Spånpelletsfrälst!

Jag har som ni vet alltid lovordat halm som strömedel men nu har jag banne mig hittat en nästan likvärdig ersättare- spånpellets.

Halmpellets har jag inte vågat mig på eftersom jag läst att en del hästar äter av dom men spånpellets används i nuvarande stall så jag hade liksom inte mycket val om jag ville stå här.

Men jag måste säga att jag är positivt överraskad.

Jag tycker att pelletsen ligger väldigt stilla i boxen och åtgången är hittills inte sååå blodig som jag hade förväntat mig med tanke på att boxen är runt 15 kvadratmeter och att jag vill ha REJÄLT med strö.

Hittills har det gått 3 säckar i veckan och jag vet att många använder långt mindre men jag minns ju hur mycket vanligt spån det gick åt den tid jag hade det åt kolikbenägna Décima på ridskolan (vi provade allt för att försöka hindra kolikanfallen- även att byta från halm till spån).

Då kunde jag lätt använda 3-4 balar i veckan och med tanke på vad dessa kostar idag så hade kostnaden för strö nästan blivit den dubbla mot vad den är med pellets.

Och Vicke har bevisat att mina teser kring det här med att strö stämmer på mååååånga hästar, både vad gäller spånpellets och halm.

 • Ju större box desto mindre strö går det åt eftersom hästen kan röra sig på ett annat sätt och inte behöver stå och dra runt i kiss och bajs som den ”måste” göra om den står på en mindre yta.
 • Ju mer man lägger in som ”grundunderlag” desto mindre behöver man sedan strö dagligen.

Jag har haft oändliga diskussioner med många genom åren kring den sistnämna punken eftersom de genom att jämföra min box med andra boxar i stallet trott att jag strör såååå mycket mer än alla andra.

Det har jag inte gjort men däremot har jag fyllt upp en tom box rejält och sedan inte behövt att strö så mycket dagligen.

Jag tycker att många gör misstaget att göra precis tvärtom- dvs strö med lite efter att de tvättat/ sopat ut hela boxen och detta gör bara att man i princip måste ta ut allt strö varje dag för att det är helt nergeggat. Då har ju dessutom hästen knappt haft något att ligga på och det den har legat på har varit ursmutsigt.

Mina hästar har alltid legat torrt och rent, deras täcken/ kroppar har varit rena och om man tittade in i min halmbox på morgonen kunde man många gånger knappt tro att där inte var mockat sedan föregående eftermiddag eftersom nästan allt bajs låg gömt utmed sidorna och under halm.

Med spånpelletsen göms inte högarna på samma vis men i stället så är det väldigt lätt att lyfta ut dom = minimalt med strö som följer med ut.

Så för att återgå till inläggets rubrik är jag förvånansvärt nöjd och jag kan inte annat än erkänna att det inte är lika tungt att mocka i pellets som i halm.

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Nina

  Jajamensan – spara strö gör man inte genom att lägga in mindre – det gör man genom att mocka bättre! 🙂
  Vi har också spånpellets i stallet nu. Tyvärr, måste jag skriva, för sågen i grannbyn brann ner och tidigare hade vi fri tillgång på kutterspån…
  Det ingår bara sex säckar i månaden, sedan kan vi köpa fler vid behov.
  Jag hade tur och kom över tio säckar för 25 kr styck på Blocket som jag kompletterar med.
  Dessutom har jag lagt en torvbal i botten, för jag måste ha bädd till min känslighetsminister.

  Svara
 2. Lee

  Har haft pellets hela tiden som hästägare i vuxen ålder, men för något år sedan upptäckte jag nåt som är ännu bättre: blandar i en bal kutterspån då o då (kanske varannan vecka), blir lite fluffigare, o inte det där kakiga som kan bli med pellets.

  Svara
     • Minstral

      Fast om höet är slut och man strör med fin vetehalm så äter de flesta av det under natten.

     • Birgitta

      Det hyser jag inga tvivel om.

      Men i mitt specifika fall så

      A) Orkar/ vill Vicke inte ens äta upp allt silage (torrt, mycket bra värden)
      B) Har vi ingen halm

 3. Malin

  Hur ligger pellets i pris och årgång jämfört med kutterspån? Någon som vet?

  Svara
  • Birgitta

   Pellets kan man köpa för runt 45/ säck.

   Spån kostar över 60/ bal oftast.

   Pelletsen ligger mycket mer still på golvet, åtgången skulle jag säga är ungefär densamma, i alla fall i mitt fall som strör mycket.

   Svara
 4. Frida

  Håller med, det gäller att få till en ordentlig ”grund” med strö oavsett vad man strör med. Då behöver man oftast inte strö så väldigt mkt. Våra går ju ute rätt mkt ca 7-19 varje dag vilket ju så klart spelar in hur skitigt det blir. Jag mockar bara lortarna till vardags, en dag i veckan tar jag ut kisset och lägger in en ny spånbal. Ibland kan jag behöva lägga på lite spån i veckan också men rätt sällan. Mina hästar har alltid ljust, torrt spån, det luktar inte en massa ammoniak och man ser aldrig golvet nånstans i boxen. Hatar när man inte snålar med strö, de ska inte behöva ha en blöt, stinkande, tunn ströbädd. Inte minst för stallmiljön, luften blir så äcklig med sunkiga boxar.

  Svara
 5. Frida

  Ska så klart stå att jag hatar när man snålar med strö, inte när man inte gör det 😉

  Svara
 6. Manda Stillnert

  Här kostar kutterspånet strax över 70 kronor balen och spånpellets tror jag är ca 42 kr säcken om jag inte minns fel. Köper 8 säckar i månaden oftast är de två tre stycken kvar i slutet på månaden. Är grymt nöjd att jag började med spånpellets igen, halverade minst strö kostnaden i månaden och de pengarna lägger jag på träning i stället 😉

  Svara
 7. M

  I mitt stall ska vi faktiskt inom den närmsta tiden lägga in gummimattor och sen spånpellets i boxarna! Tur att du gillar det, jag har varit skeptisk men flertalet jag känner har denna kombination och har både minskat strökostnader och att det sparar tid.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>