14 kommentarer Skriv kommentar

 1. JenniferDressage.se

  Ja jag håller med om det mesta. 🙂 Men att min häst skulle vara mer lugn och harmonisk om hon fått stå inne tills hovis kommer (även om det så är kl 9) – nej verkligen inte. Däremot är jag noga med att ha benen rena och så torra som möjligt, det är ju självklart tycker jag men vet att många (troligen de flesta) inte alls tänker på detta.

  Svara
 2. jannike

  Min häst kommer alltid in en stund innan, kratsade hovar, rena och torra ben. Sen får han stå i boxen ett tag för att kissa.

  Svara
 3. G

  Vår hovslagare kommer alltid på morgonen så vi behöver tack o lov inte fundera på det alls 🙂

  Svara
 4. Ridfröken

  Absolut, som att tvätta bilen innan service/besiktning/däckbyte, borsta tänderna innan tandläkaren eller aska ur kaminen innan sotaren. Men vid vissa tillfällen bör faktiskt hovis också ha förståelse för att benen inte kan vara helt torra och rena. Om man får en tid som passar kasst ihop med ens jobb och det inte finns någon torr grushage (och hästen inte kan stå inne hela dagen), om man får en tid med väldigt kort varsel och så vidare. Jag tänker att om man har ett sådant yrke så får man kanske räkna med att det någon gång ibland, såklart i undantagsfall, blir lite leriga/blöta hovar. Ungefär som min däckverkstad som var väldigt förstående när jag i panik kom med en rejält smutsig och helt igenisad bil och ville byta till vinterdäck… Jag ursäktade att bilen var så skitig men de tyckte inte att det var konstigt, vi blev väldigt överraskade med snö och halka i oktober och det vore bara dumt att köra längre än nödvändigt för att komma till en biltvätt. Jag föreslog att de kunde ta lite extra betalt för att bilen var skitig men de skrattade bara.

  Som sagt, jag menar absolut inte att man inte ska göra sitt yttersta för att se till att hästen har torra och rena ben när hovis kommer – men om det vid något enstaka tillfälle inte går att få till det så borde det inte bli allt för sura miner för det. Vi som arbetar med hästar får ta mycket lera, väta och skit. Men jag förstår verkligen att det handlar om att hovslagaren ska kunna göra ett bra jobb och att det blir ett jätteproblem om det handlar om att de OFTA möts av leriga och blöta ben.

  Svara
  • Birgitta

   Det handlar nog mycket om hur tolerant hovslagaren är liksom förutsättningarna i stallet.

   Hos oss kan man få hjälp av personal att ta in/släppa ut hästen tex.

   Svara
 5. Ridfröken

  Måste tillägga, det ”heta tipset” i sista stycket (i länken alltså) kändes väldigt långt bort ifrån verkligheten. xD Synd på en annars tänkvärd och bra text. Men att hästarna bara står och huttrar och spänner sig ute i hagen såhär års? Alltså, jag började skratta för det är så långt ifrån hur det ser ut här hemma som man kan komma. Hästarna i mitt stall rör sig över hela hagen, busar och galopperar med varandra, sysselsätter sig med att norpa i sig lite gräs och buskar, jag har aldrig sett dem ”stå och huttra”! Jag har tack och lov ingen erfarenhet av en häst i varsin liten grushage, men om jag skulle gissa så är det nog sådan ”haghållning” som resulterar i spända, stillastående och huttrande hästar. Hästarna här hemma skulle bli tok-sura om de behövde stå kvar inne i sina boxar. Nej som sagt, det var tråkigt med den totalt overkliga beskrivningen för det förstörde liksom min bild av hela texten och dess författare. :/

  Svara
  • Birgitta

   Ingen häst på vår anläggning står heller och huttrar, därtill är de vältäckade.

   Men står och ”hänger” gör de absolut mesta tiden tycker jag.

   Svara
   • Linda

    Står de och hänger är det ju för att de har för lite sysselsättning. Våra hästar står och hänger enbart när de vilar. Annars är det full aktivitet året runt i vår stora hage. De får hö ute och fri tillgång till gräsfröhalm, de går i flock och de förflyttar sig i princip hela tiden.

    Svara
 6. LenaB

  Jag har alltid i alla år sett till att hästen är väl förberedd för hovslagarens besök, dvs ren och torr om ben och hovar. Men naturligtvis skulle det kunna inträffa att det blir ett snabbt inbokat besök med kort framförhållning – jag har tex ibland bett min hovslagare höra av sig om det skulle dyka upp en lucka så jag kan få hästen skodd tidigare, och i sådana lägen är det ju inte möjligt att förbereda på samma vis. Jag kan absolut få vår personal att ta in hästen och kanske även att spola av men att få benen helt torra om det är kort varsel vete tusan hur det skulle gå till…

  Svara
 7. CeciliaL

  Fa benen torra ar en omojlighet pa vintern, men rena och handdukstorra kan jag forstas fa dem. Sen skor hovis utomhust aret om, da vi inte har nagot ’inomhus’ som ar tillrackligt bra ljus – jag har stora lysror i alla mina boxar och i ladan (som har en liten uppbindningsplats, men han star ju och lutar sig framat sa att han skuggar hoven, sa han foredrar att sko utomhus. Han ar nog ratt van att vara blot och smutsig, stackars karl!

  Svara
   • CeciliaL

    Som jag skrev i en annan trad sa har 99% av alla har uteboxar och det ar inte tillrackligt med ljus i en sadan (med solida vaggar) for att hovis ska kunna sko (da far han val ha pannlampa?! Han kommer till mig kl 08 imorgon och har skott at mig i 9 ar, alltid utomhus, aret om.

    Svara
    • CeciliaL

     De flesta stall har MYCKET samre belysning an mitt stall – jag satsade en rejal summa pa belysningen nar jag byggde nytt, vilket de flesta inte gor.

     Svara
 8. Titti

  Torra fina ben och hovar ska det vara till hovslagaren. Hovslagaren är en av de viktigaste personerna i hästlivet!! Dom ska man vara rädd om!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>