Storstadsbor på landet

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om folk som låter sina hundar hoppa på andras ensilagebalar- av ren obetänksamhet!

Sysslar man inte med hästar eller kor förstår man inte alltid hur det där med inplastat foder fungerar, det är min gissning.

Såg något annat på Facebook nyligen som påminde mig om detta; en person som kastade en boll ut i ett sädesfält och som personens hund sedan skulle leta upp?!?

Tror inte bonden som äger/ arrenderar marken uppskattade leken men det gissar jag att hundägaren inte tänkte det minsta på?

Minns ett för mig underbart barndomsminne på detta tema:

Jag och min bästis (vi var runt 10 år gamla) var ute och gick med hennes släktingars settrar.

Hundarna bokstavligen DROG ut oss i ett sädesfält och det kändes som att FLYGA! Vilken härlig känsla!

Vi sprang allt vad vi kunde och det var helt underbart men mindre underbart tyckte bonden fick vi höra i efterhand…

Och alla som ”vadar” ut i rapsåkrarna för att få en bild på sin häst med allt det gula runt om? Absolut snyggt men dumt!

Mot allt ovan kan man så klart invända att EN hund/ häst knappast gör någon större skada men det är inte poängen tycker jag.

Poängen är att odlad mark ÄGS av ”någon” och att det inte är upp till andra, vilt främmande människor att avgöra om man ska beträda den- med eller utan djur.

Allemansrätten i all ära men den gäller inte överallt liksom!

Och jag tänker alltid att man i sådana här exempel måste tänka ”hur hade det sett ut om alla/ många gjorde XX….”.

Om hela vår anläggning började fota sina hästar i rapsåkrar, låta hundar leka i havrefälten osv….

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>