Hur valde ni….(del 3)

….hovslagare?

Ja, idag undrar jag vad som gjorde att ni valde den hovslagare ni har?

Började fundera på detta då jag nyligen pratade med en person med detta yrke som ondgjorde sig över att en del hästägare verkar göra detta val helt aningslöst.

Hen påstod att vissa hovslagare marknadsför sig som ”utbildad på xx-skolan” men vad de inte berättar är att de inte blev GODKÄNDA- en ganska viktig uppgift att lämna kan jag tycka!

Och dessa hovslagare lovordas sedan på nätet och rekommenderas till andra…

Ja, ja…det finns säkert de som är mycket duktiga utan varken diplom eller annat höll jag på att säga men jag förstår absolut att det sticker i ögonen på de som valt att så att säga få papper på sina kunskaper- framför allt om de outbildade/ icke-godkända tar lika mycket betalt.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Min dåvarande hovslagare fick en del trubbel i privatlivet som tog ut sin rätt på hans yrkesliv.
    Detta är flertalet år sedan och jag hade ingen riktig kunskap om varken skoning eller hovar utan litade på människor i vår närhet som använde samma hovslagare. Min veterinär reagerade kraftigt över hur skoningen hade försämrats och gick sedan på eget bevåg till deras hovslagare och övertalade honom att börja sko/verka våra hästar.
    Så ja, jag har varit en av hästägarna som valde hovslagare helt aningslöst.

    Svara
  2. Rackemarie

    Min nuvarande hovslagare har jag valt för hans kompetens och pålitlighet.

    Svara
  3. Scilla

    Och jag hade tur eftersom man då för 25 år sedan inte hade alls den koll som man har idag. Men jag var nyinflyttad och frågade första bästa person om de visste någon hovslagare. Och det hade visst flyttat dit en ny som jag kontaktade. Och han har jag än idag och han är den bäste man kan ha häromkring (hovslagaremästare). Jag kan inte sluta lovorda honom, han kommer ALLTID punktligt är jättetrevlig, urduktig med mina hästar, har kanske haft tre tappskor på alla dessa år (och dessa tappskor står min galne unghäst för (innan han lärde sig balansera sina ben rätt). Sedan har han massa kunskap som han villigt dela med sig av. Kommer att få lätt panik den dagen han slutar.

    Svara
    • Scilla

      Och gissa om jag fick äta upp min mening om tappskor… den häst som aldrig har tappskor hade lyckats fixa det efter mitt inlägg… Murphy was here…

      Svara
      • Birgitta

        Känner så väl igen det. Det är därför jag aldrig vågar kommentera vissa saker….

        Och faktiskt hände samma sak mig för flera år sedan.

        Jag skrev något på bloggen om att jag i princip aldrig hade tappakor och vips…så hade jag det 🙁 !

        Svara
  4. Frida

    Många gånger har det varit lite aningslöst, man har stått utan och fått ringa runt och hoppas på tur. En av de absolut bästa jag haft hittade jag på annons. Min ordinarie hade semester, hästen behövde sko om med speciella skor. Inte lätt att få tag i ngn då men en kom ut och han behöll vi ända tills han flyttade. Så nogrann hovslagare har jag aldrig haft! Nuvarande genom kontakter, valde egentligen genom att titta på vänners hästars hovar som hen skodde. Det svåra tycket jag är att det tar lite tid innan man ser resultatet av skoningen oftast….

    Svara
  5. Minstral

    Jag har 2 olika hovslagare, ett dyrt proffs till Diva och en helt vanlig jätteduktig till Diego.

    Svara
      • Minstral

        När Diva var hos beridaren var inte den hovisen nöjd med skoningen och fick ta över. Dock har jag haft min gamla hovis länge och jag är nöjd så han får fortsätta sko Diego.

        Svara
  6. Caroline och unghästen Stina

    Bara som en kommentar: jag talade med en jurist om huruvida examensbevis är allmän handling. Från högskolor och universitet: ja, men när jag skulle kolla upp en hovslagare som påstått sig gått en utbildning på en av våra stora hästyrkesskolor, men som jag fick en dålig känsla av, vägrade skolan lämna ut examensbevis eller svara på om personen gått klart utbildningen med godkända betyg. Så himla märkligt. 1: det borde ligga i deras intresse att deras elever har gott rykte. 2: om personen inte klarat examen tycker jag att skolan borde ta ansvar gentemot kunden och berätta hur det ligger till, om inte annat så för hästarnas skull. Alltså, jag är så trött på navelskådande hästsverige som är så präglat av nepotism och tystnadskultur! Och nej, hovslagaren ska inte sko mina hästar igen. Har fått fatt i en fantastisk, seriös, ansvarstagande, sms-besvarande, punktlig och intresserad hovis som min tränare tiggt sig till. Är så tacksam för det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>