Djur på avbetalning

Varje gång jag läser om folk som har sålt tex en häst på avbetalning och sedan….oj…surprise….inte fått sina pengar bla bla bla…ändlös historia med tusen problem vill jag bara dunka huvudet i väggen och fråga mig hur dumma/ naiva människor är?!?!?

Kanske är jag överdrivet cynisk och misstänksam med jag hade never ever sålt ett djur, eller något annat heller för den delen, på avbetalning.

Har jag väl bestämt mig för en affär vill jag att den ska avslutas så fort som möjligt och dessutom skulle jag aldrig våga lämna ifrån mig något som inte är betalt.

Hur resonerar ni?

Hade ni vågat sälja ett djur på avbetalning?

Har ni KÖPT ett djur på avbetalning?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Hade aldrig sålt något på avbetalning! Har du inte råd att spara ihop till det lär du inte ha råd att betala av det heller. Bäddar för problem. En bekant frågade till exempel om hon kunde få köpa min gamla sadel på avbetalning och betala av den 200 i månaden. Hade tagit minst ett år att få pengarna (billig sadel)! Dessutom så är det så att om jag vill sälja något så behöver jag förmodligen pengarna och det får jag ju vänta länge på om jag ska få småsummor då och då…

    Svara
  2. CeciliaL

    Nej och nej. Då väntar jag hellre medans köparen sparar ihop pengar. Fast om hen inte har råd med inköpspriset på en häst skulle jag oroa mig huruvida hen egentligen har råd att hålla en häst, så kanske inte iaf….

    Svara
  3. Helena Tang

    Helt vansinnigt.. Har du inte råd att köpa djuret rätt ut så bör du kanske tänka om? Samtidigt, är du så korkad att du säljer/köper på det viset så förtjänar du nästan problem >_<

    Svara
    • Birgitta

      Just detta exemplet från Bukefalos är så korkat så man vill skrika rätt ut.

      Och gissningsvis finns det en häst som far illa i hela denna soppa.

      Svara
  4. Manda Stillnert

    Jag har aldrig köpt något på avbetalning, inte ens min bil. Djur ska absolut inte köpas på avbetalning, de är ju skrämmande. Läste tråden igår kväll och blev helt paff. Som någon skrev där är ju troligtvis hästen såld igen eller något annat skumt ..

    Svara
  5. Caroline och unghästen Stina

    Jag köpte min häst på avbetalning och det har gått alldeles utmärkt. Uppfödaren är affärsidkare och seriöst kontrakt uppfördes. Jag skulle aldrig drömma om att inte betala för mig. När min häst kom ut på annons var det just DEN hästen jag ville ha och olika omständigheter gjorde att jag inte hade hela summan på kontot. Nu har livet ordnat upp sig och jag har både häst i stallet och pengar på banken. Får väl gratulera mig själv att det inte var någon av er som skulle sälja just ”min” häst 😉

    Svara
    • Birgitta

      Som med mycket annat är det väl de ”slarviga”/ opålitliga människorna som förstör för de skötsamma och som gör att man inte vågar ställa upp.

      Svara
      • Caroline och unghästen Stina

        Ja, det har du så rätt i. Jag har själv många ”jag skulle aldrig” i förhållande till människor jag inte känner, som grundar sig på fördomar och tidigare erfarenheter. Ville bara bredda just detta inlägg lite med att det inte alltid är så enkelt som att: ”har du inte tiotusentals kronor på kontot har du ändå inte råd att ha häst”. Man jag har samtidigt full förståelse för skepticismen och är väldigt tacksam att jag fick köpa min häst. Jag hade insett varför, om uppfödaren inte hade gått med på avbetalning, för att säga som så 😉

        Svara
    • CeciliaL

      Det tycker jag ar litet annorlunda dock – uppfodaren av din hast ar affarsidkare, det ar inte jag. Jag resonerade helt utifran mina egna forutsattningar som privat agare av ett fatal (billiga) hastar. Om jag ska salja nagon av mina hastar (= familjemedlemmar, inte foretagets resurser!) sa gor jag det for att jag behover eller av nagon anledning vill salja och da vill jag ha det klart och slut, s.a.s., sa gjort ar gjort och hasten ar SALD. Dessutom kommer ju inte jag salja hastar som kostar sa mycket som de ett proffs kan tankas salja; det ar ju skillnad pa att ha rad med en 20,000 kr hast jamfort med en 150,000 kr hast. Att betala 150t kr pa avbetalning snarare an kontant ar ju litet mindre konstigt, fast jag skulle nog hellre lana av min mamma an av forsaljaren, s.a.s. (och har for ovrigt gjort det nar jag kopt bil ett par ganger, fast det var lange sedan nu, pa den tiden jag var fattig akademiker!).

      Jag vill minnas att jag salde en gammal transport till en bekant till en kompis och att hon betalade en del forst och resten nagra manader senare. Fast hon fick inte transporten forran hon betalat hela, vilket hon tyckte var helt OK – sa hennes forsta betalning var val egentligen en handpenning for att jag inte skulle salja transporten till nagon annan (vilket jag inte skulle gjort anda for hon erbjod mycket mer an nagon annan och mycket mer an vad jag ens hoppats transporten skulle vara vard!! 😀 ).

      Svara
      • CeciliaL

        PS och sa vill jag inte vara i den sitsen att jag maste ta tillbaka en hast som ar sald.

        Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag har sålt på avbetalning en gång. Köparna väntade på försäkringspengar från sin gamla häst. De betalade hälften vid köp och andra hälften inom en månad. Jag hade pengarna efter 10 dagar. Jag var inte särskilt orolig faktiskt.
    Som ung och nybliven hästägare köpte jag dessutom ett gammalt hästsläp på avbetalning från en privatperson. Jag frågade om jag kunde långtidshyra det, men då föreslog de istället att jag betalade lite mer varje månad, men det var mitt efter 10 månader. Det var en utmärkt lösning för mig, och jag lyckades göra några extrainbetalningar så jag var klar efter drygt ett halvår.

    Svara
  7. Madeleine

    Att kunna betala en häst kontant avgör inte om man är en ärlig människa.
    Jag har köpt en häst med halva köpesumman vid leverans och andra hälften två veckor senare.
    Jag är tacksam för förtroendet av säljaren, och hade aldrig missbrukat det trots min brist på pengar då.
    Jag tror att de flesta människor är ärliga som vill göra rätt för sig.

    Svara
    • Birgitta

      Fast det är en viss skillnad på att slutbetala en häst inom 14 dagar eller typ 1 år (som i exemplet i inlägget).

      Svara
  8. Frida

    Nej det hade jag inte vågat. Möjligtvis om det var någon jag kände väldigt väl och visst till 110 % att hen var ärlig. Det kan ju vara så att man kan spara ihop pengarna men inte kunnat än, t ex om man precis pluggat eller om man precis bytt jobb till ett med högre lön. Men nej jag skulle inte sälja ngt på avbetalning speciellt inte ett djur. Har däremot köpt en sadel på avbetalning av en privatperson 1 gång. Det var min allra första riktiga dressyrsadel, förmedlades via min tränare som gick i god för att jag var ärlig och betalade för mig. Den kostade 12 000:- och jag betalade 1500 på den varje månad. På den tiden tjänade jag 6000:- efter skatt i månaden så hade tagit lång tid att spara ihop pengarna för mig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>