Med eller utan skor

I numret av Ridsport som kom ut för 2 veckor sedan fanns det en artikel där man hade intervjuat en hovslagare kring det här med om hästar behöver skor eller inte.

Jag kan ha fel så klart men jag fick ändå känslan av att hovslagaren , om inte annat mellan raderna och utan att vilja trampa någon på tårna sa att i princip alla ridhästar mår bättre med skoning än utan (min tolkning).

Och på tal om forskning som vi diskuterade för någon vecka sedan så hade jag tyckt att det hade varit intressant med en studie kring hur många hästar som vanligtvis går utan skor som hade gått ÄNNU bättre med.

För jag är helt ovetenskapligt övertygad om att många hästar som rids utan skor hade varit betjänta av järn på fötterna även om deras ägare tycker att de klarar sig utmärkt utan.

Så klart handlar det mycket om hur hästen brukas, var den rids, hur ofta och hur intensivt men jag hade önskat att alla PROVADE att ha hästen skodd innan de påstår att inga skor behövs.

Jag vill i alla fall att min häst ska få det som är optimalt även om det finns sämre alternativ och vad gäller skoning kontra barfotaridning känns det sistnämnda som just detta.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Har inte last artikeln – finns den online nagonstans?

  Tycker du tanker bakvant om detta: JA, om man vill fortsatta att halla sin hast exakt sa som man alltid gjort, och kanske pa det traditionella sattet, man vill rida exakt sa som man vill utan att behova tanka pa hovarna osv, ja, da behover man skor. Det gar inte att bara gora allting exakt sa som man brukar och bara ta av skorna – det funkar inte, for de flesta hastar.

  Om man vill ha hasten barfota sa behover man tanka om: ge en diet lag i socker, halla hasten pa ett satt som framjar harda starka hovar – och det innebar oftast att man helt maste lagga om sin rutin och typen av uppstallning osv. Det funkar daligt att ha en hast pa gras 23h om dygnet och sedan rida den ’som vanligt’ pa grusvagar. Den behover fa chansen att utveckla harda hovar genom att agna en stor del av dygnet pa hardare torrare mark. Det ar ju inte ett sammantraffande att hastar i torra klimat har hardare hovar och mindre behov av skor, an vara hastar har i fuktiga Storbritannien/Skane. Man maste dessutom verka hovarna pa ett satt som funkar ’barfota’ och det kan betyda en annan typ av verkning eller vinkel an vad som kravs nar en sko ska laggas pa. Det ar helt enkelt en livsstil att ha hasten sa, och en som de flesta av oss ar for ’lata’ eller ointresserade av for att orka anamma – mig sjalv inkluderad. Jag skor darfor mina hastar TROTS att jag inser att skoning ar ett nodvandigt ont och t.o.m. min hovslagare (som givetvis inte ar anti-skoning!) sager att skoning ju ar ett nodvandigt ont. Det sager ju sig sjalvt att det inte kan vara BRA for en levande varelse att ha harda jarnbitar fastspikade i sin hov med allt det innebar med spikhal, och att hoven inte kan vidga sig eller rora sig sa som en barfotahov gor – du maste kolla pa slowmotion filmer for att se hur hoven ror sig pa flera plan nar hasten gar, den ar inte en stel och fixerad struktur som man kanske tanker. Darmed inte sagt att manga hastar inte fungerar battre MED skor – om man nu alltsa inte vill lagga om sin hasthallning till en ’barfotarutin’. OBS! att manga ’barfotahastar’ har hoof boots pa sig nar de rids, och notera att valdigt manga av distanshastarna i t.ex. USA och Sydafrika ar barfota, dvs det gar att rida valdigt langt utan skor. Men, som sagt, det kraver valdigt mycket av agaren och de flesta av oss har inte det intresset.

  Jag forstar att du inte kommer halla med om detta – vi har dryftat fragan forut och du papekar ofta att hastar kan vara hovomma utan skor och funka bra med skor – JA, men da har deras agare alltsa INTE lagt om sin hasthallning till en ’barfota’ metod. Sen tycker jag ocksa att det finns valdigt manga ’barfotanissar’ som inte vet vad de pysslar med och som tycker det ar helt OK att hasten ar hovom – det ar INTE den typ av hasthallning jag avser nar jag tanker pa BRA barfotahasthallning, utan om man gor det pa korrekt satt sa ar hasten inte hovom. Det kan alltsa betyda att man maste ha hoof boots ibland, beroende pa underlag.

  Svara
  • Birgitta

   Jag säger inte emot dig men skulle kanske förtydliga att jag menar att i princip alla hästar SÅ SOM HÄSTÄGARE VÄLJER ATT HÅLLA DOM I SVERIGE mår bäst med skor.

   De flesta som har häst vill, tror jag, inte ändra om sin hästhållning radikalt och ffa inte de som vill träna och tävla på det vis som vi gör i Sverige.

   Svara
   • CeciliaL

    Precis. Och samma for oss har i GB – de flesta som vill ha hasten ’barfota’, vill bara ta av skorna utan att andra nagot annat. Och det funkar lika daligt hos oss som i Sverige. Sen kanner jag extremt motiverade barfota-agare som gor ALLTING pa korrekt satt och vars hastar funkar perfekt barfota, men som sagt ar det en livsstil – och inte en som jag orkar anamma heller, aven om jag tycker att jag borde! Men da maste jag andra ALLT i min rutin, etablera ett track system, anvanda hoof boots, yadda yadda… Och jag ar nog for lat.

    Svara
 2. Birgitta

  Så är det nog med mycket- människan, inte bara hästägare, vill helst anamma det enkla även om vissa saker kräver ett helt annat helhetstänk.

  Det är väl som att tex gå ner i vikt- om det bara vore så enkelt som att äta mindre hade många fler människor varit pinnsmala….

  Svara
  • CeciliaL

   Ja, det tror jag – man orkar helt enkelt inte lagga om hela sitt tank och andra allt, permanent. Jag vill bara ha kul med mina hastar, jag vill inte halla pa och pyssla med barfotatrimning och fila pa hovarna vareviga dag for att bootsen ska fortsatta att passa osv. Trivs med mina gamla vanliga metoder… Sedan jag lade om mina kostvanor har jag gatt ner i vikt och stannat pa den nya vikten. Men det har varit en rejalt stor anstrangning och det ar valdigt latt att halka tillbaka in i de gamla vanliga rutinerna (t.ex. nar man ar pa semester och det finns mycket frestelser som jag inte utsatter mig for hemmavid) och da kryper vikten upp igen (jag ar inte svarfodd alls, haha!).

   Svara
 3. Lena

  Min hovslagare menar att hästar varit skodda ända sedan vi började använda dem,som arbetsdjur. Jag har alltid behövt sko de hästar som gjort annat än att gå i en gräshage,även unghästar före inridning,eftersom jag promenerat och tömkört dem på alla slags underlag. Min uppfattning är att de ömmar annars på asfalt och grus.

  Svara
 4. Mia Lindgren

  Tänker att barfota är lite som bettlöst. Man kan göra mycket, men inte allt och man begränsas av det fria…
  Min äldre valack rids väldigt lite nu och får gå utan skor under den blöta perioden med boots fram vid ridning på grus. När det blir torrt och hårt rör han sig bättre med skor, hade skor varit negativt borde han röra sig sämre med skor, även om han har väldigt bra hovkvalitet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>