och sen går vi iväg. Spänna sadelgjord och sånt gör efter en liten stund

    Svara
  10. Caroline och unghästen Stina

    Jo, hon ska stå still. Precis som någon ovan skriver: en förfrågan (kommentaren ovan använder ordet ”order”. Själv brukar jag be min häst om saker, men det kanske är hårklyveri. Dessutom har jag ett sto. Som är fux. 😉 ) gäller tills en annan kommer. Dock jobbar jag lite med ”good enough”. Om hästen är lugn och mottaglig jobbar jag gärna med att hon ska stå still efter att jag suttit upp, bli avslappnad och vänta på igångsättning. Om hon däremot vill iväg-iväg-iväg tjafsar jag inte så mycket (då blir hon ju bara ännu hetsigare) utan nöjer mig med att hon står still ett par sekunder så jag hinner få foten i stigbygeln.

    Svara
    • Madeleine

      Menar du att du frågar hästen om att den ska stå still och frågar om den vill skritta?
      Det gör absolut inte jag. Det är jag som bestämmer tempo form och var vi rider.

      Svara
      • Caroline och unghästen Stina

        Ja, ungefär. Ingen anledning till att låta fördömande. Jag har en häst som är väldigt känslig för förfrågningar och till 99% gör vad jag ber om. Hela hennes attityd är samarbetsvillighet, så om hon inte vill samarbeta brukar jag backa av och fundera över ifall jag ber på ett sätt som hon inte förstår eller håller med om. Då brukar jag försöka närma mig problemet från annan vinkel eller vid annan tidpunkt.

        Jag beordrar henne inte till saker (förutom om hon visar att hon inte respekterar mig, typ går på mig, då tillrättavisas hon), för jag märker att hon svarar mycket bättre på förfrågningar och beröm när det blir rätt, än när jag deklarerar att det är min, och endast min vilja som gäller.

        Och angående skritten. Ja, vad ska man säga… Jag ger henne en framåtdrivande hjälp och hon har aldrig svarat nekande på den. Skulle hon börja sparka bakut eller inte vilja gå när jag skänklar… jo, då skulle jag nog börja fundera på ifall något var fel innan jag krävde att få min vilja igenom.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>