När givna löften inte uppfylls

Pratade med en hästägare igår som var på jakt efter stallplats.

En stor anledning var att initialt givna löften/ förutsättningar inte längre gällde och detta efter bara en kort tid i nuvarande stall.

Jag kunde inte annat än nicka igenkännande; inte för egen del mind you men jag har hört/ läst om det såååå många gånger med lite olika variationer.

Folk som har flyttat till ett stall där man ”snart” skulle bygga ridhus och där inte ens grunden är lagd ett halvår senare, ändrade regler vad gäller foder, utsläpp, hagkonstellationer och mycket annat.

Ja, det är inte lätt att på förhand veta vad som väntar- det är en sak som är säker.

I vårt stall har det länge varit så att i princip alla som flyttar dit kommer efter ”referenser” från folk som redan står i stallet eller känner till vår anläggning och det är det absolut bästa för alla parter.

Den nya inackorderingen vet vad som gäller och stallägarna har också en annan ”säkerhet” om någon/flera redan känner personen.

Själv ”krävde” jag att få stå på prov i mitt nuvarande stall i 1 månad innan jag fattade det slutgiltiga beslutet om jag skulle stanna kvar- efter mer än 20 år i ett annat stall (på ridskolan i Malmö) var jag inte intresserad av att flytta hur lättvindigt som helst.

Nu hade jag ju turen att mina stallägare accepterade min ”provmånad” och dessutom insåg jag redan efter 14 dagar att jag verkligen ville stanna (och det är 7 år sedan…..) men annars kan man verkligen råka illa ut om givna löften inte visar sig överrenstämma med verkligheten.

Det är ju inte alltid bara så att man kan ta sin häst under armen och gå och ofta har man dessutom 1-3 månaders uppsägningstid som man får betala för oavsett.

Idag undrar jag hur era erfarenheter ser ut vad gäller stallbyten?

Kände ni efter flytten att det var så som det såldes in till er eller var det vissa/ några/ många saker som ni kände er lurade på? Vad i så fall?    

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    Jag är så nöjd med mitt stall. Klara tydliga ramar för trivsel och inom ramarna stor variation på allt från hagar, foder och strö. Några hästar går ensamma i hage, andra bildar liten flock. Några har begränsad tillgång på grovfoder, andra har fri. En del äter gårdens hösilage, andra tar hem eget hö. Det finns både spån och halm att välja på som strö, men några tar hem egen halmpellets. Man kan ha ute sin häst hur länge man vill på dagarna. Stallägaren och jag hjälps åt med intag av våra tidig eftermiddag. En förändring har skett sedan vi flyttade dit för 8 år sedan och det är att vi tagit bort lunchfodringarna. I stället har vi antingen helt fri tillgång eller slowfeednät i hagen. Funkar jättebra. Min häst får ca 2 kg på marken på morgonen och ungefär lika mycket i nätet. Är aldrig slut när hon går in runt 14.30. Tror att det är lättare att ha större individuella variationer på ett så litet ställe (11 boxplatser) än på ett större.

    Svara
    • Birgitta

      Låter som ett mycket trevligt stall och jag förstår att du är nöjd.

      Men varför tar du in hästen så tidigt om de kan få fritt stråfoder i hagen?

      Svara
      • Rackemarie

        Det är rätt lagom tid att komma in, äta kraftfoder och en omgång hö till innan eftermiddagens ridpass.

        Svara
  2. Minstral

    Mina erfarenheter är att man måste ändra regler med tiden för att de flesta är sanslöst slarviga med allt förutom att lägga på 50 täcken på hästen. Vi har gjort upp avtal och stallregler utifrån att människor har sunt förnuft. Det har de inte. Har två inackorderingar som stått här många år som har sunt förnuft och hästvett. Resterande fd hyresgäster hade mått bättre av ett gosedjur.

    Svara
    • Birgitta

      Även min erfarenhet är att man måste ”hålla efter” en del inackorderingar, ffa när det gäller att hålla rent och ordning och vara rädd om sådant som hör till anläggningen (ridhusunderlag, strömförbrukning tex).

      En del handlar om rent oförstånd (man begriper inte bättre), ibland lathet och ibland att man har olika toleransnivå för tex städning/ plocka undan.

      Vad har ni haft problem med?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>