Fråga från en bloggläsare om (o)realistiska hästpriser

Skickligt djur med mindre skicklig ägare 🙂 🙂 🙂 !

En bloggläsare som har en egen blogg ställer sig följande frågor:

Jag är ju som bekant hästlös och hänger en hel del på saluhästsidor av olika slag och jag kan inte annat än säga att jag BAXNAR ibland (ganska ofta faktiskt) när jag läser om vad säljare begär för sina hästar! När jag köpte både Aramis och Rigoletto kan jag verkligen inte minnas att dessa fantasisummor figurerade i alls lika hög utsträckning som idag. Idag kan ju en HÖGST medelmåttig häst som typ kvalat till MSVB kosta en bra bit över 200 000. Jag vet inte hur många gånger jag läser annonser där hästen verkligen låter MAGISK – och sedan när jag tar upp filmen så blir jag i 99.9 fall av 100 otroligt förvånad över vad jag ser. Ser jag rätt häst eller har jag sett fel på priset?

Är det verkligen bara jag som tänker så här? Eller är det så att man får löjligt stora summor för dessa rent ut riktigt trista hästar många gånger? Är många ryttare ute i Sverige så ”blinda” att de tror att bara för att det är ett högt pris så är det nog en JÄÄÄÄÄTTEbra häst. Huuu blir inte lätt när jag sätter igång och letar på allvar!

Jag har både skrivit om detta och undrat samma saker många gånger genom åren och så här tror och tänker jag:

Köpare som är privatpersoner och inte jobbar med hästar har generellt en övertro till sin häst, dess förmågor osv.

Sedan kanske man också parat med detta tänker ”går det så går det” men är innerst inne redo att sänka priset en hel del om det skulle behövas.

Jag har också varit med om att ”proffs” begärt priser som jag har tänkt att ingen privatperson skulle vara i närheten av att få ut för sin häst och kanske är det så att de lyckas sälja ”på sitt namn” eller så måste de också gå ner i pris?

Men: det är också så att det sker en form av ”vattendelare” någonstans runt ”har tävlat MSV B på godkända procent” och där en hästs pris kan öka betydligt.

Jag köpte själv Vicke MYCKET mer på det faktum att han hade startat MSV B med godkända betyg på bytena än att jag tyckte att provridningen gick bra för det tyckte jag inte precis att den gjorde.

Men det finns massor av hästar out there som faktiskt inte byter bra eller alls och då är liksom vägen efter LA mer eller mindre stängd.

Känner själv till en hyfsat fin häst som har en miljon placeringar upp till MSV C men den byter inte bra och därför går det jämförelsevis mycket sämre i MSV B och den har delvis pga detta också visat sig ”omöjlig” att sälja trots ett relativt modest pris.

En annan sak som höjer hästens värde REJÄLT är om den kan rörelser som ingår i svår dressyr även om den ej presterat detta på tävling (hej Vicke).

Dels ”vet” en klok köpare att ovan kan bero på nuvarande ryttares oskicklighet (hej Birgitta) och dels finns det en del köpstarka ryttare som inte är intresserade av att tävla men vill ha en häst att sitta och ”krumelura” på hemma.

Det är därför man kan se 16-17 år gamla hästar med mycket mediokra resultat i MSV A och högre som ändå kostar runt en halv mille- det är vad jag tror i alla fall.

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Kan tänka mig att en anledning till att privatryttare överskattar värdet på sin häst är att de inte förstår skillnaden på en häst som kan rörelsen och en häst som kan rörelsen så pass att den får bra poäng för den. Lite flummigt formulerat men säg att du har en häst som gör alla rörelserna i MSVB samt byter men inte gör det med ngn direkt kvalité. Som säljare är det lätt att inte förstå skillnaden på att bara kunna genomföra sakerna och att göra det med kvalité (eller så tycker man att ens egen häst gör det bra). Vilka hästar i annonser är inte utbildade LA? Alla hästar kan ju skänkelvikning, galopp från skritt, mellantrav och mellangalopp. Men det är en milsvid skillnad på att verkligen kunna göra det med kvalité på ett sätt som ger poäng på tävling. Framgår det hur jag menar haha?
  Sen håller jag med om att priserna på ffa dressyrhästar har skjutit i höjden. Att hitta en häst under 100 000 känns nästan orimligt. Visst är det så att en bra häst ska få kosta och det kostar mer att föda upp dem men samtidigt så kvittar det ju hur fina hästar det finns om ingen har råd att köpa dem? Väldigt, väldigt få kan tjäna pengar på hästar ffa inte på att t ex föda upp och sälja. Fler behöver kanske inse att hästarna är en hobby och en passion som mest kommer kosta pengar (men kanske kan man få andra vinster än just pengar) och att väldigt få kan göra vinst? Å andra sidan så dödar man marknaden om hästarna blir allt för billiga, då vill ingen föda upp och sälja. Det måste vara lite balans. Å andra sidan var det ju verkligen köparens marknad för några år sedan, då fanns det för mkt hästar och för få köpare, nu har det väl vänt lite på andra håller om säljarna kan så mkt betalt. Tror nog att det kan svänga igen om några år, det går alltid upp och ned.

  Svara
 2. Minstral

  Tja, jag skulle begära minst 150 för Diva, inte orealistiskt, väl förankrat hos utbildare och försäljningsstall. 80 ska jag ha om jag ska sälja mitt föl, annars går jag back och kan lika gärna behålla, utbilda och sälja för 200. Tycker mer att köpare är orealistiska som kanske vill ha en häst, ca 12 år, MSV, för mindre än 100.

  Svara
  • Birgitta

   Du har helt rätt i att även köpare har helt orealistiska tankar om mycket.

   Inte bara köpare utan hästfolk i allmänhet…

   Jag funderar ibland över hur många som egentligen får svar när de söker/efterlyser tex foderhästar som går att tävla med (nästan omöjliga att hitta enligt min erfarenhet) eller en hovslagare som kan komma samma dag och slå på en tappsko (samma sak där). Bara några exempel…

   Svara
   • Nafetiti Brown

    Man kan säga och gå ut med att en häst är värd ett visst pris. En häst är ändå aldrig värd mer än vad du får för den vid en försäljning även om du själv och andra säger något annat!! Många med dessa fantasisummor förblir osålda eller så får dom bra mycket lägre pris än utgångspriset!

    Svara
    • Birgitta

     Exakt så är det och det har jag sett otaliga exempel på. Vet en häst som initialt var till salu för 600 tusen, efter några månader är den nu nere i 450…..

     Ibland är det enligt mig mycket bättre att sälja snabbt och lite billigare än att dra ut på processen i många månader. I alla fall jag skulle ha svårt att finna motivation att träna och till och med rida en häst jag ändå ”ville bli av med” och under tiden ska den skötas, betalas för och framför allt: den riskerar att skada sig.

     Det värsta jag hört talas om vad gäller det sistnämnda var en häst som fick en senskada under en provridning ( ren olycka och absolut ingens fel). Det tog mååååånga månader innan den gick att sälja av förklarliga skäl.

     I just det fallet hade priset inget med saken att göra men man riskerar ju absolut att ens häst skadas varje dag – till salu eller ej……

     Svara
  • Birgitta

   På tal om försäljningspriser; du som är uppfödare och har hästen hemma under uppväxten; hur mycket räknar du ungefär att uppfödningen kostar dig/ månad under förutsättning att den är frisk men får normal hovård och vaccinationer osv?

   Svara
   • Minstral

    Har faktiskt inte räknat på just den biten. Själva betäckningen är ju en ganska stor kostnad och sedan även utbildning om man väljer att vänta och sälja utbildad.

    Svara
 3. Elizabeth Torrisi

  Att en häst gör ”mediokra” resultat när den tävlar svår klass beror ofta på konkurrensen och inte att hästen är dålig. I svår klass tex Int ll o GP tävlar proffs med hästar i 10 miljonersklassen. Att fundera på om 500 000 kr hästen skulle vara dålig blir tokigt.

  Svara
  • Birgitta

   Och jag tänker att det beror på vad man lägger i ordet ”dålig”.

   Om man ej uppnår 60 % eller man rider på säg 63% men ändå är sist i klassen för att de andra hästarna är bättre är stor skillnad i mina ögon. Den sistnämnda hästen är inte dålig enligt mig men den är inte konkurrenskraftig. En häst som ej uppnår godkänt resultat för klassen är väl då mer ”dålig” om man ska använda det ordet…

   Svara
 4. Ann

  Det handlar u alltid om hur snabbt man vill/måste sälja sin häst. Finns det bara EN köpare som är villig att betala priset för just DEN hästen så funkar det ju. Det finns massvis av köpare för hästar upp till 100.000. För hästar till 200.000 finns det också en ganska bred målgrupp. Om vi sen tar gruppen 400.000-500.000-kronors-hästar så är det nog inte heller sååå svårt. Sen börjar det så klart bli en riktigt liten marknad och man vänder sig till.
  Jag sålde en 15-årig häst som hade lite fysiska problem i bagaget, och som också kan vara lite stirrig och knepig på banan, men som ÄNDÅ har presterat ganska jämt och bra och har segrar t o m Int1 (och startat IntA) för 200.000. Hade han varit stabil mentalt (dvs en riktigt bra tävlingshäst) hade priset legat 100 upp. Och hade han inte relativt nyligen innan försäljningen haft de kroppsliga problem han haft hade det varit ytterligare 100. Jag tycker att jag gjorde en realistisk värdering och han behövde inte ens annonseras ut för att bli såld.

  Svara
 5. Ann

  Procenten i en klass påverkas ju en gnutta av konkurrensen, men inte så mycket. En stor marknad för välutbildade lite äldre hästar är ju juniorerna. Och då kanske det är bättre – givetvis beroende på kunskapsnivå och ambition – att de får en häst som går ganska bra (65 % och uppåt) i MsvA/Int1 än en som kan ALLT men som ändå inte kan hävda sig alls i svår klass.

  Svara
  • Birgitta

   Frågan är också vad olika ryttare fördrar: att ha relativt stor chans att placera sig i MSV A eller kunna starta svår dressyr men ”veta” att man är chanslös? Kan säkert skilja på olika ryttare….

   Svara
   • Ann

    Absolut, men för t ex juniorer och young riders så kan man ju välja att man med den första läromästaren och stora hästen ska vara framgångsrik på DEN nivån och då »tjänar« man ju på att köpa en rosettplockare i de klasserna som kanske av nån anledning är begränsad där. Det finns ju ett gäng hästar som går jättebra dit men som sen inte får till bra kvalité i t ex piaff, passage. Jag tror/vet också att många resonerar så och därför är dessa bussiga säkra MsvA-hästar (med bra resultat där) relativt lättsålda.

    Svara
 6. Ann

  Mitt värsta exempel på överprisat är en häst jag nyligen såg. Ett riktigt litet (max 160) sto på ca 12 år. Med ganska bra gångarter men ändå inte en WOW-häst. Den kunde »allt« men för den vana betraktaren så ser man ju DIREKT att den hästen aldrig skulle hävda sig speciellt bra de högsta klasserna. Den kunde göra hur många ettor som helst men piruetterna var svaga och dåliga. Jag gissade till en vän i hästletar-tagen att hästen borde kosta ca 300-400.000. Men det visade sig HELT fel. De begärde 1,2 miljoner! Säljaren skrev 1,2 och man får väl anta att det inte var felskrivning på 120.000…) Fast vem vet, kanske fanns det en köpare för den hästen också… 😉

  Svara
  • Birgitta

   Spontant tänker jag att det måste vara jättesvårt att prissätta riktigt fina/ dyra hästar.

   Vad är skillnaden mellan 650.000 och 750.000 tex? Att TJÄNA ihop 100.000 skattefritt (mellanskillnaden) är drygt men hur avgör man om hästen ska kosta 650 eller 750 tusen?

   Svara
  • Birgitta

   Såg också hästen och ställer mig extremt frågande till priset då hästen dels har storleken emot sig (hur lång ryttare som helst ”kan” inte rida den utan att det ser löjligt ut), den inte har supergång och ej heller massa placeringar/ hög placeringsprocent.

   Hur man än ser på saken så är 1,2 mille väldigt mycket pengar i Sverige och då hade i alla fall jag krävt mer valuta för dom…..

   Kanske den säljs utomlands?

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>