Duktighetstävlare

Det verkar ligga i den mänskliga naturen att vilja tävla eller på olika sätt mäta sig med varandra och hästägare är banne mig inget undantag.

Det blir väldigt uppenbart när man läser allehanda hästägar-relaterade frågor på nätet; genast ramlar det in svar som vill visa ”se här vad duktig just jag är….bättre än många andra eller rent av BÄST”.

Det är ingen måtta på hur många timmar man har hästen i hagen (ju fler desto bättre så klart), hur mycket stråfoder man ger (helst 20 kilo eller fri tillgång), hur tidigt respektive sent man fodrar (”se på mig….jag  morgonfodrar klockan 5 och kvällsfodrar 24 och har inget liv…hurra…” typ osv.

Nu läser jag en tråd där frågan handlar om hur man hinner med fler än en häst och heltidsarbete och duktighetsmaffian är igång igen!

”Jag har man, 3 barn, heltidsarbete, 2 extraarbeten, 3 mil till jobbet och 5 hästar som jag tränar och tävlar” och liknande redogörelser läser jag och känner bara ”fyyyy”, ”hej utbrändhet” och ”varför”.

Även om det var gratis skulle jag inte vilja ha 3 hästar eller fler att rida dagligen och jag undrar också hur det egentligen står till med den påstådda skötseln och träningen av så många djur?

Jag vill trots mitt stora intresse ha tid även för annat och även kunna lägga pengar på annat.

Blir inte det minsta imponerad av detta tävlande i vem som lägger mest tid på flest hästar- om någon tycker detta är ett bra liv och något att eftersträva så fine men jag ställer inte upp i tävlingen!

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert

  Vi har flera stycken men så hjälps vi också åt med mockning fordringar osv beroende på vem som kommer först till stallet. Pappa gick över och jobbade natt igen för att hinna träna båda hästarna och vi flyttade hem allihopa till deras gård och de underlättade ju en del. Nu när jag läser på universitetet så har jag ju lugnare veckor i mellanåt och då är jag mycket i stallet, kaosiga veckor som denna blir de mindre men de går om man vill.

  Svara
 2. LenaB

  Det skulle vara jätteroligt att ha en häst till, men tiden (och pengarna) räcker helt enkelt inte till. Sen är det ju upp till var och en hur mycket de vill ha att göra och helt ärligt tycker jag ju att en del verkar ha fler timmar på dygnet… Det ÄR ju ett pusslande att ha häst och vissa perioder är det värre, tex om man har en sjuk eller skadad häst som kräver mer än vanligt.
  Försöker att inte lyssna på sådana här ”duktighetsfasoner”, det är gott om sådant även i andra situationer som tex när folk ska vara världsmästare på att vara förälder;-)

  Svara
  • Birgitta

   För övrigt är det samma med en del hundägare vilket man kan notera när man läser på en del hundforum.

   När det tex diskuteras hur mycket man aktiverar sin hund undrar man verkligen om en del hundägare har NÅGOT annat liv än att vara ute och vandra med hunden i ”tusen timmar” samt aktivera den på ett sådant sätt att jag blir trött bara av att läsa om det….

   Svara
 3. Anna

  Nu vet jag inte hur frågan i just den tråden var ställd, men generellt om man frågar någon ”hur hinner du” så vill man väl snarare ha konkreta tips än bara få höra att ”jodå, här är allt jag hinner med”.

  Om jag till exempel har en fråga om programmering och ber en kollega om ett tips så vill ju inte jag i stället få en lång utläggning om hur bra dennes egen kod fungerar. Skulle bli helt galen… ☺

  Svara
  • Birgitta

   Ska förtydliga att även tips gavs och jag blev trött eller stressad av att läsa dom också 🙂 .

   Man kan tex stiga upp i gryningen för att hinna eller rida sent på kvällen, någon gjorde höpåsar för hela veckan en dag osv.

   Finns mkt man kan spara tid på men bara att RIDA 3 vuxna hästar dagligen tar i min värld minst 2,5 timme så jag fattar liksom inte grejen med att ha så många djur eller ännu fler OCH ha heltidsjobb och familj.

   Dygnet har trots allt bara 24 timmar och ska man få en hälsosam mängd sömn, umgås ”vettigt” med man och barn som INTE delar hästintresset, jobba 8 timmar osv….nä jag får inte ihop det så att alla blir nöjda och ”får sitt”…..

   Svara
   • A

    Haha det tar mig 2,5-3 timmar i stallet även om jag bara har en häst! Skulle aldrig vilja ha fler, det blir ju inte roligt om man bara ska stressa och skynda jämt!

    Svara
    • Birgitta

     Exakt- mig med och håller med dig helt!

     Jag vill inte stirra omkring och slarvmocka, ha massa skitiga hästsaker och aldrig kunna borsta hästen i lugn och ro eller inte bara göra allting i sakta mak.

     Jag kan vara supereffektiv om jag VILL men det är inget jag vill ha som en daglig rutin; jag njuter av mina stallmorgnar!

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>